www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Skoro chłodne dni nastały to czas na coś konkretnego czyli w tym przypadku mięso :). Dziś mam do zaproponowania pyszne mięsko które możecie wykorzystać na ciepło - do domowych hamburgerów i obiadów lub na zimno - do kanapek lub zaserwować z pysznym chutney np. z czerwonej cebuli. Możliwościowe jest wiele bo smakuje naprawdę do wszystkiego.Zapraszam.
Składniki :
- 4 duże plastry cienko rozbitego mięsa z łopatki ( może tez być pierś drobiowa, z indyka lub szynka którą po prostu rozkrawamy dość cienko i rozbijamy tak jak na roladę )
- 2 gałązki rozmarynu
- garść tymianku świeżego
- garść bazylii świeżej
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 4 listki laurowe
- sol i pierz
- oliwa
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka przyprawy Old bay seasoning ( robię własną, skład : kolendra, papryka słodka, podravka - Vegety, kubaba, pieprz biały, płatki chilli, gałka muszkatołowa, przyprawa 5 smaków, czosnek granulowany, kardamon, imbir ) ale możemy zastosować nasze ulubione przyprawy do marynaty do mies.
- 1 łyżeczka kolendry
Sposób przygotowania :
Nasze plastry mięsa jeśli są grube dobrze rozpijamy.Cienkie kawałki rozkładamy obok siebie - nakładając na siebie końcówki - tak aby potem ładnie wszystko zwinąć w jedna roladę. Jeżeli mamy np. szynkę w całości należy ja rozcinać po trochę technika jak na roladę. Zależny nam w tym przypadku na tym aby uzyskać jeden cienki prostokątny płat mięsa. Całość na chwilkę odkładamy.
W tym czasie wszystkie nasze przyprawy bardzo drobno siekamy nożem - jeśli mamy mikser możemy skorzystać. Powstanie mam piękna zielona aromatyczna masa do naszego mięsa.
Teraz układamy cale nasze zioła na nasze mięso. Lekko na koniec dociskając rękoma całość w mięso.
Zaczynając od węższej strony naszego mięsa zawijamy całość w roladę. Przy pomocy sznurka bawełnianego sznurujemy nasze mięso co kawałek tak aby nam się nie rozpadło. Całość lekko solimy i pieprzymy z góry oraz polewamy odrobina oliwy.
Na patelni rozgrzewamy ok 1-2 łyżek oliwy i smażymy mięso z każdej strony przez dosłownie chwilkę. Mięso ma zostać w środku jeszcze surowe, chodzi tylko o kolor na zewnątrz i zamkniecie się porów mięsa.
Piekarnik 200 stop. C.
Do naczynia w którym będziemy zapiekać na dnie układamy pokrojona w plastry porę, a na niej nasze mięso z patelni razem z tłuszczem i sokami jakie puściło.
Pieczemy w temp. 200 stop. jakieś 8-10 minut nie więcej a potem zmniejszamy na 160 stop. C i pieczemy ok 30- 35 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika ale tez od naszych upodobań krwistości mięsa. W tym przypadku mięso powinno być ładnie dopieczone ale przy dotyku placem miękkie w środku.
Jeśli ktoś posiada, może dla ułatwienia wstawić termometr do mies.
Upieczone mięso odstawiamy do przestudzenia. Zdejmujemy sznurki i kroimy w plasterki a na koniec można polać lekko sokami które pozostały w naczyniu po mięsie.
Pieczeń ma naprawdę fajny ziołowy smak i dlatego gorąco polecam.
Pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz