Przejdź do głównej zawartości

Mini tartaletki z białą czekolada i prażonymi orzechami.


www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Dziś chciałabym zachęcić do zrobienia super deseru, który na pewno zachwyci Waszych gości i bliskich których poczęstujecie. Jest słodki, rozpływa się w ustach a do tego nie jest trudny w przygotowaniu. Moim zdaniem warto mieć coś dobrego do kawy, bo przecież mało kto oprze się słodkościom :).
Zapraszam i polecam.








Składniki : 


ciasto - spod 
  • 250 gram maki
  • 1 łyżka kakao
  • 80 gram masła
  • 80 gram cukru
  • 1 łyżeczka kawy espresso
  • szczypta soli
  • ok. 2 łyżeczek zimnej wody

wypełnienie :
  • 200 gram mleczka skondensowanego
  • 100 gram białej czekolady

dodatkowo :
  • 1 kubek prażonych na suchej patelni orzechów włoskich





Sposób przygotowania : 



Wszystkie składniki ciasta - oprócz wody - wrzucamy do malaksera i miksujemy na kruszonkę. Na koniec dodajemy po łyżeczce wody i miksujemy chwilkę aż ciasto zaczynie nam formować się w kule.
Jeśli nie mamy malaksera możemy zrobić to ręcznie w misce. Dość szybko rękoma połączyć składniki ciasta na koniec wodę i zagnieść kule.
Ciasto uformowane w krążek- plaski dysk, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie prażymy nasze orzechy na suchej patelni.
W kąpieli wodnej - w misce na parze - lub mikrofali , rozpuszczamy nasza czekoladę.
W misce obok mieszamy lekko nasze mleczko skondensowane i po chwili dodajemy nasza rozpuszczona czekoladę. Całość mikserem lub ręcznie wymieszać.
Przygotowujemy sobie nasze foremki to tartaletek lub dowolne foremki w których wypieczemy spod ciasteczek. Lekko smarujemy je masłem.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C. 
Nasze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypana lekko stolice. Wykrajamy w nim kolka średnicą większe trochę niż nasze foremki w których będziemy piec.
Wykładamy ciastem foremki tak aby trochę zachodziły tez na brzegi naszej foremki. Mozna lekko ponakuwac ciasto.
Pieczemy ok 15- 20 minut. Studzimy.
Na wystudzone nasze spody, nakładamy po ok. łyżce mieszanki z białej czekolady. 
Na gore posypujemy każdą nasza tartaletka orzechami.
Całość do lodówki na co najmniej 1 godzinę a najlepiej na noc.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych