www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Coraz większymi krokami zbliżamy się do Świat. Jeszcze tylko po drodze jakieś Halloween , Święto Zmarłych i już. Dlatego tez coraz częściej zaglądam do moich notatek, przepisów i powoli planuje co będzie w tym roku gościć na moim stole. Wiadomo ze te święta nalezą do najpiękniejszych ale tez dużo pracy przy nich. Warto sobie zaplanować wcześniej plan działania a wtedy zorganizować wszystko tak aby obyło się bez stresu i w prawdziwie świątecznej atmosferze.
Dziś właśnie wpadłam na jeden z przepisów na korzenne ciasteczka, które spowodują ze w waszym domu już zapachnie świętami. Przepis jest prosty i możecie go wykorzystać na same święta lub na Halloween dla dzieciaków - na pewno się ucieszą :) - lub tak bez okazji po prostu do kawy.
Spróbujcie- zapraszam :).
Składniki :
- 170 gram masła ( pokojowa temperatura )
- 100 gram cukru
- 150 gram brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki extraktu z wanilii
- 1 jajko
- 1/4 kubka melasy ciemnej
- 2 kubki maki
- odrobina soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka goździków mielonych
- 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice lub przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki kawy espresso
W mikserze miksujemy na puszysta masę nasze masło + cukier + cukier brązowy. Po chwili dodajemy jajko + extrakt waniliowy. Miksujemy dalej. Na koniec dodajemy nasza melasę i miksujemy do połączenia.
W misce obok odmierzamy nasze suche składniki : maka + sol+ soda + cynamon + imbir + goździki + przyprawa do piernika + kawa espresso = mieszamy całość i łączymy z naszymi mokrymi składnikami.
Ciasto będzie gęste i dość suche. Formujemy w kule całość i w foli spożywczej zostawiamy na 20 minut w lodowce.
Przygotowujemy sobie blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia.
Nasze schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Za pomocą np. łyżki odmierzamy w miarę równe porcje i rolujemy z nich kulki. Kazda wykładamy na nasza blaszkę do pieczenia lekko je przy tym spłaszczając.( Ciastka podczas pieczenia same się spłaszczą jeszcze wiec jeśli chcemy żeby nie były bardzo cienkie możemy zostawić kulki bez spłaszczania.)
Ciasteczka pieczemy od 10 do 13 minut, nie dłużej bo staną się zbyt twarde albo po prostu się spala. Najlepiej obserwować je podczas pieczenia.
Gotowe. Proste i szybkie a ten zapach w kuchni - bezcenny :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz