www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Czas na kolejna odsłonę z Pania Dynia :) w roli głównej. W końcu skoro wkoło nas teraz piękne kolorowe dynie trzeba to wykorzystać.
Dziś zupa - krem aromatyczna , sycąca i moim zdaniem w sam raz na chłodne dni - rozgrzewająca.
Tym razem postanowiłam dodać Kohlruben czyli nic innego jak brukiew. Bardzo brzydkie może z wyglądu warzywo ale bardzo smaczne i super komponuje się w tym daniu.
Jeżeli jednak nie lubicie możecie skorzystać z moich poprzednich przepisów na krem z dyni :( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/aromatyczna-zupa-krem-z-dyni.html lub http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/11/rozgrzewajaca-zupa-krem-z-dyni-i.html ).
Wybierzcie wersje która Wam najbardziej odpowiada i po prostu zróbcie - Wasze brzuszki będą szczęśliwe :)).
Zapraszam.
Składniki :
Składniki :
- 1 mała dynia ( u mnie typ Hokkaido )
- 1 mała brukiew
- 1 kostka świeżego imbiru ( ok 4 cm )
- 4 gałązki selera naciowego
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli ( u mnie bez pestek - można dodać będzie ostrzej )
- 1 łyżka kolendry ( u mnie świeża - mrożona )
- 1/4 łyżeczki sypkiej trawy cytrynowej
- 1/2 łyżeczki anyżu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki sypkiej kolendry
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- sol i pieprz do smaku
- 1 1/2 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- odrobina gałki muszkatołowej
- 1 kubek śmietany ( opcjonalnie )
Sposób przygotowania :
Wszystkie warzywa : dynia + brukiew + imbir + seler + marchew + cebula + czosnek + papryczka chilli = myjemy, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Nie musi być idealnie bo zupa będzie zmiksowana. Nie musimy także obierać w tym przypadku ze skory dyni - doskonale się nadaje.
W dużym garnku rozgrzewamy masło + oliwę.
Wrzucamy warzywa + sol + pieprz i smażymy chwilkę do zeszklenia.
Doprawiamy : kolendra + trawa cytrynowa + anyż + tymianek + kardamon + miód = mieszamy i dusimy pod przykryciem jakieś 3 - 5 minut.
Po tym czasie całość mieszamy i zalewamy bulionem.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Na koniec miksujemy całość blenderem i doprawiamy śmietaną + gałką muszkatołową.
Mozna serwować posypane świeżą kolendra lub uprawnymi orzechami czy nawet pestkami dyni.
Gotowe.
Naprawdę pyszne i sycące. Mozecie w każdej chwili dnia rozgrzać się i cieszyć smakiem takiej zupy.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz