Przejdź do głównej zawartości

Mini tartaletki z białą czekolada i prażonymi orzechami.


www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Dziś chciałabym zachęcić do zrobienia super deseru, który na pewno zachwyci Waszych gości i bliskich których poczęstujecie. Jest słodki, rozpływa się w ustach a do tego nie jest trudny w przygotowaniu. Moim zdaniem warto mieć coś dobrego do kawy, bo przecież mało kto oprze się słodkościom :).
Zapraszam i polecam.








Składniki : 


ciasto - spod 
  • 250 gram maki
  • 1 łyżka kakao
  • 80 gram masła
  • 80 gram cukru
  • 1 łyżeczka kawy espresso
  • szczypta soli
  • ok. 2 łyżeczek zimnej wody

wypełnienie :
  • 200 gram mleczka skondensowanego
  • 100 gram białej czekolady

dodatkowo :
  • 1 kubek prażonych na suchej patelni orzechów włoskich





Sposób przygotowania : 



Wszystkie składniki ciasta - oprócz wody - wrzucamy do malaksera i miksujemy na kruszonkę. Na koniec dodajemy po łyżeczce wody i miksujemy chwilkę aż ciasto zaczynie nam formować się w kule.
Jeśli nie mamy malaksera możemy zrobić to ręcznie w misce. Dość szybko rękoma połączyć składniki ciasta na koniec wodę i zagnieść kule.
Ciasto uformowane w krążek- plaski dysk, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie prażymy nasze orzechy na suchej patelni.
W kąpieli wodnej - w misce na parze - lub mikrofali , rozpuszczamy nasza czekoladę.
W misce obok mieszamy lekko nasze mleczko skondensowane i po chwili dodajemy nasza rozpuszczona czekoladę. Całość mikserem lub ręcznie wymieszać.
Przygotowujemy sobie nasze foremki to tartaletek lub dowolne foremki w których wypieczemy spod ciasteczek. Lekko smarujemy je masłem.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C. 
Nasze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypana lekko stolice. Wykrajamy w nim kolka średnicą większe trochę niż nasze foremki w których będziemy piec.
Wykładamy ciastem foremki tak aby trochę zachodziły tez na brzegi naszej foremki. Mozna lekko ponakuwac ciasto.
Pieczemy ok 15- 20 minut. Studzimy.
Na wystudzone nasze spody, nakładamy po ok. łyżce mieszanki z białej czekolady. 
Na gore posypujemy każdą nasza tartaletka orzechami.
Całość do lodówki na co najmniej 1 godzinę a najlepiej na noc.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...