www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blospot.com |
Witam serdecznie.
Jak napisałam post wcześniej - czas na dynie. A jeżeli chcemy ja użyć do np. wypieków musimy najpierw zrobić z niej mus. Ponieważ jest on pod ta właśnie postacią podstawa dużej ilości potraw, dziś właśnie najprostszy sposób na mus. Jeżeli macie możliwość najlepiej kupić duza dynie z której będziecie mogli zrobić za jednym razem większą ilość musu do słoiczków.
Polecam i zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 1 duza dynia
- 100 ml wody
- szczypta soli
Dynie myjemy i osuszamy.
Najlepiej przygotować sobie ostry nóż to pójdzie bardzo sprawnie krojenie.
Dynie przekroić na pół a potem wybrać łyżką pestki i niepotrzebne włókna wokół pestek. Cala resztę kroimy w kostkę mniejsza i wrzucamy do dużego garnka. Jeśli chcecie i macie duza dynie możecie polowe obrać z polowy miąższu do garnka a polowe - cieńszy plaster wraz ze skorka - zostawić na pieczona dynie.
Całość zalewamy nasza odrobina wody + sol i gotujemy pod przykryciem aż będzie miękka.Od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotujemy już bez pokrywki aby nadmiar płynów odparował i miksujemy blenderem. Jeśli stwierdzimy ze jest troszkę zbyt rzadka konsystencja możemy pogotować dłużej.
W miedzy czasie dobrze jest sobie przygotować wyparzone słoiki i zakrętki.
Całość przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do ostygnięcia górą do dołu.
Tak przygotowany mus będziemy mieli zawsze pod ręką :).
Polecam i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz