Przejdź do głównej zawartości

Grillowany ananas.


www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Przy ostatnich zakupach nie mogłam się oprzeć pewnemu ananasowi, wiec postanowiłam coś z niego dobrego przyrządzić. Tak przy okazji ta dynia tez niebawem na blogu - w końcu już w sumie jesień mamy i czas dyniowy się zaczyna :). 
Moja dzisiejsza propozycja to szybki deser -bardzo zdrowy ananas grillowany, polany karmelizowanym sokiem z pomarańczy. Spróbujcie naprawdę warto. Zapraszam.




Składniki : 


  • 1 cały świeży ananas
  • 2 male pomarańcze lub jedna duza
  • 1 cytryna
  • ok 6 łyżek cukru
  • odrobina octu balsamicznego ( około łyżeczki )
  • ok 2 łyżek wody




Sposób przygotowania : 



Patelnie grillowana podgrzewamy z odrobina oleju. Jeśli nie mamy może być zwykła patelnia tez się uda :).
W miedzy czasie kroimy ananasa. Najlepiej najpierw odciąć końce - góra, dol - potem przekroić ananasa na ćwiartki. Zostawiamy skore dla polepszenia smaku i wyglądu na talerzu :) ale odcinamy same środki, które w ananasie są twarde i nie nadają się do jedzenia. 
Tak przygotowane kawałki układamy na patelni i grillujemy - oba boki - na zloty kolor. Odstawiamy na talerz na chwilkę.
Na patelni po ananasie wsypujemy cukier i chwilkę go karmelizujemy. Dolewamy wodę + skórkę i sok  z pomarańczy i cytryny + ocet balsamiczny. Całość chwilkę gotujemy do zredukowania odrobiny płynów. Powstanie nam gesty sos którym polewamy nasze kawałki ananasa.
Gotowe. Podajemy.
Polecam gorąco i pozdrawiam. 





www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...