Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane figi


www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Czas szkolny rozpoczęty czyli wrzesień i nieubłaganie jesień przed nami ale póki co słoneczko jeszcze grzeje i mam nadzieje dopisują humory. Jest to dobry czas na figi które można przygotować pod słodką jak i wytrawna pustacią wiec trzeba to wykorzystać. Jeśli tylko macie ochotę i na waszych targowiskach - straganach lub sklepach zauważycie figi warto spróbować mojego sposobu na nie. Polecam.



Składniki : 


  • 4 figi
  • 4 kosteczki sera pleśniowego ( ok 100 gram )
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • odrobina soku z cytryny
  • 4 łyżki jogurtu greckiego lub ziołowego creme fresh
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub boczku wędzonego



Sposób przygotowania : 

Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy male naczynie żaroodporne na nasze figi.
Figi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wstawiamy je do naczynia do zapiekania i nakrajany na krzyż. Rozkładamy nieco i do środka dodajemy pokruszone lekko palcami kawałki sera pleśniowego + odrobinę miodu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy kawałkami orzechów.
Kazda figę obwijamy przy samym dole plastrem szynki.
Całość zapiekamy ok 10 minut.
Podajemy polane jogurtem na ciepło.
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.


www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych