Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasto z brzoskwiniami, nektarynkami i gruszka.


www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com


Witam serdecznie.
Brzoskwinie, nektarynki, gruszki, śliwki... co jeszcze u Was na straganach i w sklepach teraz się wysypuje? Cudownie kolorowe i pachnące przykuwają wzrok i zachęcają :). Ponieważ jest to czas właśnie na te owoce to chciałabym Was zachęcić do skorzystania z przepisu i wykorzystania tych smacznych i soczystych owoców. Oto jeden z nich.  Zapraszam serdecznie.


Składniki : 

Ciasto kruche :
  • 1 1/2 kubka maki pszennej zwykłej
  • 1 kubek maki pełnoziarnistej ( można zastąpić zwykłą maka )
  • 200 gram masła zimnego
  • 80 gram tłuszczu roślinnego zimne
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego gęstego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 3-5 łyżek zimnej wody
  • odrobina soli


Farsz :

  • 1 gruszka
  • 2 brzoskwinie
  • 3 nektarynki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki dżemu malinowego ( można brzoskwiniowy lub inny )
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 2 łyżki maki
  • skorka i sok z pomarańczy ( malej )


Dodatkowo :

  • 1 jajko z odrobina wody - do posmarowania 


Sposób przygotowania : 


Wszystkie składniki ciasta ( oprócz wody ) wrzucamy do naszego robota kuchennego z ostrzami ( food procesor, malakser, mixser itd ) i chwilkę - pulsacyjnie - mixsujemy. Powinna powstać nam kruszonka. Na koniec mixsujac dodajemy po łyżce wody i sprawdzamy czy ciasto już zaczyna nam się lepić. Nie musi powstać nam jednolita bryła, wystarczy ze ciasto zacznie nam się ładnie łączyć. Całość wykładamy na stolnice lekko podsypana maka i formujemy na dwie kule. Zawijamy w folie spożywczą i do lodówki na 40 minut. 
Jeśli nie posiadamy robota kuchennego możemy to samo zrobić ręcznie. Wystarczy do dużej miski wrzucić wszystkie składniki tak samo oprócz wody i nożem drobno siekać aż do uzyskania kruszonki. Potem dodając wodę szybko zagniatamy ciasto.
Dzięki zimnym składnikom i szybkiemu wyrobieniu ciasto jest delikatne i kruche.
Gdy nasze ciasto się chłodzi możemy przygotować nadzienie.
Do dużej miski wkrawamy nasze umyte i wypestkowane owoce. Jeśli chcemy możemy zostawić większe kawałki - ćwiartki bo male szybko się rozpadną.
Do owoców dodajemy : extrakt waniliowy + sok z cytryny + skorka i sok z pomarańczy + drzem + cukier brązowy + maka i całość mieszamy. Odstawiamy i w tym czasie zabieramy się już za nasze schłodzone ciasto.
Nastawiamy piekarnik na 180 stop. C . 
Przygotowujemy sobie naczynie do naszej tartej. Możemy je lekko posmarować masłem i oprószyć tarta bułką.
Ciasto rozwałkowujemy na okrąg wielkością troszkę większy od naszej formy. Jedna cześć wykładamy lekko dociskając ciasto do formy i odcinając nadmiar ciasta na bokach. Wykładamy do środka nasze owoce. Druga częścią ciasta możemy teraz albo przykryć wierzch cały ( wtedy pamiętajmy aby ciasto lekko naciąć na środku aby dostało się powietrze ) albo tak jak w moim przypadku powycinać paski lub kształty jakie chcemy.
Całość smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z woda.
Pieczemy ok 45 minut. Do zrumienienia.
Studzimy.
Na gotowo możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com
www.swiamojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...