Przejdź do głównej zawartości

Szybki i pyszny burger z mięsem.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Mam dziś do zaproponowania szybki obiad - kolacje lub po prostu coś super szybkiego i pysznego. Jest to dobra alternatywa dla tych co lubią hamburgery. Szczególnie dzieci przepadają za takim jedzeniem wiec możemy im zaproponować coś domowego i o wiele zdrowszego.
W tym przepisie użyłam mięsa które zostało post wcześniej zaproponowane i idealnie się do tego nadaje ale jeśli mamy inne pod ręką bardzo proszę wykorzystajcie.
Zapraszam.




Składniki : 



  • kilka plastrów cienko pokrojonego mięsa, rolady - użyłam 3 plasterków na jednego burgera ( przepis post wcześniej - Marynowana pieczeń do kanapek )
  • smażona cebulka ( na ta ilość 1 duza cebula )
  • 4 bułki burgerowe ( użyłam pełnoziarnistych bułek tostowych )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garści salaty ( użyłam salaty typu mix )
  • sos : ( sos barbecue + 2 łyżki jogurtu greckiego + 1 łyżeczka musztardy )




Sposób przygotowania : 





W malej miseczce przygotować sobie sos - dodać wszystkie składniki sosu i wymieszać. Odstawiamy.
Cebulkę kroimy na piórka i podsmażamy na odrobinie oleju na patelni - do miękkości. Doprawiamy sola i pierzem. Odstawiamy
Bułki przekrajamy na pół i środki skrapiamy oliwa z oliwek. Smażymy krótko na patelni - tylko strona od środka. Maja się przyrumienić.
W miedzy czasie kroimy plasterki naszego mięsa i podgrzewamy go szybko w mikrofali.
Jak tylko ściągniemy bułkę z patelni łączymy wszystkie składniki naszego burgera : ( bułka + sałata + sos + mięso + cebulka + sos + sałata  i zamykamy całość druga częścią bułki ).
Gotowe szybkie danie i naprawdę bardzo smaczne. Oczywiście jeśli macie ochotę to dodajcie oliwki lub ser typu feta lub pomidora - dowolne dodatki.
Zycze smacznego i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...