www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś chciałabym zachęcić do zrobienia super deseru, który na pewno zachwyci Waszych gości i bliskich których poczęstujecie. Jest słodki, rozpływa się w ustach a do tego nie jest trudny w przygotowaniu. Moim zdaniem warto mieć coś dobrego do kawy, bo przecież mało kto oprze się słodkościom :).
Zapraszam i polecam.
Składniki :
ciasto - spod
- 250 gram maki
- 1 łyżka kakao
- 80 gram masła
- 80 gram cukru
- 1 łyżeczka kawy espresso
- szczypta soli
- ok. 2 łyżeczek zimnej wody
wypełnienie :
- 200 gram mleczka skondensowanego
- 100 gram białej czekolady
dodatkowo :
- 1 kubek prażonych na suchej patelni orzechów włoskich
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki ciasta - oprócz wody - wrzucamy do malaksera i miksujemy na kruszonkę. Na koniec dodajemy po łyżeczce wody i miksujemy chwilkę aż ciasto zaczynie nam formować się w kule.
Jeśli nie mamy malaksera możemy zrobić to ręcznie w misce. Dość szybko rękoma połączyć składniki ciasta na koniec wodę i zagnieść kule.
Ciasto uformowane w krążek- plaski dysk, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie prażymy nasze orzechy na suchej patelni.
W kąpieli wodnej - w misce na parze - lub mikrofali , rozpuszczamy nasza czekoladę.
W misce obok mieszamy lekko nasze mleczko skondensowane i po chwili dodajemy nasza rozpuszczona czekoladę. Całość mikserem lub ręcznie wymieszać.
Przygotowujemy sobie nasze foremki to tartaletek lub dowolne foremki w których wypieczemy spod ciasteczek. Lekko smarujemy je masłem.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Nasze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypana lekko stolice. Wykrajamy w nim kolka średnicą większe trochę niż nasze foremki w których będziemy piec.
Wykładamy ciastem foremki tak aby trochę zachodziły tez na brzegi naszej foremki. Mozna lekko ponakuwac ciasto.
Pieczemy ok 15- 20 minut. Studzimy.
Na wystudzone nasze spody, nakładamy po ok. łyżce mieszanki z białej czekolady.
Na gore posypujemy każdą nasza tartaletka orzechami.
Całość do lodówki na co najmniej 1 godzinę a najlepiej na noc.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz