Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jogurtowo - migdałowe.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Jakos tak czesto bywa i potwierdza się wielokrotnie ze najlepsze rzeczy powstają przez przypadek.
W tym przypadku chodzi oczywiście o jedzenie i dzisiejszy super przepis który  koniecznie musicie wypróbować.
Powstał własnie przez przypadek - a dokładnie przez moje tzw. oczyszczanie lodówki z produktów które trzeba było zużyć.
Okazało się ze połączenie serka philadelphia, resztki creme fraiche i zwykłego quarku to genialne i przepyszne ciasto. 
Spróbujcie sami a nie będziecie mogli się od niego oderwać :))
Zapraszam.








Składniki :

  • 150 g creme fraiche
  • 175 g serka typu Philadelphia
  • 250 g serka typu quark ( można zastąpić dobrym jogurtem greckim )
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 budyń waniliowy ( proszek )
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 1/4 kubka oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki likieru amaretto
  • opcjonalnie garść wiśni
  • opcjonalnie garść kandyzowanej skorki z pomarańczy


na ciasto:

  • opakowanie ciastek zbożowych ( 133 g )
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta cynamonu



na posypkę :

  • 1 kubek płatków migdałów
  • 1 kubek drobno posiekanych orzechów ( mix - dowolne )









Sposób przygotowania :



 Na początek przygotowujemy sobie formę - u mnie prostokątna 20 cm / 30 cm = można dno obłożyć papierem do pieczenia.
Zaczynamy od ciasta na spod = ciasteczka zbożowe wrzucamy do food procesora i miksujemy na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło + cynamon = miksujemy całość sekundę.
Powstałą  masę wykładamy na dno naszej formy i lekko ugniatając formujemy spod ciasta.
Wkładamy na chwilkę do lodówki.
W miedzy czasie zabieramy się za masę jogurtowa.
Do misy miksera wrzucamy : żółtka + olej + budyń + cukier = miksujemy całość.
Dokładamy : creme fraiche + serek philadelphia + quark + skorka z pomarańczy  + likier = mieszamy całość.
Białka ubijamy osobno na puszysta piane i dodajemy do masy =  całość delikatnie mieszamy tylko do połączenia.
Wiśnie jeżeli świeże to pozbywamy pestek a jeśli ze słoika to odsączamy z soku na sitku.
Orzechy drobno kroimy i prażymy sekundę na suchej patelni aby puściły aromat.
Piekarnik nastawimy na 175 stop. C.
Wyciągamy przygotowany spod z lodówki i wykładamy na nim nasze wiśnie + wylewamy masę jogurtowa + całość posypujemy uprażonymi orzechami i płatkami migdałów.
Pieczemy ok. 60 minut.
Pod koniec pieczenia możemy przykryć ciasto z góry folia aluminiowa aby nasze migdały się nie spiekły.
Studzimy i na gotowe przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Gotowe.
Naprawdę  pyszne - sprawdźcie sami !
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...