Przejdź do głównej zawartości

Muss z dyni.


www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blospot.com




Witam serdecznie.
Jak napisałam post wcześniej - czas na dynie. A jeżeli chcemy ja użyć do np. wypieków musimy najpierw zrobić z niej mus. Ponieważ jest on pod ta właśnie postacią podstawa dużej ilości potraw, dziś właśnie najprostszy sposób na mus. Jeżeli macie możliwość najlepiej kupić duza dynie z której będziecie mogli zrobić za jednym razem większą ilość musu do słoiczków.
Polecam i zapraszam serdecznie.



Składniki :

  • 1 duza dynia
  • 100 ml wody
  • szczypta soli



Sposób przygotowania : 

Dynie myjemy i osuszamy.
Najlepiej przygotować sobie ostry nóż to pójdzie bardzo sprawnie krojenie.
Dynie przekroić na pół a potem wybrać łyżką pestki i niepotrzebne włókna wokół pestek. Cala resztę kroimy w kostkę mniejsza i wrzucamy do dużego garnka. Jeśli chcecie i macie duza dynie możecie polowe obrać z polowy miąższu do garnka a polowe - cieńszy plaster wraz ze skorka - zostawić na pieczona dynie.
Całość zalewamy nasza odrobina wody + sol i gotujemy pod przykryciem aż będzie miękka.Od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotujemy już bez pokrywki aby nadmiar płynów odparował i miksujemy blenderem. Jeśli stwierdzimy ze jest troszkę zbyt rzadka konsystencja możemy pogotować dłużej.
W miedzy czasie dobrze jest sobie przygotować wyparzone słoiki i zakrętki.
Całość przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do ostygnięcia górą do dołu.
Tak przygotowany mus będziemy mieli zawsze pod ręką :).
Polecam i pozdrawiam.





www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...