www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś coś dla miłośników domowego pieczywa. A ponieważ przed nami weekend to myślę ze każdy znajdzie troszkę czasu żeby takie pyszne bułeczki przygotować a potem z wielka przyjemnością się nimi zajadać.
Przepis nie jest ani skomplikowany ani tak naprawdę nie wymaga dużo czasu, wiec myślę ze tym bardziej warto.
Spróbujcie sami i przekonajcie się ze jest pysznie ;)
Zapraszam.
Składniki :
- 500 g maki typu 450
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 250 ml letniej wody
- 40 g drożdży świeżych
- 25 g roztopionego masła
Sposób przygotowania :
W małym naczyniu odmierzamy ciepłą wodę.
Wkruszamy do tego drożdże + odrobinę cukru = mieszamy i odstawiamy zaczyn na chwilkę.
W tym czasie do misy miksera przesiewamy make + dorzucamy sol + cukier = całość lekko mieszamy.
Dolewamy nasz zaczyn drożdżowy + rozpuszczone masło = całość wyrabiamy hakiem do wyrabiania ciast przez dobre parę minut, na jednolite, sprężyste ciasto.
Zostawiamy parę minut tak jak jest, w mikserze aby odpoczęło. Ok. 10 minut.
Ponownie wyrabiamy ciasto przez ok. minutkę.
Ciasto wyciągamy na stolnice i dzielimy na male bułeczki ( u mnie wychodzi 12 szt. )
Przygotowujemy blaszki i obkładamy je papierem do pieczenia.
Kazda bułeczkę ładnie formujemy w kulkę i zostawiamy ułożone na blaszkach na 15 minut do wyrośnięcia. Pod przykryciem.
Po pierwszym czasie wyrastania przy pomocy dłoni - palców lub końcówką drewnianej łyżki robimy przedziałek na każdej bułeczce. Dociskamy prawie do końca.
Tak przedzielone odwracamy na droga stronę ( przedziałkiem w dol ) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Nastawiamy piekarnik na 220 stop. C. Grzanie góra - dol.
Nasze wyrośnięte bułki przekładamy ponownie przedziałkiem do góry i gdy piekarnik się nagrzeje wrzucamy do pieca.
Jeżeli wolimy bardziej chrupiące z góry możemy bułeczki lekko spryskać woda przed samym włożeniem do pieca.
Mozna tez na dnie piekarnika ułożyć naczynie z woda aby parowało podczas pieczenia bułek.
Pieczemy nasze bułeczki ok. 15 - 17 minut.
Gotowe.
Pyszne i pachnące domowe pieczywo w Waszym domu :))
Polecam serdecznie i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz