Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z kalafiora


www.swiatmojejk.blogspot.com


Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie to zimno jakoś przekonuje mnie ze już czas na cieple zupy. Lato powoli dobiega końca niestety ale na pocieszenie wiem ze idzie pachnący czas dyni :). Puki co chwytam jeszcze świeże owoce i warzywa. Dziś pyszny krem ze świeżego kalafiora. Polecam




Składniki : 



  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • ok 2 cm świeżego imbiru
  • 1 kubek śmietany typu creme fraiche
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • pieprz i sol do smaku
  • 1 łyżeczka sypkiego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki sypkiej kolendry
  • 1 łyżeczka sypkiej musztardy- ziarna gorczycy ( jeśli nie mamy możemy do zupy dodać trochę normalnej musztardy )
  • 1/2 łyżeczki sypkiej przyprawy nasion kopru 
  • 2 kostki koncentratu warzywnego
  • opcjonalnie = na koniec kilka kropel soja sos



Sposób przygotowania :


Kalafior myjemy i osuszamy.
Imbir obieramy i kroimy na plasterki ( nie musi być drobno i tak użyjemy blendera )
Cebule obieramy i kroimy w drobniejsze kawałki.
Przygotowujemy sobie cala resztę czyli przyprawy i większy garnek.
Zagotowujemy w czajniku ok 1.5 l wody i zalewamy nasze kostki rosołowe. Odstawiamy na chwilkę.
W garnku na łyżce oleju podsmażamy nasza cebule + imbir + wszystkie przyprawy sypkie ( chilli, kardamon , kolendra, musztarda- gorczyca, koper włoski , sol i pierz ) co da nam lepszy aromat. Po chwili dorzucamy do tego kawałki kalafiora ( kalafior po prostu nożem kroimy na mniejsze główki ). Smażymy całość chwilkę.
Następnie zalewamy całość ( do wysokości kalafiora ) naszym bulionem- kostki rosołowe. Przykrywamy lekko i gotujemy kilka minut do miękkości.
Jak tylko nasz kalafior będzie miękki blendujemy - miksujemy wszystko na jednolita masę. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy całość. Sprawdzamy także smak czy nam odpowiada i w razie konieczności doprawiamy.
Na gotowo można podać z odrobina gałki muszkatołowej i skropić oliwa z oliwek . Posypać świeżą kolendra lub pietruszka.
Gotowe. Zupa krem bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo fajnie ogrzewająca z lekko nutka chilli.
Warto spróbować.
Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.



www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych