Przejdź do głównej zawartości

Soczysta papryka z pomidorkami do chleba.


www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
U mnie kolorowej jesieni ciąg dalszy - i oby tak zostało jak najdłużej :) - wiec kolorowo i zdrowo tez w mojej kuchni. W moim warzywniaku czas na papryki rożnego rodzaju.Po zakupie wyłożyłam je na stole i zastanawiałam się co z nich dobrego przyrządzić. Przyszła mi do głowy szybkie śniadanko na ciepło lub jeśli ktoś woli dobra zdrowa kolacja, lunch itd. - według uznania. W każdym razie wyszło super smacznie i kolorowo. Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie :).




Składniki : 


  • 2 duże papryki ( dodałam czerwona i zielona )
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 szt. podłużnych papryczek zielonych typu spitz papryka - łagodne
  • 1 kubek pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oregano
  • garść świeżej bazylii
  • sol i pieprz do smaku
  • ok 1-2 łyżeczki masła - do smażenia
  • ok 50 gram sera typu feta do posypania 




Sposób przygotowania



Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
Paprykę duza pozbawiamy środka i tniemy na mniejsze paseczki.
Papryki długie tniemy w całości na kawałeczki tzn. krążki, pozbywamy się tylko końcówki.
Szczypiorek + czosnek kroimy drobno.
Pomidorki przekrajani tylko na pół.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szczypiorek + sol i pieprz = lekko podsmażamy. Po chwili wrzucamy czosnek + oregano = chwilkę smażymy i dorzucamy nasze papryki. Smażymy całość aż lekko zmięknie ( dosłownie chwilkę aby nie powstała nam ciapa ) i na koniec dorzucamy nasze pomidorki koktajlowe. Całość doprawiam sola i pieprzem do smaku.Jak nasze pomidorki lekko puszcza sok i się zrumienia danie ściągamy z ognia.
Posypujemy na gotowo świeżą bazylia i pokruszonymi kawałkami fety.
Serwujemy ze świeżym pieczywem.
Gotowe, proste i smaczne - polecam i pozdrawiam :).




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych