Przejdź do głównej zawartości

Mini tartaletki z białą czekolada i prażonymi orzechami.


www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Dziś chciałabym zachęcić do zrobienia super deseru, który na pewno zachwyci Waszych gości i bliskich których poczęstujecie. Jest słodki, rozpływa się w ustach a do tego nie jest trudny w przygotowaniu. Moim zdaniem warto mieć coś dobrego do kawy, bo przecież mało kto oprze się słodkościom :).
Zapraszam i polecam.








Składniki : 


ciasto - spod 
  • 250 gram maki
  • 1 łyżka kakao
  • 80 gram masła
  • 80 gram cukru
  • 1 łyżeczka kawy espresso
  • szczypta soli
  • ok. 2 łyżeczek zimnej wody

wypełnienie :
  • 200 gram mleczka skondensowanego
  • 100 gram białej czekolady

dodatkowo :
  • 1 kubek prażonych na suchej patelni orzechów włoskich





Sposób przygotowania : 



Wszystkie składniki ciasta - oprócz wody - wrzucamy do malaksera i miksujemy na kruszonkę. Na koniec dodajemy po łyżeczce wody i miksujemy chwilkę aż ciasto zaczynie nam formować się w kule.
Jeśli nie mamy malaksera możemy zrobić to ręcznie w misce. Dość szybko rękoma połączyć składniki ciasta na koniec wodę i zagnieść kule.
Ciasto uformowane w krążek- plaski dysk, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie prażymy nasze orzechy na suchej patelni.
W kąpieli wodnej - w misce na parze - lub mikrofali , rozpuszczamy nasza czekoladę.
W misce obok mieszamy lekko nasze mleczko skondensowane i po chwili dodajemy nasza rozpuszczona czekoladę. Całość mikserem lub ręcznie wymieszać.
Przygotowujemy sobie nasze foremki to tartaletek lub dowolne foremki w których wypieczemy spod ciasteczek. Lekko smarujemy je masłem.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C. 
Nasze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypana lekko stolice. Wykrajamy w nim kolka średnicą większe trochę niż nasze foremki w których będziemy piec.
Wykładamy ciastem foremki tak aby trochę zachodziły tez na brzegi naszej foremki. Mozna lekko ponakuwac ciasto.
Pieczemy ok 15- 20 minut. Studzimy.
Na wystudzone nasze spody, nakładamy po ok. łyżce mieszanki z białej czekolady. 
Na gore posypujemy każdą nasza tartaletka orzechami.
Całość do lodówki na co najmniej 1 godzinę a najlepiej na noc.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...