Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe ciasteczka.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Mam coś dla miłośników czekolady i czekoladowych wypieków.
Pyszne, rozpływające się w ustach i kruchutkie ciasteczka.
Przygotowanie to kwestia chwilki a cieszyć się można ich smakiem dłuższy czas.
Moga być  na przykład fajnym prezentem, czymś do kawy , dodatkiem do drugiego śniadania a nawet świątecznym wypiekiem - tak tak niebawem święta :).
Zapraszam serdecznie.











Składniki : 

  • 250 g miękkiego masła
  • 70 g cacao ( prawdziwe nie słodzone )
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • skorka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka kawy espresso
  • 2 kubki maki
  • 1 kubek cukru brązowego







Sposób przygotowania : 


Przygotowujemy dwie blaszki i obkładamy je papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 175 stop. C.
Wszystkie składniki u mnie lądują w food procesorze ale możecie tez wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze.
Wrzucamy : masło + cacao + sol + proszek do pieczenia + soda + skorka z pomarańczy + espresso kawa + maka + cukier brązowy = miksujemy całość do uzyskania jednej zwartej masy.
Teraz najlepiej przy pomocy gałki do lodów ( malej ) robimy male porcje i forujemy z nich kuleczki.
Kazda kuleczkę układamy w pewnych odstępach na blaszkach.
Pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy całkowicie zanim skusimy się spróbować :) ponieważ po wyjęciu z pieca , gorące ,będą jeszcze bardzo miękkie.
Po ostudzeniu możemy udekorować lukrem , czekolada - glazura , posypka... co przyjdzie nam do głowy.
Gotowe.
Pyszne i bardzo proste a zapewniam ze bardzo smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...