www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Oktoberfest 2013 rozpoczęty :). Niemieckie święto piwa to nie tylko piwo ale tez mnóstwo, mnóstwo precli.
Dlatego postanowiłam ze czas na ich wersje z dynia. Sa pyszne mięciutkie i nadają się nie tylko do piwa :). U mnie w domu zniknęła bardzo szybko, dlatego polecam do wypróbowania - jestem pewna ze zasmakują.
Polecam i zapraszam serdecznie.
Składniki :
( z tej ilości wychodzi mi 16 szt. )
- 1/2 kubka cieplej wody
- 1 kubek musu z dyni
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 kubki maki typu krupczatka
- 2 kubki maki zwykłej ( czasem wychodzi 2 i 1/2 kubka )
- jajko z odrobina wody do posmarowania precli
- garść sezamu do posypania
- garść gruboziarnistej soli do posypania
Sposób przygotowania :
Do dużej miski lub misy naszego miksera z hakiem do wyrabiania ciast wlewamy wodę + cukier + wkruszamy drożdże. Odkładamy na chwilkę aby zaczyn zaczął pracować.
Dodajemy do naszego zaczynu mus z dyni + maki + sol + roztopione masło i całość mieszamy ok 5 minut do uzyskania gładkiego ciasta.
Miskie smarujemy odrobina oliwy i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na jakąś 1 godzinkę lub 2. Powinno nam ładnie wyrosnąć i podwoić swoja konsystencje.
Po tym czasie lekko zagniatamy nasze ciasto i dzielimy na 16 części. Z każdej części rolujemy długi wałek i zakręcamy w precla. Układamy nasze precle na blaszkach z papierem do pieczenia.
Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiam na 180 stop. C.
Precle smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem i sola.
Pieczemy 10 - 12 minut do zrumienienia.
Gotowe.
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz