Przejdź do głównej zawartości

Najlepsze bo domowe pieczywo - bułeczki pszenne.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Dziś coś dla miłośników domowego pieczywa. A ponieważ przed nami weekend to myślę ze każdy znajdzie troszkę czasu żeby takie pyszne bułeczki przygotować a potem z wielka przyjemnością się nimi zajadać.
Przepis nie jest ani skomplikowany ani tak naprawdę nie wymaga dużo czasu, wiec myślę ze tym bardziej warto.
Spróbujcie sami i przekonajcie się ze jest pysznie ;)
Zapraszam.









Składniki :

  • 500 g maki typu 450
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 25 g roztopionego masła











Sposób przygotowania :



W małym naczyniu odmierzamy ciepłą wodę.
Wkruszamy do tego drożdże + odrobinę cukru = mieszamy i odstawiamy zaczyn na chwilkę.
W tym czasie do misy miksera przesiewamy make + dorzucamy sol + cukier = całość lekko mieszamy.
Dolewamy nasz zaczyn drożdżowy + rozpuszczone masło = całość wyrabiamy hakiem do wyrabiania ciast przez dobre parę minut, na jednolite, sprężyste ciasto.
Zostawiamy parę minut tak jak jest, w mikserze aby odpoczęło. Ok. 10 minut.
Ponownie wyrabiamy ciasto przez ok. minutkę.
Ciasto wyciągamy na stolnice i dzielimy na male bułeczki ( u mnie wychodzi 12 szt. )
Przygotowujemy blaszki i obkładamy je papierem do pieczenia.
Kazda bułeczkę ładnie formujemy w kulkę i zostawiamy ułożone na blaszkach na 15 minut do wyrośnięcia. Pod przykryciem.
Po pierwszym czasie wyrastania przy pomocy dłoni - palców lub końcówką drewnianej łyżki robimy przedziałek na każdej bułeczce. Dociskamy prawie do końca.
Tak przedzielone odwracamy na droga stronę ( przedziałkiem w dol )  i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Nastawiamy piekarnik na 220 stop. C. Grzanie góra - dol.
Nasze wyrośnięte bułki przekładamy ponownie przedziałkiem do góry i gdy piekarnik się nagrzeje wrzucamy do pieca.
Jeżeli wolimy bardziej chrupiące z góry możemy bułeczki lekko spryskać woda przed samym włożeniem do pieca.
Mozna tez na dnie piekarnika ułożyć naczynie z woda aby parowało podczas pieczenia bułek.
Pieczemy nasze bułeczki ok. 15 - 17 minut.
Gotowe.
Pyszne i pachnące domowe pieczywo w Waszym domu :))
Polecam serdecznie i pozdrawiam.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...