www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Brzoskwinie, nektarynki, gruszki, śliwki... co jeszcze u Was na straganach i w sklepach teraz się wysypuje? Cudownie kolorowe i pachnące przykuwają wzrok i zachęcają :). Ponieważ jest to czas właśnie na te owoce to chciałabym Was zachęcić do skorzystania z przepisu i wykorzystania tych smacznych i soczystych owoców. Oto jeden z nich. Zapraszam serdecznie.
Składniki :
Ciasto kruche :
- 1 1/2 kubka maki pszennej zwykłej
- 1 kubek maki pełnoziarnistej ( można zastąpić zwykłą maka )
- 200 gram masła zimnego
- 80 gram tłuszczu roślinnego zimne
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego gęstego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 3-5 łyżek zimnej wody
- odrobina soli
Farsz :
- 1 gruszka
- 2 brzoskwinie
- 3 nektarynki
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki dżemu malinowego ( można brzoskwiniowy lub inny )
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki extraktu z wanilii
- 2 łyżki maki
- skorka i sok z pomarańczy ( malej )
Dodatkowo :
- 1 jajko z odrobina wody - do posmarowania
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki ciasta ( oprócz wody ) wrzucamy do naszego robota kuchennego z ostrzami ( food procesor, malakser, mixser itd ) i chwilkę - pulsacyjnie - mixsujemy. Powinna powstać nam kruszonka. Na koniec mixsujac dodajemy po łyżce wody i sprawdzamy czy ciasto już zaczyna nam się lepić. Nie musi powstać nam jednolita bryła, wystarczy ze ciasto zacznie nam się ładnie łączyć. Całość wykładamy na stolnice lekko podsypana maka i formujemy na dwie kule. Zawijamy w folie spożywczą i do lodówki na 40 minut.
Jeśli nie posiadamy robota kuchennego możemy to samo zrobić ręcznie. Wystarczy do dużej miski wrzucić wszystkie składniki tak samo oprócz wody i nożem drobno siekać aż do uzyskania kruszonki. Potem dodając wodę szybko zagniatamy ciasto.
Dzięki zimnym składnikom i szybkiemu wyrobieniu ciasto jest delikatne i kruche.
Gdy nasze ciasto się chłodzi możemy przygotować nadzienie.
Do dużej miski wkrawamy nasze umyte i wypestkowane owoce. Jeśli chcemy możemy zostawić większe kawałki - ćwiartki bo male szybko się rozpadną.
Do owoców dodajemy : extrakt waniliowy + sok z cytryny + skorka i sok z pomarańczy + drzem + cukier brązowy + maka i całość mieszamy. Odstawiamy i w tym czasie zabieramy się już za nasze schłodzone ciasto.
Nastawiamy piekarnik na 180 stop. C .
Przygotowujemy sobie naczynie do naszej tartej. Możemy je lekko posmarować masłem i oprószyć tarta bułką.
Ciasto rozwałkowujemy na okrąg wielkością troszkę większy od naszej formy. Jedna cześć wykładamy lekko dociskając ciasto do formy i odcinając nadmiar ciasta na bokach. Wykładamy do środka nasze owoce. Druga częścią ciasta możemy teraz albo przykryć wierzch cały ( wtedy pamiętajmy aby ciasto lekko naciąć na środku aby dostało się powietrze ) albo tak jak w moim przypadku powycinać paski lub kształty jakie chcemy.
Całość smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z woda.
Pieczemy ok 45 minut. Do zrumienienia.
Studzimy.
Na gotowo możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiamojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz