Przejdź do głównej zawartości

Przepyszna domowa chałka z cynamonowa kruszonka.



www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com


Witam serdecznie.
A może tak świeże pieczywo domowe do porannej kawy lub na podwieczorek? Musicie spróbować jest po prostu pyszna. Lekko chrupiąca kruszonka a środek rozpływa się w ustach. Idealna np. dla dzieci albo do porannej kawy. U mnie zniknęła polowa praktycznie od razu jak tylko zostawiłam ja do wystygnięcia w kuchni :). Polecam naprawdę warto!




Składniki : 


  • 2 jajka
  • 1 kubek maki zwykłej pszennej
  • 2 1/2 kubka maki typu 1050 lub typ 650.
  • 1/2 kubka cukru
  • 1/2 kubka roztopionego masła
  • odrobina soli
  • 1 kubek ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 20 g drożdży świeżych


kruszonka : 


  • 2 łyżki masła zimnego
  • 2 łyżki maki
  • 2 łyżki płatków owsianych zwykłych
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki cukru


dodatkowo:   roztrzepane jajko z odrobina wody do posmarowania wierzchu



Sposób przygotowania :


Mleko podgrzewamy i wkruszamy do niego drożdże + łyżeczka cukru + łyżeczka maki. Odstawiamy na ok. 10 minut.
W tym czasie do dużej miski- lub lepiej jeśli mamy, do robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast - przesiewamy maki. Dodajemy cukier + roztopione masło + sol + cukier waniliowy + nasze już pracujące drożdże. Wyrabiamy ciasto kilka minut - będzie elastyczne ale troszkę się kleiło. Jeśli stwierdzimy ze bardzo mocno się klei dodajmy odrobinę maki ale jeśli jest lekko klejące zostawmy tak jak jest.
Ciasto odstawiamy w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Po tym czasie nasze ciasto powinno podwoić swoja objętość. Wykładamy całość na lekko podsypana stolnice i chwilkę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 4 równe części. Każda część rolujemy na walki tej samem wielkości. Łączymy wszystkie cztery końce i pleciemy warkocz. Na końcu także zagniatamy razem końcówki. Całość przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Z tej porcji wyjdzie nam całkiem spora chałka :).
Ponownie przykrywamy folio spożywczą i ręcznikiem na 40 minut.
W tym czasie robimy kruszonkę czyli : wszystkie składniki kruszonki w dużej misce siekamy nożem i rozdrabniamy palcami na typowa kruszonkę.
Nastawiamy piekarnik na 175 stop. C.
Nasza wyrośniętą pięknie chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonka.
Pieczemy 25 do 30 minut. Będziemy widzieć jak pięknie się zrumieni i jest gotowa. U mnie było to dokładnie 27 minut.
Polecam gorąco i pozdrawiam.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com

www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...