Przejdź do głównej zawartości

Tarta ze szpinakiem.


www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com




Witam serdecznie.
Do tego ze szpinak jest zdrowy nie muszę zapewne nikogo przekonywać ale żeby był smaczny chciałabym własnie dziś Was przekonać. Nawet jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem -  w tej wersji naprawdę warto się skusić i spróbować. 
Polecam i zapraszam.





Składniki :


  • 300 gram świeżego szpinaku
  • 1 kubek cream fresh ziołowego
  • 1 kubek startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 duży por ( można zamiast dać cebule )
  • 2 opakowania ciasta francuskiego lub ciasta na pizze
  • 2 łyżki koperku
  • skorka i sok z 1 limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pesto




Sposób przygotowania :



Szpinak myjemy i osuszamy.
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy odrazu nasz drobno pokrojony czosnek. Gdy patelnia się nagrzeje a czosnek zacznie smażyć, wrzucamy nasz szpinak + sol + pieprz i mieszając lekko podsmażamy. Odkładamy do przestygnięcia.
Na tej samej patelni po szpinaku smażymy na odrobinie oleju pokrojony w plasterki nasz por. Smażymy go do miękkości doprawiając sola i pieprzem.Odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy sobie blaszkę - naczynie do naszej tartej - smarujemy ja masłem i oprószamy tarta bułką.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
W misce łączymy ze sobą składniki : szpinak + por + jajka + parmezan + cream fresh + koperek + cytryna + pesto = całość mieszamy. 
Na nasza blaszkę wykładamy jedna część ciasta tak aby boki troszkę wystawały a resztę odkrawamy.
Wrzucamy nasz farsz równomiernie go rozkładając.
Na gore wykładamy nasza druga część ciasta - jeśli chcemy w całości lub  np. można pobawić się i poukładać ciasto w pocięte paseczki. Pamiętajmy tylko ze jeżeli ciasto będzie w całości należy zrobić na gorze parę dziurek nożem.
Całość wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, czyli do czasu aż ciasto ładnie nam się zrumieni.
Gotowe.
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...