Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z ziemniaków, boczkiem i odrobiną pesto.


www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja to szybkie danie które pasuje na ciepło i na zimno. Doskonale sprawdza się do przygotowania jako coś szybkiego ale za razem sycącego. Teraz gdy są dostępne świeże ziemniaczki smakuje jeszcze lepiej. Zapraszam.



Składniki :



  • ok. 1 kg ziemniaków ( jak najmniejsze )
  • 200 gram boczku wędzonego
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 2 łyżki pesto ( jeśli nie chcecie kupnego polecam moje - przepis kilka postów wcześniej :) )
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 cytryna
  • ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
  • sol i pieprz



Sposób przygotowania : 



Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w garnku w całości, razem ze skorka. Pamiętajmy o osoleniu wody.
Do miski wrzucamy : majonez + pesto + sok z cytryny + musztarda + sol i pieprz + oliwa z oliwek + posiekany szczypiorek. Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolity, gesty sos. Smakujemy i doprawiamy do smaku. Odkładamy na chwilkę.
Na patelnie wrzucamy pokrojony w drobniejsze paseczki nasz boczek. Nie dodajemy żadnego oleju. Smażymy do chrupkości i wytopienia prawie całego tłuszczu. Przekładamy boczek na talerzyk z ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar pozostałego tłuszczu.
Teraz to już tylko zostaje nam połączyć ze sobą składniki.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy na sitko. Lekko niech nam przestygną aby można było je złapać w rękę.
Kroimy je jeśli mamy większe na 4 części lub na pół jeśli są male. Wrzucamy do dużej miski. Dorzucamy do nich nasz boczek i sos. Całość mieszamy lekko uważając aby nie zmiażdżyć ziemniaków.
Na gotowo można jeszcze posypać szczypiorkiem.
Gotowe i naprawdę smaczne.
Polecam gorąco i pozdrawiam.


www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...