Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczna zupa - krem z dyni.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Sezon dyniowy rozpoczęty wiec czas na przepisy z dynia :). Możliwości jest naprawdę wiele bo dynia pasuje i na słodko i na wytrawnie wiec warto próbować. Kilka z moich propozycji na pewno pojawia się na blogu i już dziś serdecznie zapraszam :).
A skoro dynia w roli głównej to dziś przepyszna zupa - krem z dyni którą naprawdę warto spróbować. Nie dość ze pyszna to jeszcze zdrowa, sycąca i szybka do zrobienia.
Zapraszam serdecznie :).




Składniki : 


  • 1 mała dynia ( użyłam dyni  Hokkaido waga 1.6 kg )
  • 1 duza cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2-3 łyżki masła
  • ok 2 łyżek miodu ( jeśli lubimy słodszą możemy dać więcej )
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ok 80 ml śmietany kremówki do zup
  • 1/2 świeżej papryczki chilli ( użyłam bez pestek - jeśli ktoś woli może dać więcej )
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • odrobina oliwy z oliwek ( opcjonalnie do polania na gotowo )
  • sol i pieprz do smaku


Sposób przygotowania :


Dynie myjemy i kroimy na kostkę - skórkę zostawiamy. Pestki jeżeli chcemy możemy ususzyć i także używać są bardzo zdrowe. Odkładamy
Kroimy cebule w kostkę + seler w kostkę + imbir w kostkę. Całość wrzucamy do większego garnka i smażymy na naszym maśle chwilkę-mieszając. Po chwili dodajemy kardamon + sol + pieprz + drobno pokrojona chilli = całość mieszamy. Na koniec dodajemy nasza dynie + miód  i teraz pod przykryciem gotujemy jakieś 5 minut. Dynia puści soki.
Dynia zacznie mięknąć a w naszej kuchni rozniesie się cudny zapach.
Zalewamy całość naszym bulionem warzywnym i gotujemy aż dynia będzie mięciutka. Miksujemy całość blenderem i na koniec doprawiamy do smaku śmietaną i gałką muszkatołową.
Gotowe.
Szybka i pyszna aromatyczna zupa. 
Polecam i pozdrawiam.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...