www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Czas szkolny rozpoczęty czyli wrzesień i nieubłaganie jesień przed nami ale póki co słoneczko jeszcze grzeje i mam nadzieje dopisują humory. Jest to dobry czas na figi które można przygotować pod słodką jak i wytrawna pustacią wiec trzeba to wykorzystać. Jeśli tylko macie ochotę i na waszych targowiskach - straganach lub sklepach zauważycie figi warto spróbować mojego sposobu na nie. Polecam.
Składniki :
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy male naczynie żaroodporne na nasze figi.
Figi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wstawiamy je do naczynia do zapiekania i nakrajany na krzyż. Rozkładamy nieco i do środka dodajemy pokruszone lekko palcami kawałki sera pleśniowego + odrobinę miodu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy kawałkami orzechów.
Kazda figę obwijamy przy samym dole plastrem szynki.
Całość zapiekamy ok 10 minut.
Podajemy polane jogurtem na ciepło.
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.
Składniki :
- 4 figi
- 4 kosteczki sera pleśniowego ( ok 100 gram )
- garść orzechów włoskich
- łyżka miodu
- odrobina soku z cytryny
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub ziołowego creme fresh
- 4 plastry szynki parmeńskiej lub boczku wędzonego
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy male naczynie żaroodporne na nasze figi.
Figi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wstawiamy je do naczynia do zapiekania i nakrajany na krzyż. Rozkładamy nieco i do środka dodajemy pokruszone lekko palcami kawałki sera pleśniowego + odrobinę miodu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy kawałkami orzechów.
Kazda figę obwijamy przy samym dole plastrem szynki.
Całość zapiekamy ok 10 minut.
Podajemy polane jogurtem na ciepło.
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz