Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasto z brzoskwiniami, nektarynkami i gruszka.


www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com


Witam serdecznie.
Brzoskwinie, nektarynki, gruszki, śliwki... co jeszcze u Was na straganach i w sklepach teraz się wysypuje? Cudownie kolorowe i pachnące przykuwają wzrok i zachęcają :). Ponieważ jest to czas właśnie na te owoce to chciałabym Was zachęcić do skorzystania z przepisu i wykorzystania tych smacznych i soczystych owoców. Oto jeden z nich.  Zapraszam serdecznie.


Składniki : 

Ciasto kruche :
  • 1 1/2 kubka maki pszennej zwykłej
  • 1 kubek maki pełnoziarnistej ( można zastąpić zwykłą maka )
  • 200 gram masła zimnego
  • 80 gram tłuszczu roślinnego zimne
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego gęstego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 3-5 łyżek zimnej wody
  • odrobina soli


Farsz :

  • 1 gruszka
  • 2 brzoskwinie
  • 3 nektarynki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki dżemu malinowego ( można brzoskwiniowy lub inny )
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 2 łyżki maki
  • skorka i sok z pomarańczy ( malej )


Dodatkowo :

  • 1 jajko z odrobina wody - do posmarowania 


Sposób przygotowania : 


Wszystkie składniki ciasta ( oprócz wody ) wrzucamy do naszego robota kuchennego z ostrzami ( food procesor, malakser, mixser itd ) i chwilkę - pulsacyjnie - mixsujemy. Powinna powstać nam kruszonka. Na koniec mixsujac dodajemy po łyżce wody i sprawdzamy czy ciasto już zaczyna nam się lepić. Nie musi powstać nam jednolita bryła, wystarczy ze ciasto zacznie nam się ładnie łączyć. Całość wykładamy na stolnice lekko podsypana maka i formujemy na dwie kule. Zawijamy w folie spożywczą i do lodówki na 40 minut. 
Jeśli nie posiadamy robota kuchennego możemy to samo zrobić ręcznie. Wystarczy do dużej miski wrzucić wszystkie składniki tak samo oprócz wody i nożem drobno siekać aż do uzyskania kruszonki. Potem dodając wodę szybko zagniatamy ciasto.
Dzięki zimnym składnikom i szybkiemu wyrobieniu ciasto jest delikatne i kruche.
Gdy nasze ciasto się chłodzi możemy przygotować nadzienie.
Do dużej miski wkrawamy nasze umyte i wypestkowane owoce. Jeśli chcemy możemy zostawić większe kawałki - ćwiartki bo male szybko się rozpadną.
Do owoców dodajemy : extrakt waniliowy + sok z cytryny + skorka i sok z pomarańczy + drzem + cukier brązowy + maka i całość mieszamy. Odstawiamy i w tym czasie zabieramy się już za nasze schłodzone ciasto.
Nastawiamy piekarnik na 180 stop. C . 
Przygotowujemy sobie naczynie do naszej tartej. Możemy je lekko posmarować masłem i oprószyć tarta bułką.
Ciasto rozwałkowujemy na okrąg wielkością troszkę większy od naszej formy. Jedna cześć wykładamy lekko dociskając ciasto do formy i odcinając nadmiar ciasta na bokach. Wykładamy do środka nasze owoce. Druga częścią ciasta możemy teraz albo przykryć wierzch cały ( wtedy pamiętajmy aby ciasto lekko naciąć na środku aby dostało się powietrze ) albo tak jak w moim przypadku powycinać paski lub kształty jakie chcemy.
Całość smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z woda.
Pieczemy ok 45 minut. Do zrumienienia.
Studzimy.
Na gotowo możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com
www.swiamojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...