Przejdź do głównej zawartości

Przepyszne ciasto czekoladowe ze śliwką.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Skoro pogoda już naprawdę jesienna i czasem daje nam we znaki troszkę to zimno, to może powrót do domku a w nim przepiękny zapach ciasta czekoladowego :). Nie dość ze cudownie pachnie i robi się je bardzo szybko to jeszcze jest po prostu przepyszne i rozpływa się w ustach. Naprawdę warto spróbować - zapraszam :).




Składniki :

  • 125 gram miękkiego masła
  • 1 kubek roztopionej czekolady ( użyłam 2 tabliczek po 100 gram )
  • 3/4 kubka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki espresso kawy
  • 6 łyżek maślanki
  • 1 kubek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • ok 0.5 kg śliwek ( w zależności jak będziecie je kroić i układać - pełna dowolność )




Sposób przygotowania : 

Po przygotowaniu wszystkich składników w gotowości, zaczynamy od umycia i pozbawienia pestek śliwek. Teraz możemy je pokroić w ćwiartki lub zostawić połówki jak mamy ochotę. Odstawiamy na chwilkę.
W miseczce nad para wodna lub w mikrofali rozpuszczamy nasza czekoladę i odstawiamy aby lekko przestygła.
Włączamy piekarnik na 160 stop. C. 
Przygotowujemy blaszkę w której będziemy piec i wykładamy ja papierem do pieczenia tak aby boki nieco wystawały - będzie łatwiej przy wyciąganiu.
W dużej misce za pomoca trzepaczki do ciast lub jeśli chcemy mikserem mieszamy nasze masło + cukier. Po chwili dodajemy jajka + miód + ekstrakt waniliowy + maślanka i dalej miksujemy. Na koniec wlewamy nasza rozpuszczona czekoladę i mieszamy do połączenia + suche składniki ( maka + kawa + proszek do pieczenia + sol ) i także mieszamy już tylko do połączenia się wszystkich składników.
Całość przelewamy na blaszkę i na gore układamy nasze śliwki. Układ dowolny bo podczas pieczenia śliwki i tak pięknie zatopią nam się w cieście.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut pod koniec sprawdzamy za pomocą patyczka czy ciasto nie jest w środku jeszcze surowe.
Po wystygnięciu wyciągamy z formy i możemy przyprószyć cukrem pudrem.
Zycze smacznego, udanych wypieków i pozdrawiam jak zawsze serdecznie :).




www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...