Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane figi


www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Czas szkolny rozpoczęty czyli wrzesień i nieubłaganie jesień przed nami ale póki co słoneczko jeszcze grzeje i mam nadzieje dopisują humory. Jest to dobry czas na figi które można przygotować pod słodką jak i wytrawna pustacią wiec trzeba to wykorzystać. Jeśli tylko macie ochotę i na waszych targowiskach - straganach lub sklepach zauważycie figi warto spróbować mojego sposobu na nie. Polecam.



Składniki : 


  • 4 figi
  • 4 kosteczki sera pleśniowego ( ok 100 gram )
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • odrobina soku z cytryny
  • 4 łyżki jogurtu greckiego lub ziołowego creme fresh
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub boczku wędzonego



Sposób przygotowania : 

Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy male naczynie żaroodporne na nasze figi.
Figi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wstawiamy je do naczynia do zapiekania i nakrajany na krzyż. Rozkładamy nieco i do środka dodajemy pokruszone lekko palcami kawałki sera pleśniowego + odrobinę miodu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy kawałkami orzechów.
Kazda figę obwijamy przy samym dole plastrem szynki.
Całość zapiekamy ok 10 minut.
Podajemy polane jogurtem na ciepło.
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.


www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...