Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z ziemniaków, boczkiem i odrobiną pesto.


www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja to szybkie danie które pasuje na ciepło i na zimno. Doskonale sprawdza się do przygotowania jako coś szybkiego ale za razem sycącego. Teraz gdy są dostępne świeże ziemniaczki smakuje jeszcze lepiej. Zapraszam.



Składniki :



  • ok. 1 kg ziemniaków ( jak najmniejsze )
  • 200 gram boczku wędzonego
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 2 łyżki pesto ( jeśli nie chcecie kupnego polecam moje - przepis kilka postów wcześniej :) )
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 cytryna
  • ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
  • sol i pieprz



Sposób przygotowania : 



Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w garnku w całości, razem ze skorka. Pamiętajmy o osoleniu wody.
Do miski wrzucamy : majonez + pesto + sok z cytryny + musztarda + sol i pieprz + oliwa z oliwek + posiekany szczypiorek. Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolity, gesty sos. Smakujemy i doprawiamy do smaku. Odkładamy na chwilkę.
Na patelnie wrzucamy pokrojony w drobniejsze paseczki nasz boczek. Nie dodajemy żadnego oleju. Smażymy do chrupkości i wytopienia prawie całego tłuszczu. Przekładamy boczek na talerzyk z ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar pozostałego tłuszczu.
Teraz to już tylko zostaje nam połączyć ze sobą składniki.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy na sitko. Lekko niech nam przestygną aby można było je złapać w rękę.
Kroimy je jeśli mamy większe na 4 części lub na pół jeśli są male. Wrzucamy do dużej miski. Dorzucamy do nich nasz boczek i sos. Całość mieszamy lekko uważając aby nie zmiażdżyć ziemniaków.
Na gotowo można jeszcze posypać szczypiorkiem.
Gotowe i naprawdę smaczne.
Polecam gorąco i pozdrawiam.


www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych