Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane nektarynki z kruszonka.


www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com


Witam serdecznie.
W nawiązaniu do mojego poprzedniego posta i propozycja na brzoskwinie, dziś propozycja numer 2 na zapiekane nektarynki. Oczywiście oba przepisy możecie wykorzystać gdy macie pod ręką brzoskwinie, nektarynki czy nawet śliwki to zależy tylko od Waszego wyboru.
Dziś w moim wydaniu  soczysta nektarynka, a na niej chrupiąca migdalowo - kokosowa kruszonka.Bardzo szybki przepis dla np. niespodziewanych gości :). Serdecznie zapraszam .



Składniki :



  • 1 kg nektarynek
  • 2 łyżki cukru typu muscovado ( może być brązowy cukier )
  • 2 łyżki masła miekkie
  • 2 łyżki mielonych migdałów ( można tez orzechy mielone )
  • 2 łyżki wiórków kokosowych


Sposob przygotowania :



Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C. 
Przygotowujemy mniejsze naczynie żaroodporne a w nie układamy umyte, osuszone i wydrążone nektarynki. Kroimy na połówki i układamy w naczyniu skora do dołu. Tak aby w dziurki po pestkach powkładać nadzienie.
W malej miseczce łączymy ze sobą składniki nadzienia - kruszonki ( cukier + masło + mielone migdały + wiórki kokosowe ). Za pomocą łyżeczki nakładamy na środek każdej części nektarynki nadzienie.
Z wierzchu można posypać migdałami ale to nie jest konieczne.
Wkładamy do piekarnika na 15 minut czyli do czasu aż zacznie nam pięknie pachnieć i nasze nektarynki będą już zrumienione. 
Gotowe.
Bardzo proste i szybkie a smakuje po prostu super.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 



www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...