www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja to szybkie danie które pasuje na ciepło i na zimno. Doskonale sprawdza się do przygotowania jako coś szybkiego ale za razem sycącego. Teraz gdy są dostępne świeże ziemniaczki smakuje jeszcze lepiej. Zapraszam.
Składniki :
- ok. 1 kg ziemniaków ( jak najmniejsze )
- 200 gram boczku wędzonego
- pęczek świeżego szczypiorku
- 2 łyżki pesto ( jeśli nie chcecie kupnego polecam moje - przepis kilka postów wcześniej :) )
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 cytryna
- ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
- sol i pieprz
Sposób przygotowania :
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w garnku w całości, razem ze skorka. Pamiętajmy o osoleniu wody.
Do miski wrzucamy : majonez + pesto + sok z cytryny + musztarda + sol i pieprz + oliwa z oliwek + posiekany szczypiorek. Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolity, gesty sos. Smakujemy i doprawiamy do smaku. Odkładamy na chwilkę.
Na patelnie wrzucamy pokrojony w drobniejsze paseczki nasz boczek. Nie dodajemy żadnego oleju. Smażymy do chrupkości i wytopienia prawie całego tłuszczu. Przekładamy boczek na talerzyk z ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar pozostałego tłuszczu.
Teraz to już tylko zostaje nam połączyć ze sobą składniki.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy na sitko. Lekko niech nam przestygną aby można było je złapać w rękę.
Kroimy je jeśli mamy większe na 4 części lub na pół jeśli są male. Wrzucamy do dużej miski. Dorzucamy do nich nasz boczek i sos. Całość mieszamy lekko uważając aby nie zmiażdżyć ziemniaków.
Na gotowo można jeszcze posypać szczypiorkiem.
Gotowe i naprawdę smaczne.
Polecam gorąco i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz