www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
U mnie kolorowej jesieni ciąg dalszy - i oby tak zostało jak najdłużej :) - wiec kolorowo i zdrowo tez w mojej kuchni. W moim warzywniaku czas na papryki rożnego rodzaju.Po zakupie wyłożyłam je na stole i zastanawiałam się co z nich dobrego przyrządzić. Przyszła mi do głowy szybkie śniadanko na ciepło lub jeśli ktoś woli dobra zdrowa kolacja, lunch itd. - według uznania. W każdym razie wyszło super smacznie i kolorowo. Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie :).
Składniki :
- 2 duże papryki ( dodałam czerwona i zielona )
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 ząbki czosnku
- 6 szt. podłużnych papryczek zielonych typu spitz papryka - łagodne
- 1 kubek pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oregano
- garść świeżej bazylii
- sol i pieprz do smaku
- ok 1-2 łyżeczki masła - do smażenia
- ok 50 gram sera typu feta do posypania
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
Paprykę duza pozbawiamy środka i tniemy na mniejsze paseczki.
Papryki długie tniemy w całości na kawałeczki tzn. krążki, pozbywamy się tylko końcówki.
Szczypiorek + czosnek kroimy drobno.
Pomidorki przekrajani tylko na pół.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szczypiorek + sol i pieprz = lekko podsmażamy. Po chwili wrzucamy czosnek + oregano = chwilkę smażymy i dorzucamy nasze papryki. Smażymy całość aż lekko zmięknie ( dosłownie chwilkę aby nie powstała nam ciapa ) i na koniec dorzucamy nasze pomidorki koktajlowe. Całość doprawiam sola i pieprzem do smaku.Jak nasze pomidorki lekko puszcza sok i się zrumienia danie ściągamy z ognia.
Posypujemy na gotowo świeżą bazylia i pokruszonymi kawałkami fety.
Serwujemy ze świeżym pieczywem.
Gotowe, proste i smaczne - polecam i pozdrawiam :).
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz