www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
A może tak świeże pieczywo domowe do porannej kawy lub na podwieczorek? Musicie spróbować jest po prostu pyszna. Lekko chrupiąca kruszonka a środek rozpływa się w ustach. Idealna np. dla dzieci albo do porannej kawy. U mnie zniknęła polowa praktycznie od razu jak tylko zostawiłam ja do wystygnięcia w kuchni :). Polecam naprawdę warto!
Składniki :
- 2 jajka
- 1 kubek maki zwykłej pszennej
- 2 1/2 kubka maki typu 1050 lub typ 650.
- 1/2 kubka cukru
- 1/2 kubka roztopionego masła
- odrobina soli
- 1 kubek ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 20 g drożdży świeżych
kruszonka :
- 2 łyżki masła zimnego
- 2 łyżki maki
- 2 łyżki płatków owsianych zwykłych
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki cukru
dodatkowo: roztrzepane jajko z odrobina wody do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania :
Mleko podgrzewamy i wkruszamy do niego drożdże + łyżeczka cukru + łyżeczka maki. Odstawiamy na ok. 10 minut.
W tym czasie do dużej miski- lub lepiej jeśli mamy, do robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast - przesiewamy maki. Dodajemy cukier + roztopione masło + sol + cukier waniliowy + nasze już pracujące drożdże. Wyrabiamy ciasto kilka minut - będzie elastyczne ale troszkę się kleiło. Jeśli stwierdzimy ze bardzo mocno się klei dodajmy odrobinę maki ale jeśli jest lekko klejące zostawmy tak jak jest.
Ciasto odstawiamy w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Po tym czasie nasze ciasto powinno podwoić swoja objętość. Wykładamy całość na lekko podsypana stolnice i chwilkę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 4 równe części. Każda część rolujemy na walki tej samem wielkości. Łączymy wszystkie cztery końce i pleciemy warkocz. Na końcu także zagniatamy razem końcówki. Całość przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Z tej porcji wyjdzie nam całkiem spora chałka :).
Ponownie przykrywamy folio spożywczą i ręcznikiem na 40 minut.
W tym czasie robimy kruszonkę czyli : wszystkie składniki kruszonki w dużej misce siekamy nożem i rozdrabniamy palcami na typowa kruszonkę.
Nastawiamy piekarnik na 175 stop. C.
Nasza wyrośniętą pięknie chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonka.
Pieczemy 25 do 30 minut. Będziemy widzieć jak pięknie się zrumieni i jest gotowa. U mnie było to dokładnie 27 minut.
Polecam gorąco i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz