Przejdź do głównej zawartości

Soczysta papryka z pomidorkami do chleba.


www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
U mnie kolorowej jesieni ciąg dalszy - i oby tak zostało jak najdłużej :) - wiec kolorowo i zdrowo tez w mojej kuchni. W moim warzywniaku czas na papryki rożnego rodzaju.Po zakupie wyłożyłam je na stole i zastanawiałam się co z nich dobrego przyrządzić. Przyszła mi do głowy szybkie śniadanko na ciepło lub jeśli ktoś woli dobra zdrowa kolacja, lunch itd. - według uznania. W każdym razie wyszło super smacznie i kolorowo. Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie :).




Składniki : 


  • 2 duże papryki ( dodałam czerwona i zielona )
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 szt. podłużnych papryczek zielonych typu spitz papryka - łagodne
  • 1 kubek pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oregano
  • garść świeżej bazylii
  • sol i pieprz do smaku
  • ok 1-2 łyżeczki masła - do smażenia
  • ok 50 gram sera typu feta do posypania 




Sposób przygotowania



Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
Paprykę duza pozbawiamy środka i tniemy na mniejsze paseczki.
Papryki długie tniemy w całości na kawałeczki tzn. krążki, pozbywamy się tylko końcówki.
Szczypiorek + czosnek kroimy drobno.
Pomidorki przekrajani tylko na pół.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szczypiorek + sol i pieprz = lekko podsmażamy. Po chwili wrzucamy czosnek + oregano = chwilkę smażymy i dorzucamy nasze papryki. Smażymy całość aż lekko zmięknie ( dosłownie chwilkę aby nie powstała nam ciapa ) i na koniec dorzucamy nasze pomidorki koktajlowe. Całość doprawiam sola i pieprzem do smaku.Jak nasze pomidorki lekko puszcza sok i się zrumienia danie ściągamy z ognia.
Posypujemy na gotowo świeżą bazylia i pokruszonymi kawałkami fety.
Serwujemy ze świeżym pieczywem.
Gotowe, proste i smaczne - polecam i pozdrawiam :).




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...