Przejdź do głównej zawartości

Przepyszne ciasto czekoladowe ze śliwką.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Skoro pogoda już naprawdę jesienna i czasem daje nam we znaki troszkę to zimno, to może powrót do domku a w nim przepiękny zapach ciasta czekoladowego :). Nie dość ze cudownie pachnie i robi się je bardzo szybko to jeszcze jest po prostu przepyszne i rozpływa się w ustach. Naprawdę warto spróbować - zapraszam :).




Składniki :

  • 125 gram miękkiego masła
  • 1 kubek roztopionej czekolady ( użyłam 2 tabliczek po 100 gram )
  • 3/4 kubka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki espresso kawy
  • 6 łyżek maślanki
  • 1 kubek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • ok 0.5 kg śliwek ( w zależności jak będziecie je kroić i układać - pełna dowolność )




Sposób przygotowania : 

Po przygotowaniu wszystkich składników w gotowości, zaczynamy od umycia i pozbawienia pestek śliwek. Teraz możemy je pokroić w ćwiartki lub zostawić połówki jak mamy ochotę. Odstawiamy na chwilkę.
W miseczce nad para wodna lub w mikrofali rozpuszczamy nasza czekoladę i odstawiamy aby lekko przestygła.
Włączamy piekarnik na 160 stop. C. 
Przygotowujemy blaszkę w której będziemy piec i wykładamy ja papierem do pieczenia tak aby boki nieco wystawały - będzie łatwiej przy wyciąganiu.
W dużej misce za pomoca trzepaczki do ciast lub jeśli chcemy mikserem mieszamy nasze masło + cukier. Po chwili dodajemy jajka + miód + ekstrakt waniliowy + maślanka i dalej miksujemy. Na koniec wlewamy nasza rozpuszczona czekoladę i mieszamy do połączenia + suche składniki ( maka + kawa + proszek do pieczenia + sol ) i także mieszamy już tylko do połączenia się wszystkich składników.
Całość przelewamy na blaszkę i na gore układamy nasze śliwki. Układ dowolny bo podczas pieczenia śliwki i tak pięknie zatopią nam się w cieście.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut pod koniec sprawdzamy za pomocą patyczka czy ciasto nie jest w środku jeszcze surowe.
Po wystygnięciu wyciągamy z formy i możemy przyprószyć cukrem pudrem.
Zycze smacznego, udanych wypieków i pozdrawiam jak zawsze serdecznie :).




www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych