Przejdź do głównej zawartości

Marynowana pieczeń do kanapek i nie tylko.




www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Skoro chłodne dni nastały to czas na coś konkretnego czyli w tym przypadku mięso :). Dziś mam do zaproponowania pyszne mięsko które możecie wykorzystać na ciepło - do domowych hamburgerów i obiadów lub na zimno - do kanapek lub zaserwować z pysznym chutney np. z czerwonej cebuli. Możliwościowe jest wiele bo smakuje naprawdę do wszystkiego.Zapraszam.




Składniki : 


  • 4 duże plastry cienko rozbitego mięsa z łopatki ( może tez być pierś drobiowa, z indyka lub szynka którą po prostu rozkrawamy dość cienko i rozbijamy tak jak na roladę )
  • 2 gałązki rozmarynu
  • garść tymianku świeżego
  • garść bazylii świeżej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 4 listki laurowe
  • sol i pierz
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy Old bay seasoning ( robię własną, skład : kolendra, papryka słodka, podravka - Vegety, kubaba, pieprz biały, płatki chilli, gałka muszkatołowa, przyprawa 5 smaków, czosnek granulowany, kardamon, imbir ) ale możemy zastosować nasze ulubione przyprawy do marynaty do mies.
  • 1 łyżeczka kolendry


Dodatkowo :  1 duży por





Sposób przygotowania : 


Nasze plastry mięsa jeśli są grube dobrze rozpijamy.Cienkie kawałki rozkładamy obok siebie - nakładając na siebie końcówki - tak aby potem ładnie wszystko zwinąć w jedna roladę.  Jeżeli mamy np. szynkę w całości należy ja rozcinać po trochę technika jak na roladę. Zależny nam w tym przypadku na tym aby uzyskać jeden cienki prostokątny płat mięsa. Całość na chwilkę odkładamy.
W tym czasie wszystkie nasze przyprawy bardzo drobno siekamy nożem - jeśli mamy mikser możemy skorzystać. Powstanie mam piękna zielona aromatyczna masa do naszego mięsa.
Teraz układamy cale nasze zioła na nasze mięso. Lekko na koniec dociskając rękoma całość w mięso.
Zaczynając od węższej strony naszego mięsa zawijamy całość w roladę. Przy pomocy sznurka bawełnianego sznurujemy nasze mięso co kawałek tak aby nam się nie rozpadło. Całość lekko solimy i pieprzymy z góry oraz polewamy odrobina oliwy.
Na patelni rozgrzewamy ok 1-2 łyżek oliwy i smażymy mięso z każdej strony przez dosłownie chwilkę. Mięso ma zostać w środku jeszcze surowe, chodzi tylko o kolor na zewnątrz i zamkniecie się porów mięsa.
Piekarnik 200 stop. C. 
Do naczynia w którym będziemy zapiekać na dnie układamy pokrojona w plastry porę, a na niej nasze mięso z patelni razem z tłuszczem i sokami jakie puściło.
Pieczemy w temp. 200 stop. jakieś 8-10 minut nie więcej a potem zmniejszamy na 160 stop. C i pieczemy ok 30- 35 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika ale tez od naszych upodobań krwistości mięsa. W tym przypadku mięso powinno być ładnie dopieczone ale przy dotyku placem miękkie w środku.
Jeśli ktoś posiada, może dla ułatwienia wstawić termometr do mies.
Upieczone mięso odstawiamy do przestudzenia. Zdejmujemy sznurki i kroimy w plasterki a na koniec można polać lekko sokami które pozostały w naczyniu po mięsie.
Pieczeń ma naprawdę fajny ziołowy smak i dlatego gorąco polecam.
Pozdrawiam serdecznie. 




www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych