Przejdź do głównej zawartości

Cynamonowe pancakesy z jabłkami - czyli zapachy jesieni :).



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Mamy piątek, dość zimny już poranek wiec może cieple pachnące cynamonem śniadanie lub pyszna propozycja na dzisiejszy lunch - obiad ?  Może przekąska dla zgłodniałych dzieci?  Cokolwiek dziś robicie spróbujcie to pyszne, szybkie danie  - naprawdę warto :). 
Serdecznie polecam.






Składniki : 


  • 500 ml maślanki
  • 1 jajko + 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • ok 2 kubków maki ( jeśli trzeba dodajemy trochę więcej )
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jabłka
  • 80 gram masła ( rozpuszczamy )





Sposób przygotowania :



Najprościej przygotować sobie naszego robota kuchennego ale jeśli nie mamy to miska i trzepaczka tez spełnią swoja role no i trochę ćwiczeń fizycznych nie zaszkodzi :).
A zatem do miksera wrzucamy jajko + żółtka + cukier i miksujemy na puszysto. Potem dodajemy maślankę + roztopione masło = miksujemy.
Dodajemy suche składniki : make + cynamon + soda + proszek do pieczenia = delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Konsystencja ma być dość gęsta wiec jeśli wyda Wam się ze trzeba, możecie dodać jeszcze trochę maki.
Obieramy nasze jabłka i pozbawiamy środków. Kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do naszego ciasta. Mieszamy lekko całość. Odstawiamy na chwilkę.
Rozgrzewamy nasza patelnie - placuszki smażymy na suchej patelni. 
Za pomocą łyżki lub chochli nakładamy mniejsze porcje tworząc placki i smażymy z obu stron na brązowo.
Na gotowo można posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym. Według uznania :).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...