Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z pieczonej dyni.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Dziś można powiedzieć ciąg dalszy propozycji na dynie. Skoro mamy jej najlepszy czas to trzeba to wykorzystać. Moja dzisiejsza propozycja to pieczone kawałki dyni posypane serem pleśniowym i orzechami. Ten zestaw jest bardzo prosty ale naprawdę smaczny dlatego często gości na moim stole. Jeśli ktoś nie przepada za serem pleśniakiem może śmiało zastąpić go tutaj kozim serem, feta lub nawet dobrym twarogiem. Jakakolwiek wersje wybierzecie naprawdę warto spróbować.
Zapraszam serdecznie :).






Składniki : 


  • 1 srednia dynia oczyszczona ze środka i pokrojona w kwadraty
  • oliwa z oliwek
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżego rozmarynu
  • 1/2 kubka prażonych orzechów włoskich
  • 1/2 kubka prażonych pestek dyni
  • 100 gram sera typu pleśniak ( można zastąpić np. feta, kozim serem lub twarogiem dobrej jakości )
  • sol i pieprz





Sposób przygotowania : 


Przygotować piekarnik 180 stop. C.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dynie dokładnie umyć, oczyścić ze środka i pokroić w kwadraty. Wyłożyć na nasza blaszkę i posypać sola pieprzem + rozmaryn + tymianek a na koniec skropić oliwa z oliwek. Całość dobrze wymieszać.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy od czasu do czasu mieszając delikatnie ok. 30 - 40 minut. Najlepiej sprawdzić nożem czy jest już mięciutka.
Gotowa lekko przestudzona dynie wykładamy na duży talerz, posypujemy kawałkami naszego sera + prażone orzechy i pestki dyni.
Gotowe do podania i naprawdę pyszne - spróbujcie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...