Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z dyni i Kohlrüben.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Czas na kolejna odsłonę z Pania Dynia :) w roli głównej. W końcu skoro wkoło nas teraz piękne kolorowe dynie trzeba to wykorzystać.
Dziś zupa - krem aromatyczna , sycąca i  moim zdaniem w sam raz na chłodne dni - rozgrzewająca.
Tym razem postanowiłam dodać Kohlruben czyli nic innego jak brukiew. Bardzo brzydkie może z wyglądu warzywo ale bardzo smaczne i super komponuje się w tym daniu. 
Jeżeli jednak nie lubicie możecie skorzystać z moich poprzednich przepisów na krem z dyni :( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/aromatyczna-zupa-krem-z-dyni.html   lub    http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/11/rozgrzewajaca-zupa-krem-z-dyni-i.html ).
Wybierzcie wersje która Wam najbardziej odpowiada i po prostu zróbcie - Wasze brzuszki będą szczęśliwe :)).
Zapraszam.








Składniki :



  • 1 mała dynia ( u mnie typ Hokkaido )
  • 1 mała brukiew
  • 1 kostka świeżego imbiru ( ok 4 cm )
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli ( u mnie bez pestek - można dodać będzie ostrzej )
  • 1 łyżka kolendry ( u mnie świeża - mrożona )
  • 1/4 łyżeczki sypkiej trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki anyżu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki sypkiej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1 kubek śmietany ( opcjonalnie )








Sposób przygotowania :


Wszystkie warzywa : dynia + brukiew + imbir + seler + marchew + cebula + czosnek + papryczka chilli = myjemy, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Nie musi być idealnie bo zupa będzie zmiksowana. Nie musimy także obierać w tym przypadku ze skory dyni - doskonale się nadaje.
W dużym garnku rozgrzewamy masło + oliwę.
Wrzucamy warzywa + sol + pieprz i smażymy chwilkę do zeszklenia.
Doprawiamy : kolendra + trawa cytrynowa + anyż + tymianek + kardamon + miód = mieszamy i dusimy pod przykryciem jakieś 3 - 5 minut.
Po tym czasie całość mieszamy i zalewamy bulionem.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Na koniec miksujemy całość blenderem i doprawiamy śmietaną + gałką muszkatołową.
Mozna serwować posypane świeżą kolendra lub uprawnymi orzechami czy nawet pestkami dyni.
Gotowe.
Naprawdę pyszne i sycące. Mozecie w każdej chwili dnia rozgrzać się i cieszyć smakiem takiej zupy.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych