Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczne ciasteczka do kawy.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Coraz większymi krokami zbliżamy się do Świat.  Jeszcze tylko po drodze jakieś Halloween , Święto Zmarłych i już. Dlatego tez coraz częściej zaglądam do moich notatek, przepisów i powoli planuje co będzie w tym roku gościć na moim stole. Wiadomo ze te święta nalezą do najpiękniejszych ale tez dużo pracy przy nich. Warto sobie zaplanować wcześniej plan działania a wtedy zorganizować wszystko tak aby obyło się bez stresu i w prawdziwie świątecznej atmosferze.
Dziś właśnie wpadłam na jeden z przepisów na korzenne ciasteczka, które spowodują ze w waszym domu już zapachnie świętami. Przepis jest prosty i możecie go wykorzystać na same święta lub na Halloween dla dzieciaków - na pewno się ucieszą :) - lub tak bez okazji po prostu do kawy. 
Spróbujcie- zapraszam :).






Składniki : 



  • 170 gram masła ( pokojowa temperatura )
  • 100 gram cukru
  • 150 gram brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 1/4 kubka melasy ciemnej
  • 2 kubki maki
  • odrobina soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka goździków mielonych
  • 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice lub przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki kawy espresso




Sposób przygotowania : 




W mikserze miksujemy na puszysta masę nasze masło + cukier + cukier brązowy. Po chwili dodajemy jajko + extrakt waniliowy. Miksujemy dalej. Na koniec dodajemy nasza melasę i miksujemy do połączenia.
W misce obok odmierzamy nasze suche składniki : maka + sol+ soda + cynamon + imbir + goździki + przyprawa do piernika + kawa espresso = mieszamy całość i łączymy z naszymi mokrymi składnikami.
Ciasto będzie gęste i dość suche. Formujemy w kule całość i w foli spożywczej zostawiamy na 20 minut w lodowce.
Przygotowujemy sobie blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia.
Nasze schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Za pomocą np. łyżki odmierzamy w miarę równe porcje i rolujemy z nich kulki. Kazda wykładamy na nasza blaszkę do pieczenia lekko je przy tym spłaszczając.( Ciastka podczas pieczenia same się spłaszczą jeszcze wiec jeśli chcemy żeby nie były bardzo cienkie możemy zostawić kulki bez spłaszczania.)
Ciasteczka pieczemy od 10 do 13 minut, nie dłużej bo staną się zbyt twarde albo po prostu się spala. Najlepiej obserwować je podczas pieczenia.
Gotowe. Proste i szybkie a ten zapach w kuchni - bezcenny :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych