Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z kalafiora


www.swiatmojejk.blogspot.com


Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie to zimno jakoś przekonuje mnie ze już czas na cieple zupy. Lato powoli dobiega końca niestety ale na pocieszenie wiem ze idzie pachnący czas dyni :). Puki co chwytam jeszcze świeże owoce i warzywa. Dziś pyszny krem ze świeżego kalafiora. Polecam




Składniki : 



  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • ok 2 cm świeżego imbiru
  • 1 kubek śmietany typu creme fraiche
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • pieprz i sol do smaku
  • 1 łyżeczka sypkiego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki sypkiej kolendry
  • 1 łyżeczka sypkiej musztardy- ziarna gorczycy ( jeśli nie mamy możemy do zupy dodać trochę normalnej musztardy )
  • 1/2 łyżeczki sypkiej przyprawy nasion kopru 
  • 2 kostki koncentratu warzywnego
  • opcjonalnie = na koniec kilka kropel soja sos



Sposób przygotowania :


Kalafior myjemy i osuszamy.
Imbir obieramy i kroimy na plasterki ( nie musi być drobno i tak użyjemy blendera )
Cebule obieramy i kroimy w drobniejsze kawałki.
Przygotowujemy sobie cala resztę czyli przyprawy i większy garnek.
Zagotowujemy w czajniku ok 1.5 l wody i zalewamy nasze kostki rosołowe. Odstawiamy na chwilkę.
W garnku na łyżce oleju podsmażamy nasza cebule + imbir + wszystkie przyprawy sypkie ( chilli, kardamon , kolendra, musztarda- gorczyca, koper włoski , sol i pierz ) co da nam lepszy aromat. Po chwili dorzucamy do tego kawałki kalafiora ( kalafior po prostu nożem kroimy na mniejsze główki ). Smażymy całość chwilkę.
Następnie zalewamy całość ( do wysokości kalafiora ) naszym bulionem- kostki rosołowe. Przykrywamy lekko i gotujemy kilka minut do miękkości.
Jak tylko nasz kalafior będzie miękki blendujemy - miksujemy wszystko na jednolita masę. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy całość. Sprawdzamy także smak czy nam odpowiada i w razie konieczności doprawiamy.
Na gotowo można podać z odrobina gałki muszkatołowej i skropić oliwa z oliwek . Posypać świeżą kolendra lub pietruszka.
Gotowe. Zupa krem bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo fajnie ogrzewająca z lekko nutka chilli.
Warto spróbować.
Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.



www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...