www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
W nawiązaniu do mojego poprzedniego posta i propozycja na brzoskwinie, dziś propozycja numer 2 na zapiekane nektarynki. Oczywiście oba przepisy możecie wykorzystać gdy macie pod ręką brzoskwinie, nektarynki czy nawet śliwki to zależy tylko od Waszego wyboru.
Dziś w moim wydaniu soczysta nektarynka, a na niej chrupiąca migdalowo - kokosowa kruszonka.Bardzo szybki przepis dla np. niespodziewanych gości :). Serdecznie zapraszam .
Składniki :
- 1 kg nektarynek
- 2 łyżki cukru typu muscovado ( może być brązowy cukier )
- 2 łyżki masła miekkie
- 2 łyżki mielonych migdałów ( można tez orzechy mielone )
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Sposob przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy mniejsze naczynie żaroodporne a w nie układamy umyte, osuszone i wydrążone nektarynki. Kroimy na połówki i układamy w naczyniu skora do dołu. Tak aby w dziurki po pestkach powkładać nadzienie.
W malej miseczce łączymy ze sobą składniki nadzienia - kruszonki ( cukier + masło + mielone migdały + wiórki kokosowe ). Za pomocą łyżeczki nakładamy na środek każdej części nektarynki nadzienie.
Z wierzchu można posypać migdałami ale to nie jest konieczne.
Wkładamy do piekarnika na 15 minut czyli do czasu aż zacznie nam pięknie pachnieć i nasze nektarynki będą już zrumienione.
Gotowe.
Bardzo proste i szybkie a smakuje po prostu super.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz