Przejdź do głównej zawartości

Soczysta dorada z pieca.



www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Ostatnio sprzedawca zaproponował mi zakup świeżych ryb , które właśnie przywiózł. Wiadomo ze z rybami rożnie bywa a właściwie z ich świeżością, ale jeśli macie okazje i dobrego znajomego sprzedawce :) warto od czasu do czasu skusić się na rybkę. Najbardziej skusiła mnie piękna świeża dorada i postanowiłam ja przyrządzić. Dziś prosty sposób na nią ale tak dobra ryba nie potrzebuje niczego więcej. Wyszła pyszna wiec polecam i zapraszam serdecznie do spróbowania.





Składniki : 


  • 1 duza ryba dorada ( można kupić cala i samemu wyczyścić lub poproście sprzedawce aby Wam ja przygotował )
  • 100 gram masła ziołowego
  • 1 duza cytryna
  • przyprawa do ryb ( warto wybrać dobrej jakości sprawdzona )
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli




Sposób przygotowania : 



Rybę myjemy, patroszymy przecinając nie do końca wzdłuż brzucha i odcinamy głowę.
W naczyniu którym będziemy zapiekać rybę wykładamy folie aluminiowa do pieczenia tak aby zamknąć w niej potem cala rybkę. Układamy na samym środku ok 3 plasterków cytryna - tak zęby nasza ryba na nich leżała. Następnie układamy 3 plasterki naszego masła ziołowego.
Rybkę dokładnie z każdej strony solimy ( środek także) i oprószamy naszymi przyprawami do ryb i oregano. Wkładamy do środka dwa plasterki cytryny i kawałki masła ziołowego. Zamykamy rybkę i układamy ja w naszym naczyniu już przygotowanym . 
Na sam koniec przyprószamy jeszcze lekko naszym oregano gore ryby + układamy kawałki cytryny i kawałki masła które nam zostało. Całość skropić lekko oliwa z oliwek.
Zamykamy rybę szczelnie w foli i wkładamy do nagrzanego 180 stop. C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie odkrywamy folie z naszej ryby i zostawiamy do podpieczenia jeszcze 8 minut.
Gotowe. Podawać odrazu.
Polecam i serdecznie pozdrawiam :).





www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych