Przejdź do głównej zawartości

Najlepsze bo domowe pieczywo - bułeczki pszenne.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Dziś coś dla miłośników domowego pieczywa. A ponieważ przed nami weekend to myślę ze każdy znajdzie troszkę czasu żeby takie pyszne bułeczki przygotować a potem z wielka przyjemnością się nimi zajadać.
Przepis nie jest ani skomplikowany ani tak naprawdę nie wymaga dużo czasu, wiec myślę ze tym bardziej warto.
Spróbujcie sami i przekonajcie się ze jest pysznie ;)
Zapraszam.









Składniki :

  • 500 g maki typu 450
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 25 g roztopionego masła











Sposób przygotowania :



W małym naczyniu odmierzamy ciepłą wodę.
Wkruszamy do tego drożdże + odrobinę cukru = mieszamy i odstawiamy zaczyn na chwilkę.
W tym czasie do misy miksera przesiewamy make + dorzucamy sol + cukier = całość lekko mieszamy.
Dolewamy nasz zaczyn drożdżowy + rozpuszczone masło = całość wyrabiamy hakiem do wyrabiania ciast przez dobre parę minut, na jednolite, sprężyste ciasto.
Zostawiamy parę minut tak jak jest, w mikserze aby odpoczęło. Ok. 10 minut.
Ponownie wyrabiamy ciasto przez ok. minutkę.
Ciasto wyciągamy na stolnice i dzielimy na male bułeczki ( u mnie wychodzi 12 szt. )
Przygotowujemy blaszki i obkładamy je papierem do pieczenia.
Kazda bułeczkę ładnie formujemy w kulkę i zostawiamy ułożone na blaszkach na 15 minut do wyrośnięcia. Pod przykryciem.
Po pierwszym czasie wyrastania przy pomocy dłoni - palców lub końcówką drewnianej łyżki robimy przedziałek na każdej bułeczce. Dociskamy prawie do końca.
Tak przedzielone odwracamy na droga stronę ( przedziałkiem w dol )  i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Nastawiamy piekarnik na 220 stop. C. Grzanie góra - dol.
Nasze wyrośnięte bułki przekładamy ponownie przedziałkiem do góry i gdy piekarnik się nagrzeje wrzucamy do pieca.
Jeżeli wolimy bardziej chrupiące z góry możemy bułeczki lekko spryskać woda przed samym włożeniem do pieca.
Mozna tez na dnie piekarnika ułożyć naczynie z woda aby parowało podczas pieczenia bułek.
Pieczemy nasze bułeczki ok. 15 - 17 minut.
Gotowe.
Pyszne i pachnące domowe pieczywo w Waszym domu :))
Polecam serdecznie i pozdrawiam.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...