www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Ostatnio sprzedawca zaproponował mi zakup świeżych ryb , które właśnie przywiózł. Wiadomo ze z rybami rożnie bywa a właściwie z ich świeżością, ale jeśli macie okazje i dobrego znajomego sprzedawce :) warto od czasu do czasu skusić się na rybkę. Najbardziej skusiła mnie piękna świeża dorada i postanowiłam ja przyrządzić. Dziś prosty sposób na nią ale tak dobra ryba nie potrzebuje niczego więcej. Wyszła pyszna wiec polecam i zapraszam serdecznie do spróbowania.
Składniki :
- 1 duza ryba dorada ( można kupić cala i samemu wyczyścić lub poproście sprzedawce aby Wam ja przygotował )
- 100 gram masła ziołowego
- 1 duza cytryna
- przyprawa do ryb ( warto wybrać dobrej jakości sprawdzona )
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
Rybę myjemy, patroszymy przecinając nie do końca wzdłuż brzucha i odcinamy głowę.
W naczyniu którym będziemy zapiekać rybę wykładamy folie aluminiowa do pieczenia tak aby zamknąć w niej potem cala rybkę. Układamy na samym środku ok 3 plasterków cytryna - tak zęby nasza ryba na nich leżała. Następnie układamy 3 plasterki naszego masła ziołowego.
Rybkę dokładnie z każdej strony solimy ( środek także) i oprószamy naszymi przyprawami do ryb i oregano. Wkładamy do środka dwa plasterki cytryny i kawałki masła ziołowego. Zamykamy rybkę i układamy ja w naszym naczyniu już przygotowanym .
Na sam koniec przyprószamy jeszcze lekko naszym oregano gore ryby + układamy kawałki cytryny i kawałki masła które nam zostało. Całość skropić lekko oliwa z oliwek.
Zamykamy rybę szczelnie w foli i wkładamy do nagrzanego 180 stop. C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie odkrywamy folie z naszej ryby i zostawiamy do podpieczenia jeszcze 8 minut.
Gotowe. Podawać odrazu.
Polecam i serdecznie pozdrawiam :).
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz