Przejdź do głównej zawartości

Soczysta dorada z pieca.



www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Ostatnio sprzedawca zaproponował mi zakup świeżych ryb , które właśnie przywiózł. Wiadomo ze z rybami rożnie bywa a właściwie z ich świeżością, ale jeśli macie okazje i dobrego znajomego sprzedawce :) warto od czasu do czasu skusić się na rybkę. Najbardziej skusiła mnie piękna świeża dorada i postanowiłam ja przyrządzić. Dziś prosty sposób na nią ale tak dobra ryba nie potrzebuje niczego więcej. Wyszła pyszna wiec polecam i zapraszam serdecznie do spróbowania.





Składniki : 


  • 1 duza ryba dorada ( można kupić cala i samemu wyczyścić lub poproście sprzedawce aby Wam ja przygotował )
  • 100 gram masła ziołowego
  • 1 duza cytryna
  • przyprawa do ryb ( warto wybrać dobrej jakości sprawdzona )
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli




Sposób przygotowania : 



Rybę myjemy, patroszymy przecinając nie do końca wzdłuż brzucha i odcinamy głowę.
W naczyniu którym będziemy zapiekać rybę wykładamy folie aluminiowa do pieczenia tak aby zamknąć w niej potem cala rybkę. Układamy na samym środku ok 3 plasterków cytryna - tak zęby nasza ryba na nich leżała. Następnie układamy 3 plasterki naszego masła ziołowego.
Rybkę dokładnie z każdej strony solimy ( środek także) i oprószamy naszymi przyprawami do ryb i oregano. Wkładamy do środka dwa plasterki cytryny i kawałki masła ziołowego. Zamykamy rybkę i układamy ja w naszym naczyniu już przygotowanym . 
Na sam koniec przyprószamy jeszcze lekko naszym oregano gore ryby + układamy kawałki cytryny i kawałki masła które nam zostało. Całość skropić lekko oliwa z oliwek.
Zamykamy rybę szczelnie w foli i wkładamy do nagrzanego 180 stop. C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie odkrywamy folie z naszej ryby i zostawiamy do podpieczenia jeszcze 8 minut.
Gotowe. Podawać odrazu.
Polecam i serdecznie pozdrawiam :).





www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...