Przejdź do głównej zawartości

Kurczak w pomarańczach z nutka imbiru.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Po walce z czasem i walkach z komputerem w końcu mogę Wam zaproponować pyszne danie.
Dziś odsłona soczystego kurczaka aromatyzowanego smakiem pomarańczy i imbiru.
Postanowiłam połączyć moje ulubione pomarańcze i dodać mięsku super smak oraz dodatkowa soczystość.. A dodany imbir wzbogaca nie tylko danie ale także Wasz organizm przed jesienna grypa.
Gorąco polecam - spróbujcie sami :)
Zapraszam.











Składniki : 

  • 6 palek- udek z kurczaka ( cale - można przekroić na połówki )
  • 2 pomarańcze
  • kostka imbiru ( u mnie 4 cm )
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 kubek soku jabłkowego ( u mnie tymbark jabłko - mięta , ale możecie użyć jaki macie pod ręką )
  • 2 kubki bulionu warzywnego
  • 1/4 kubka porto ( można zastąpić innym czerwonym słodkim winem )
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2 - 3 ząbki czosnku ( według preferencji )
  • 2 cebulki szarlotki
  • odrobina brązowego cukru ( u mnie ok 2 łyżeczek )
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu teriyaki
  • 1 /4 łyżeczki płatków chilli
  • opcjonalnie 3 łyżeczki maczki ziemniaczanej + odrobina wody - do zagęszczenia sosu 










Sposób przygotowania :



Pałeczki umyć , osuszyć i oprószyć sola i pieprzem.
Na patelni lub w garnku w którym będziemy zapiekać rozgrzewamy oliwę.
Smażymy palki na zloty kolor z obu stron. Odkładamy na talerz.
Na oliwie po kurczaku smażymy drobno posiekany czosnek + imbir + szarlotki + płatki chilli = zeszklamy ok. minuty.
Dolewamy nasze porto i chwilkę odparowujemy.
Następnie dolewamy sok jabłkowy + dorzucamy kawałki pomarańczy ( mogą być duże kawałki np. ćwiartki ) = gotujemy całość.
Dodajemy trawę cytrynowa + bulion + brązowy cukier + sos sojowy + sos teriyaki = zagotowujemy całość i dorzucamy nasze kawałki kurczaka.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości i zredukowania płynów.
Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.
Pod koniec jeśli stwierdzimy ze chcemy uzyskać gęstszy sos , wyciągamy na chwilkę mięso i całość zaciągamy rozpuszczana maczka z odrobina wody. Zagotowujemy.
Gotowe.
Podajemy np. z makaronem , ryżem czy nawet ziemiankami i ulubiona surówką - według uznania i upodobań.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com

 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...