Przejdź do głównej zawartości

Przepyszna domowa chałka z cynamonowa kruszonka.



www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com


Witam serdecznie.
A może tak świeże pieczywo domowe do porannej kawy lub na podwieczorek? Musicie spróbować jest po prostu pyszna. Lekko chrupiąca kruszonka a środek rozpływa się w ustach. Idealna np. dla dzieci albo do porannej kawy. U mnie zniknęła polowa praktycznie od razu jak tylko zostawiłam ja do wystygnięcia w kuchni :). Polecam naprawdę warto!




Składniki : 


  • 2 jajka
  • 1 kubek maki zwykłej pszennej
  • 2 1/2 kubka maki typu 1050 lub typ 650.
  • 1/2 kubka cukru
  • 1/2 kubka roztopionego masła
  • odrobina soli
  • 1 kubek ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 20 g drożdży świeżych


kruszonka : 


  • 2 łyżki masła zimnego
  • 2 łyżki maki
  • 2 łyżki płatków owsianych zwykłych
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki cukru


dodatkowo:   roztrzepane jajko z odrobina wody do posmarowania wierzchu



Sposób przygotowania :


Mleko podgrzewamy i wkruszamy do niego drożdże + łyżeczka cukru + łyżeczka maki. Odstawiamy na ok. 10 minut.
W tym czasie do dużej miski- lub lepiej jeśli mamy, do robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast - przesiewamy maki. Dodajemy cukier + roztopione masło + sol + cukier waniliowy + nasze już pracujące drożdże. Wyrabiamy ciasto kilka minut - będzie elastyczne ale troszkę się kleiło. Jeśli stwierdzimy ze bardzo mocno się klei dodajmy odrobinę maki ale jeśli jest lekko klejące zostawmy tak jak jest.
Ciasto odstawiamy w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Po tym czasie nasze ciasto powinno podwoić swoja objętość. Wykładamy całość na lekko podsypana stolnice i chwilkę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 4 równe części. Każda część rolujemy na walki tej samem wielkości. Łączymy wszystkie cztery końce i pleciemy warkocz. Na końcu także zagniatamy razem końcówki. Całość przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Z tej porcji wyjdzie nam całkiem spora chałka :).
Ponownie przykrywamy folio spożywczą i ręcznikiem na 40 minut.
W tym czasie robimy kruszonkę czyli : wszystkie składniki kruszonki w dużej misce siekamy nożem i rozdrabniamy palcami na typowa kruszonkę.
Nastawiamy piekarnik na 175 stop. C.
Nasza wyrośniętą pięknie chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonka.
Pieczemy 25 do 30 minut. Będziemy widzieć jak pięknie się zrumieni i jest gotowa. U mnie było to dokładnie 27 minut.
Polecam gorąco i pozdrawiam.



www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com

www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...