Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z dyni i Kohlrüben.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Czas na kolejna odsłonę z Pania Dynia :) w roli głównej. W końcu skoro wkoło nas teraz piękne kolorowe dynie trzeba to wykorzystać.
Dziś zupa - krem aromatyczna , sycąca i  moim zdaniem w sam raz na chłodne dni - rozgrzewająca.
Tym razem postanowiłam dodać Kohlruben czyli nic innego jak brukiew. Bardzo brzydkie może z wyglądu warzywo ale bardzo smaczne i super komponuje się w tym daniu. 
Jeżeli jednak nie lubicie możecie skorzystać z moich poprzednich przepisów na krem z dyni :( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/aromatyczna-zupa-krem-z-dyni.html   lub    http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/11/rozgrzewajaca-zupa-krem-z-dyni-i.html ).
Wybierzcie wersje która Wam najbardziej odpowiada i po prostu zróbcie - Wasze brzuszki będą szczęśliwe :)).
Zapraszam.








Składniki :



  • 1 mała dynia ( u mnie typ Hokkaido )
  • 1 mała brukiew
  • 1 kostka świeżego imbiru ( ok 4 cm )
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli ( u mnie bez pestek - można dodać będzie ostrzej )
  • 1 łyżka kolendry ( u mnie świeża - mrożona )
  • 1/4 łyżeczki sypkiej trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki anyżu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki sypkiej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1 kubek śmietany ( opcjonalnie )








Sposób przygotowania :


Wszystkie warzywa : dynia + brukiew + imbir + seler + marchew + cebula + czosnek + papryczka chilli = myjemy, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Nie musi być idealnie bo zupa będzie zmiksowana. Nie musimy także obierać w tym przypadku ze skory dyni - doskonale się nadaje.
W dużym garnku rozgrzewamy masło + oliwę.
Wrzucamy warzywa + sol + pieprz i smażymy chwilkę do zeszklenia.
Doprawiamy : kolendra + trawa cytrynowa + anyż + tymianek + kardamon + miód = mieszamy i dusimy pod przykryciem jakieś 3 - 5 minut.
Po tym czasie całość mieszamy i zalewamy bulionem.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Na koniec miksujemy całość blenderem i doprawiamy śmietaną + gałką muszkatołową.
Mozna serwować posypane świeżą kolendra lub uprawnymi orzechami czy nawet pestkami dyni.
Gotowe.
Naprawdę pyszne i sycące. Mozecie w każdej chwili dnia rozgrzać się i cieszyć smakiem takiej zupy.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...