Przejdź do głównej zawartości

Marynowana pieczeń do kanapek i nie tylko.




www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Skoro chłodne dni nastały to czas na coś konkretnego czyli w tym przypadku mięso :). Dziś mam do zaproponowania pyszne mięsko które możecie wykorzystać na ciepło - do domowych hamburgerów i obiadów lub na zimno - do kanapek lub zaserwować z pysznym chutney np. z czerwonej cebuli. Możliwościowe jest wiele bo smakuje naprawdę do wszystkiego.Zapraszam.




Składniki : 


  • 4 duże plastry cienko rozbitego mięsa z łopatki ( może tez być pierś drobiowa, z indyka lub szynka którą po prostu rozkrawamy dość cienko i rozbijamy tak jak na roladę )
  • 2 gałązki rozmarynu
  • garść tymianku świeżego
  • garść bazylii świeżej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 4 listki laurowe
  • sol i pierz
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy Old bay seasoning ( robię własną, skład : kolendra, papryka słodka, podravka - Vegety, kubaba, pieprz biały, płatki chilli, gałka muszkatołowa, przyprawa 5 smaków, czosnek granulowany, kardamon, imbir ) ale możemy zastosować nasze ulubione przyprawy do marynaty do mies.
  • 1 łyżeczka kolendry


Dodatkowo :  1 duży por





Sposób przygotowania : 


Nasze plastry mięsa jeśli są grube dobrze rozpijamy.Cienkie kawałki rozkładamy obok siebie - nakładając na siebie końcówki - tak aby potem ładnie wszystko zwinąć w jedna roladę.  Jeżeli mamy np. szynkę w całości należy ja rozcinać po trochę technika jak na roladę. Zależny nam w tym przypadku na tym aby uzyskać jeden cienki prostokątny płat mięsa. Całość na chwilkę odkładamy.
W tym czasie wszystkie nasze przyprawy bardzo drobno siekamy nożem - jeśli mamy mikser możemy skorzystać. Powstanie mam piękna zielona aromatyczna masa do naszego mięsa.
Teraz układamy cale nasze zioła na nasze mięso. Lekko na koniec dociskając rękoma całość w mięso.
Zaczynając od węższej strony naszego mięsa zawijamy całość w roladę. Przy pomocy sznurka bawełnianego sznurujemy nasze mięso co kawałek tak aby nam się nie rozpadło. Całość lekko solimy i pieprzymy z góry oraz polewamy odrobina oliwy.
Na patelni rozgrzewamy ok 1-2 łyżek oliwy i smażymy mięso z każdej strony przez dosłownie chwilkę. Mięso ma zostać w środku jeszcze surowe, chodzi tylko o kolor na zewnątrz i zamkniecie się porów mięsa.
Piekarnik 200 stop. C. 
Do naczynia w którym będziemy zapiekać na dnie układamy pokrojona w plastry porę, a na niej nasze mięso z patelni razem z tłuszczem i sokami jakie puściło.
Pieczemy w temp. 200 stop. jakieś 8-10 minut nie więcej a potem zmniejszamy na 160 stop. C i pieczemy ok 30- 35 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika ale tez od naszych upodobań krwistości mięsa. W tym przypadku mięso powinno być ładnie dopieczone ale przy dotyku placem miękkie w środku.
Jeśli ktoś posiada, może dla ułatwienia wstawić termometr do mies.
Upieczone mięso odstawiamy do przestudzenia. Zdejmujemy sznurki i kroimy w plasterki a na koniec można polać lekko sokami które pozostały w naczyniu po mięsie.
Pieczeń ma naprawdę fajny ziołowy smak i dlatego gorąco polecam.
Pozdrawiam serdecznie. 




www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...