Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczna zupa - krem z dyni.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Sezon dyniowy rozpoczęty wiec czas na przepisy z dynia :). Możliwości jest naprawdę wiele bo dynia pasuje i na słodko i na wytrawnie wiec warto próbować. Kilka z moich propozycji na pewno pojawia się na blogu i już dziś serdecznie zapraszam :).
A skoro dynia w roli głównej to dziś przepyszna zupa - krem z dyni którą naprawdę warto spróbować. Nie dość ze pyszna to jeszcze zdrowa, sycąca i szybka do zrobienia.
Zapraszam serdecznie :).




Składniki : 


  • 1 mała dynia ( użyłam dyni  Hokkaido waga 1.6 kg )
  • 1 duza cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2-3 łyżki masła
  • ok 2 łyżek miodu ( jeśli lubimy słodszą możemy dać więcej )
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ok 80 ml śmietany kremówki do zup
  • 1/2 świeżej papryczki chilli ( użyłam bez pestek - jeśli ktoś woli może dać więcej )
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • odrobina oliwy z oliwek ( opcjonalnie do polania na gotowo )
  • sol i pieprz do smaku


Sposób przygotowania :


Dynie myjemy i kroimy na kostkę - skórkę zostawiamy. Pestki jeżeli chcemy możemy ususzyć i także używać są bardzo zdrowe. Odkładamy
Kroimy cebule w kostkę + seler w kostkę + imbir w kostkę. Całość wrzucamy do większego garnka i smażymy na naszym maśle chwilkę-mieszając. Po chwili dodajemy kardamon + sol + pieprz + drobno pokrojona chilli = całość mieszamy. Na koniec dodajemy nasza dynie + miód  i teraz pod przykryciem gotujemy jakieś 5 minut. Dynia puści soki.
Dynia zacznie mięknąć a w naszej kuchni rozniesie się cudny zapach.
Zalewamy całość naszym bulionem warzywnym i gotujemy aż dynia będzie mięciutka. Miksujemy całość blenderem i na koniec doprawiamy do smaku śmietaną i gałką muszkatołową.
Gotowe.
Szybka i pyszna aromatyczna zupa. 
Polecam i pozdrawiam.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych