www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Po walce z czasem i walkach z komputerem w końcu mogę Wam zaproponować pyszne danie.
Dziś odsłona soczystego kurczaka aromatyzowanego smakiem pomarańczy i imbiru.
Postanowiłam połączyć moje ulubione pomarańcze i dodać mięsku super smak oraz dodatkowa soczystość.. A dodany imbir wzbogaca nie tylko danie ale także Wasz organizm przed jesienna grypa.
Gorąco polecam - spróbujcie sami :)
Zapraszam.
Składniki :
- 6 palek- udek z kurczaka ( cale - można przekroić na połówki )
- 2 pomarańcze
- kostka imbiru ( u mnie 4 cm )
- sol i pieprz do smaku
- 1 kubek soku jabłkowego ( u mnie tymbark jabłko - mięta , ale możecie użyć jaki macie pod ręką )
- 2 kubki bulionu warzywnego
- 1/4 kubka porto ( można zastąpić innym czerwonym słodkim winem )
- 1 trawa cytrynowa
- 2 - 3 ząbki czosnku ( według preferencji )
- 2 cebulki szarlotki
- odrobina brązowego cukru ( u mnie ok 2 łyżeczek )
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu teriyaki
- 1 /4 łyżeczki płatków chilli
- opcjonalnie 3 łyżeczki maczki ziemniaczanej + odrobina wody - do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania :
Pałeczki umyć , osuszyć i oprószyć sola i pieprzem.
Na patelni lub w garnku w którym będziemy zapiekać rozgrzewamy oliwę.
Smażymy palki na zloty kolor z obu stron. Odkładamy na talerz.
Na oliwie po kurczaku smażymy drobno posiekany czosnek + imbir + szarlotki + płatki chilli = zeszklamy ok. minuty.
Dolewamy nasze porto i chwilkę odparowujemy.
Następnie dolewamy sok jabłkowy + dorzucamy kawałki pomarańczy ( mogą być duże kawałki np. ćwiartki ) = gotujemy całość.
Dodajemy trawę cytrynowa + bulion + brązowy cukier + sos sojowy + sos teriyaki = zagotowujemy całość i dorzucamy nasze kawałki kurczaka.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości i zredukowania płynów.
Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.
Pod koniec jeśli stwierdzimy ze chcemy uzyskać gęstszy sos , wyciągamy na chwilkę mięso i całość zaciągamy rozpuszczana maczka z odrobina wody. Zagotowujemy.
Gotowe.
Podajemy np. z makaronem , ryżem czy nawet ziemiankami i ulubiona surówką - według uznania i upodobań.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz