www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś można powiedzieć ciąg dalszy propozycji na dynie. Skoro mamy jej najlepszy czas to trzeba to wykorzystać. Moja dzisiejsza propozycja to pieczone kawałki dyni posypane serem pleśniowym i orzechami. Ten zestaw jest bardzo prosty ale naprawdę smaczny dlatego często gości na moim stole. Jeśli ktoś nie przepada za serem pleśniakiem może śmiało zastąpić go tutaj kozim serem, feta lub nawet dobrym twarogiem. Jakakolwiek wersje wybierzecie naprawdę warto spróbować.
Zapraszam serdecznie :).
Składniki :
- 1 srednia dynia oczyszczona ze środka i pokrojona w kwadraty
- oliwa z oliwek
- garść świeżego tymianku
- garść świeżego rozmarynu
- 1/2 kubka prażonych orzechów włoskich
- 1/2 kubka prażonych pestek dyni
- 100 gram sera typu pleśniak ( można zastąpić np. feta, kozim serem lub twarogiem dobrej jakości )
- sol i pieprz
Przygotować piekarnik 180 stop. C.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dynie dokładnie umyć, oczyścić ze środka i pokroić w kwadraty. Wyłożyć na nasza blaszkę i posypać sola pieprzem + rozmaryn + tymianek a na koniec skropić oliwa z oliwek. Całość dobrze wymieszać.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy od czasu do czasu mieszając delikatnie ok. 30 - 40 minut. Najlepiej sprawdzić nożem czy jest już mięciutka.
Gotowa lekko przestudzona dynie wykładamy na duży talerz, posypujemy kawałkami naszego sera + prażone orzechy i pestki dyni.
Gotowe do podania i naprawdę pyszne - spróbujcie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz