www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Do tego ze szpinak jest zdrowy nie muszę zapewne nikogo przekonywać ale żeby był smaczny chciałabym własnie dziś Was przekonać. Nawet jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem - w tej wersji naprawdę warto się skusić i spróbować.
Polecam i zapraszam.
Składniki :
- 300 gram świeżego szpinaku
- 1 kubek cream fresh ziołowego
- 1 kubek startego parmezanu
- 2 jajka
- 1 duży por ( można zamiast dać cebule )
- 2 opakowania ciasta francuskiego lub ciasta na pizze
- 2 łyżki koperku
- skorka i sok z 1 limonki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pesto
Szpinak myjemy i osuszamy.
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy odrazu nasz drobno pokrojony czosnek. Gdy patelnia się nagrzeje a czosnek zacznie smażyć, wrzucamy nasz szpinak + sol + pieprz i mieszając lekko podsmażamy. Odkładamy do przestygnięcia.
Na tej samej patelni po szpinaku smażymy na odrobinie oleju pokrojony w plasterki nasz por. Smażymy go do miękkości doprawiając sola i pieprzem.Odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy sobie blaszkę - naczynie do naszej tartej - smarujemy ja masłem i oprószamy tarta bułką.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
W misce łączymy ze sobą składniki : szpinak + por + jajka + parmezan + cream fresh + koperek + cytryna + pesto = całość mieszamy.
Na nasza blaszkę wykładamy jedna część ciasta tak aby boki troszkę wystawały a resztę odkrawamy.
Wrzucamy nasz farsz równomiernie go rozkładając.
Na gore wykładamy nasza druga część ciasta - jeśli chcemy w całości lub np. można pobawić się i poukładać ciasto w pocięte paseczki. Pamiętajmy tylko ze jeżeli ciasto będzie w całości należy zrobić na gorze parę dziurek nożem.
Całość wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, czyli do czasu aż ciasto ładnie nam się zrumieni.
Gotowe.
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz