Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z ziemniaków, boczkiem i odrobiną pesto.


www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja to szybkie danie które pasuje na ciepło i na zimno. Doskonale sprawdza się do przygotowania jako coś szybkiego ale za razem sycącego. Teraz gdy są dostępne świeże ziemniaczki smakuje jeszcze lepiej. Zapraszam.



Składniki :



  • ok. 1 kg ziemniaków ( jak najmniejsze )
  • 200 gram boczku wędzonego
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 2 łyżki pesto ( jeśli nie chcecie kupnego polecam moje - przepis kilka postów wcześniej :) )
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 cytryna
  • ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
  • sol i pieprz



Sposób przygotowania : 



Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w garnku w całości, razem ze skorka. Pamiętajmy o osoleniu wody.
Do miski wrzucamy : majonez + pesto + sok z cytryny + musztarda + sol i pieprz + oliwa z oliwek + posiekany szczypiorek. Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolity, gesty sos. Smakujemy i doprawiamy do smaku. Odkładamy na chwilkę.
Na patelnie wrzucamy pokrojony w drobniejsze paseczki nasz boczek. Nie dodajemy żadnego oleju. Smażymy do chrupkości i wytopienia prawie całego tłuszczu. Przekładamy boczek na talerzyk z ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar pozostałego tłuszczu.
Teraz to już tylko zostaje nam połączyć ze sobą składniki.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy na sitko. Lekko niech nam przestygną aby można było je złapać w rękę.
Kroimy je jeśli mamy większe na 4 części lub na pół jeśli są male. Wrzucamy do dużej miski. Dorzucamy do nich nasz boczek i sos. Całość mieszamy lekko uważając aby nie zmiażdżyć ziemniaków.
Na gotowo można jeszcze posypać szczypiorkiem.
Gotowe i naprawdę smaczne.
Polecam gorąco i pozdrawiam.


www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...