Przejdź do głównej zawartości

Przepyszne ciasto czekoladowe ze śliwką.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Skoro pogoda już naprawdę jesienna i czasem daje nam we znaki troszkę to zimno, to może powrót do domku a w nim przepiękny zapach ciasta czekoladowego :). Nie dość ze cudownie pachnie i robi się je bardzo szybko to jeszcze jest po prostu przepyszne i rozpływa się w ustach. Naprawdę warto spróbować - zapraszam :).




Składniki :

  • 125 gram miękkiego masła
  • 1 kubek roztopionej czekolady ( użyłam 2 tabliczek po 100 gram )
  • 3/4 kubka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki espresso kawy
  • 6 łyżek maślanki
  • 1 kubek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • ok 0.5 kg śliwek ( w zależności jak będziecie je kroić i układać - pełna dowolność )




Sposób przygotowania : 

Po przygotowaniu wszystkich składników w gotowości, zaczynamy od umycia i pozbawienia pestek śliwek. Teraz możemy je pokroić w ćwiartki lub zostawić połówki jak mamy ochotę. Odstawiamy na chwilkę.
W miseczce nad para wodna lub w mikrofali rozpuszczamy nasza czekoladę i odstawiamy aby lekko przestygła.
Włączamy piekarnik na 160 stop. C. 
Przygotowujemy blaszkę w której będziemy piec i wykładamy ja papierem do pieczenia tak aby boki nieco wystawały - będzie łatwiej przy wyciąganiu.
W dużej misce za pomoca trzepaczki do ciast lub jeśli chcemy mikserem mieszamy nasze masło + cukier. Po chwili dodajemy jajka + miód + ekstrakt waniliowy + maślanka i dalej miksujemy. Na koniec wlewamy nasza rozpuszczona czekoladę i mieszamy do połączenia + suche składniki ( maka + kawa + proszek do pieczenia + sol ) i także mieszamy już tylko do połączenia się wszystkich składników.
Całość przelewamy na blaszkę i na gore układamy nasze śliwki. Układ dowolny bo podczas pieczenia śliwki i tak pięknie zatopią nam się w cieście.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut pod koniec sprawdzamy za pomocą patyczka czy ciasto nie jest w środku jeszcze surowe.
Po wystygnięciu wyciągamy z formy i możemy przyprószyć cukrem pudrem.
Zycze smacznego, udanych wypieków i pozdrawiam jak zawsze serdecznie :).




www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...