Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jogurtowo - migdałowe.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Jakos tak czesto bywa i potwierdza się wielokrotnie ze najlepsze rzeczy powstają przez przypadek.
W tym przypadku chodzi oczywiście o jedzenie i dzisiejszy super przepis który  koniecznie musicie wypróbować.
Powstał własnie przez przypadek - a dokładnie przez moje tzw. oczyszczanie lodówki z produktów które trzeba było zużyć.
Okazało się ze połączenie serka philadelphia, resztki creme fraiche i zwykłego quarku to genialne i przepyszne ciasto. 
Spróbujcie sami a nie będziecie mogli się od niego oderwać :))
Zapraszam.








Składniki :

  • 150 g creme fraiche
  • 175 g serka typu Philadelphia
  • 250 g serka typu quark ( można zastąpić dobrym jogurtem greckim )
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 budyń waniliowy ( proszek )
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 1/4 kubka oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki likieru amaretto
  • opcjonalnie garść wiśni
  • opcjonalnie garść kandyzowanej skorki z pomarańczy


na ciasto:

  • opakowanie ciastek zbożowych ( 133 g )
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta cynamonu



na posypkę :

  • 1 kubek płatków migdałów
  • 1 kubek drobno posiekanych orzechów ( mix - dowolne )









Sposób przygotowania :



 Na początek przygotowujemy sobie formę - u mnie prostokątna 20 cm / 30 cm = można dno obłożyć papierem do pieczenia.
Zaczynamy od ciasta na spod = ciasteczka zbożowe wrzucamy do food procesora i miksujemy na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło + cynamon = miksujemy całość sekundę.
Powstałą  masę wykładamy na dno naszej formy i lekko ugniatając formujemy spod ciasta.
Wkładamy na chwilkę do lodówki.
W miedzy czasie zabieramy się za masę jogurtowa.
Do misy miksera wrzucamy : żółtka + olej + budyń + cukier = miksujemy całość.
Dokładamy : creme fraiche + serek philadelphia + quark + skorka z pomarańczy  + likier = mieszamy całość.
Białka ubijamy osobno na puszysta piane i dodajemy do masy =  całość delikatnie mieszamy tylko do połączenia.
Wiśnie jeżeli świeże to pozbywamy pestek a jeśli ze słoika to odsączamy z soku na sitku.
Orzechy drobno kroimy i prażymy sekundę na suchej patelni aby puściły aromat.
Piekarnik nastawimy na 175 stop. C.
Wyciągamy przygotowany spod z lodówki i wykładamy na nim nasze wiśnie + wylewamy masę jogurtowa + całość posypujemy uprażonymi orzechami i płatkami migdałów.
Pieczemy ok. 60 minut.
Pod koniec pieczenia możemy przykryć ciasto z góry folia aluminiowa aby nasze migdały się nie spiekły.
Studzimy i na gotowe przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Gotowe.
Naprawdę  pyszne - sprawdźcie sami !
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...