Przejdź do głównej zawartości

Tarta ze szpinakiem.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Do tego ze szpinak jest zdrowy nie muszę zapewne nikogo przekonywać ale żeby był smaczny chciałabym własnie dziś Was przekonać. Nawet jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem -  w tej wersji naprawdę warto się skusić i spróbować. 
Polecam i zapraszam.





Składniki :


  • 300 gram świeżego szpinaku
  • 1 kubek cream fresh ziołowego
  • 1 kubek startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 duży por ( można zamiast dać cebule )
  • 2 opakowania ciasta francuskiego lub ciasta na pizze
  • 2 łyżki koperku
  • skorka i sok z 1 limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pesto




Sposób przygotowania :



Szpinak myjemy i osuszamy.
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy odrazu nasz drobno pokrojony czosnek. Gdy patelnia się nagrzeje a czosnek zacznie smażyć, wrzucamy nasz szpinak + sol + pieprz i mieszając lekko podsmażamy. Odkładamy do przestygnięcia.
Na tej samej patelni po szpinaku smażymy na odrobinie oleju pokrojony w plasterki nasz por. Smażymy go do miękkości doprawiając sola i pieprzem.Odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy sobie blaszkę - naczynie do naszej tartej - smarujemy ja masłem i oprószamy tarta bułką.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
W misce łączymy ze sobą składniki : szpinak + por + jajka + parmezan + cream fresh + koperek + cytryna + pesto = całość mieszamy. 
Na nasza blaszkę wykładamy jedna część ciasta tak aby boki troszkę wystawały a resztę odkrawamy.
Wrzucamy nasz farsz równomiernie go rozkładając.
Na gore wykładamy nasza druga część ciasta - jeśli chcemy w całości lub  np. można pobawić się i poukładać ciasto w pocięte paseczki. Pamiętajmy tylko ze jeżeli ciasto będzie w całości należy zrobić na gorze parę dziurek nożem.
Całość wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, czyli do czasu aż ciasto ładnie nam się zrumieni.
Gotowe.
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych