Przejdź do głównej zawartości

Najlepsze bo domowe pieczywo - bułeczki pszenne.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Dziś coś dla miłośników domowego pieczywa. A ponieważ przed nami weekend to myślę ze każdy znajdzie troszkę czasu żeby takie pyszne bułeczki przygotować a potem z wielka przyjemnością się nimi zajadać.
Przepis nie jest ani skomplikowany ani tak naprawdę nie wymaga dużo czasu, wiec myślę ze tym bardziej warto.
Spróbujcie sami i przekonajcie się ze jest pysznie ;)
Zapraszam.









Składniki :

  • 500 g maki typu 450
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 25 g roztopionego masła











Sposób przygotowania :



W małym naczyniu odmierzamy ciepłą wodę.
Wkruszamy do tego drożdże + odrobinę cukru = mieszamy i odstawiamy zaczyn na chwilkę.
W tym czasie do misy miksera przesiewamy make + dorzucamy sol + cukier = całość lekko mieszamy.
Dolewamy nasz zaczyn drożdżowy + rozpuszczone masło = całość wyrabiamy hakiem do wyrabiania ciast przez dobre parę minut, na jednolite, sprężyste ciasto.
Zostawiamy parę minut tak jak jest, w mikserze aby odpoczęło. Ok. 10 minut.
Ponownie wyrabiamy ciasto przez ok. minutkę.
Ciasto wyciągamy na stolnice i dzielimy na male bułeczki ( u mnie wychodzi 12 szt. )
Przygotowujemy blaszki i obkładamy je papierem do pieczenia.
Kazda bułeczkę ładnie formujemy w kulkę i zostawiamy ułożone na blaszkach na 15 minut do wyrośnięcia. Pod przykryciem.
Po pierwszym czasie wyrastania przy pomocy dłoni - palców lub końcówką drewnianej łyżki robimy przedziałek na każdej bułeczce. Dociskamy prawie do końca.
Tak przedzielone odwracamy na droga stronę ( przedziałkiem w dol )  i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Nastawiamy piekarnik na 220 stop. C. Grzanie góra - dol.
Nasze wyrośnięte bułki przekładamy ponownie przedziałkiem do góry i gdy piekarnik się nagrzeje wrzucamy do pieca.
Jeżeli wolimy bardziej chrupiące z góry możemy bułeczki lekko spryskać woda przed samym włożeniem do pieca.
Mozna tez na dnie piekarnika ułożyć naczynie z woda aby parowało podczas pieczenia bułek.
Pieczemy nasze bułeczki ok. 15 - 17 minut.
Gotowe.
Pyszne i pachnące domowe pieczywo w Waszym domu :))
Polecam serdecznie i pozdrawiam.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych