Przejdź do głównej zawartości

Precle z dynia.


www.swiatmojejk.blogspot.com



www.swiatmojejk.blogspot.com


Witam serdecznie.
Oktoberfest 2013 rozpoczęty :). Niemieckie święto piwa to nie tylko piwo ale tez mnóstwo, mnóstwo precli.
Dlatego postanowiłam ze czas na ich wersje z dynia. Sa pyszne mięciutkie i nadają się nie tylko do piwa :). U mnie w domu zniknęła bardzo szybko, dlatego polecam do wypróbowania - jestem pewna ze zasmakują.
Polecam i zapraszam serdecznie.




Składniki :
( z tej ilości wychodzi mi 16 szt. )

  • 1/2 kubka cieplej wody
  • 1 kubek musu z dyni
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 kubki maki typu krupczatka
  • 2 kubki maki zwykłej ( czasem wychodzi 2 i 1/2 kubka )
  • jajko z odrobina wody do posmarowania precli
  • garść sezamu do posypania
  • garść gruboziarnistej soli do posypania


Sposób przygotowania : 


Do dużej miski lub misy naszego miksera z hakiem do wyrabiania ciast wlewamy wodę + cukier + wkruszamy drożdże. Odkładamy na chwilkę aby zaczyn zaczął pracować.
Dodajemy do naszego zaczynu mus z dyni + maki + sol + roztopione masło i całość mieszamy ok 5 minut do uzyskania gładkiego ciasta. 
Miskie smarujemy odrobina oliwy i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na jakąś 1 godzinkę lub 2. Powinno nam ładnie wyrosnąć i podwoić swoja konsystencje.
Po tym czasie lekko zagniatamy nasze ciasto i dzielimy na 16 części. Z każdej części rolujemy długi wałek i zakręcamy w precla. Układamy nasze precle na blaszkach z papierem do pieczenia.
Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiam na 180 stop. C.
Precle smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem i sola.
Pieczemy 10 - 12 minut do zrumienienia.
Gotowe. 
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...