Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczne ciasteczka do kawy.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Coraz większymi krokami zbliżamy się do Świat.  Jeszcze tylko po drodze jakieś Halloween , Święto Zmarłych i już. Dlatego tez coraz częściej zaglądam do moich notatek, przepisów i powoli planuje co będzie w tym roku gościć na moim stole. Wiadomo ze te święta nalezą do najpiękniejszych ale tez dużo pracy przy nich. Warto sobie zaplanować wcześniej plan działania a wtedy zorganizować wszystko tak aby obyło się bez stresu i w prawdziwie świątecznej atmosferze.
Dziś właśnie wpadłam na jeden z przepisów na korzenne ciasteczka, które spowodują ze w waszym domu już zapachnie świętami. Przepis jest prosty i możecie go wykorzystać na same święta lub na Halloween dla dzieciaków - na pewno się ucieszą :) - lub tak bez okazji po prostu do kawy. 
Spróbujcie- zapraszam :).






Składniki : 



  • 170 gram masła ( pokojowa temperatura )
  • 100 gram cukru
  • 150 gram brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 1/4 kubka melasy ciemnej
  • 2 kubki maki
  • odrobina soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka goździków mielonych
  • 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice lub przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki kawy espresso




Sposób przygotowania : 




W mikserze miksujemy na puszysta masę nasze masło + cukier + cukier brązowy. Po chwili dodajemy jajko + extrakt waniliowy. Miksujemy dalej. Na koniec dodajemy nasza melasę i miksujemy do połączenia.
W misce obok odmierzamy nasze suche składniki : maka + sol+ soda + cynamon + imbir + goździki + przyprawa do piernika + kawa espresso = mieszamy całość i łączymy z naszymi mokrymi składnikami.
Ciasto będzie gęste i dość suche. Formujemy w kule całość i w foli spożywczej zostawiamy na 20 minut w lodowce.
Przygotowujemy sobie blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia.
Nasze schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Za pomocą np. łyżki odmierzamy w miarę równe porcje i rolujemy z nich kulki. Kazda wykładamy na nasza blaszkę do pieczenia lekko je przy tym spłaszczając.( Ciastka podczas pieczenia same się spłaszczą jeszcze wiec jeśli chcemy żeby nie były bardzo cienkie możemy zostawić kulki bez spłaszczania.)
Ciasteczka pieczemy od 10 do 13 minut, nie dłużej bo staną się zbyt twarde albo po prostu się spala. Najlepiej obserwować je podczas pieczenia.
Gotowe. Proste i szybkie a ten zapach w kuchni - bezcenny :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...