Przejdź do głównej zawartości

Marynowana pieczeń do kanapek i nie tylko.




www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie.
Skoro chłodne dni nastały to czas na coś konkretnego czyli w tym przypadku mięso :). Dziś mam do zaproponowania pyszne mięsko które możecie wykorzystać na ciepło - do domowych hamburgerów i obiadów lub na zimno - do kanapek lub zaserwować z pysznym chutney np. z czerwonej cebuli. Możliwościowe jest wiele bo smakuje naprawdę do wszystkiego.Zapraszam.




Składniki : 


  • 4 duże plastry cienko rozbitego mięsa z łopatki ( może tez być pierś drobiowa, z indyka lub szynka którą po prostu rozkrawamy dość cienko i rozbijamy tak jak na roladę )
  • 2 gałązki rozmarynu
  • garść tymianku świeżego
  • garść bazylii świeżej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 4 listki laurowe
  • sol i pierz
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy Old bay seasoning ( robię własną, skład : kolendra, papryka słodka, podravka - Vegety, kubaba, pieprz biały, płatki chilli, gałka muszkatołowa, przyprawa 5 smaków, czosnek granulowany, kardamon, imbir ) ale możemy zastosować nasze ulubione przyprawy do marynaty do mies.
  • 1 łyżeczka kolendry


Dodatkowo :  1 duży por





Sposób przygotowania : 


Nasze plastry mięsa jeśli są grube dobrze rozpijamy.Cienkie kawałki rozkładamy obok siebie - nakładając na siebie końcówki - tak aby potem ładnie wszystko zwinąć w jedna roladę.  Jeżeli mamy np. szynkę w całości należy ja rozcinać po trochę technika jak na roladę. Zależny nam w tym przypadku na tym aby uzyskać jeden cienki prostokątny płat mięsa. Całość na chwilkę odkładamy.
W tym czasie wszystkie nasze przyprawy bardzo drobno siekamy nożem - jeśli mamy mikser możemy skorzystać. Powstanie mam piękna zielona aromatyczna masa do naszego mięsa.
Teraz układamy cale nasze zioła na nasze mięso. Lekko na koniec dociskając rękoma całość w mięso.
Zaczynając od węższej strony naszego mięsa zawijamy całość w roladę. Przy pomocy sznurka bawełnianego sznurujemy nasze mięso co kawałek tak aby nam się nie rozpadło. Całość lekko solimy i pieprzymy z góry oraz polewamy odrobina oliwy.
Na patelni rozgrzewamy ok 1-2 łyżek oliwy i smażymy mięso z każdej strony przez dosłownie chwilkę. Mięso ma zostać w środku jeszcze surowe, chodzi tylko o kolor na zewnątrz i zamkniecie się porów mięsa.
Piekarnik 200 stop. C. 
Do naczynia w którym będziemy zapiekać na dnie układamy pokrojona w plastry porę, a na niej nasze mięso z patelni razem z tłuszczem i sokami jakie puściło.
Pieczemy w temp. 200 stop. jakieś 8-10 minut nie więcej a potem zmniejszamy na 160 stop. C i pieczemy ok 30- 35 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika ale tez od naszych upodobań krwistości mięsa. W tym przypadku mięso powinno być ładnie dopieczone ale przy dotyku placem miękkie w środku.
Jeśli ktoś posiada, może dla ułatwienia wstawić termometr do mies.
Upieczone mięso odstawiamy do przestudzenia. Zdejmujemy sznurki i kroimy w plasterki a na koniec można polać lekko sokami które pozostały w naczyniu po mięsie.
Pieczeń ma naprawdę fajny ziołowy smak i dlatego gorąco polecam.
Pozdrawiam serdecznie. 




www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...