www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Jakos tak czesto bywa i potwierdza się wielokrotnie ze najlepsze rzeczy powstają przez przypadek.
W tym przypadku chodzi oczywiście o jedzenie i dzisiejszy super przepis który koniecznie musicie wypróbować.
Powstał własnie przez przypadek - a dokładnie przez moje tzw. oczyszczanie lodówki z produktów które trzeba było zużyć.
Okazało się ze połączenie serka philadelphia, resztki creme fraiche i zwykłego quarku to genialne i przepyszne ciasto.
Spróbujcie sami a nie będziecie mogli się od niego oderwać :))
Zapraszam.
Składniki :
- 150 g creme fraiche
- 175 g serka typu Philadelphia
- 250 g serka typu quark ( można zastąpić dobrym jogurtem greckim )
- 1/2 kubka cukru
- 1 budyń waniliowy ( proszek )
- 1 łyżeczka extraktu z wanilii
- 3 jajka
- 1/4 kubka oleju
- szczypta soli
- 2 łyżeczki likieru amaretto
- opcjonalnie garść wiśni
- opcjonalnie garść kandyzowanej skorki z pomarańczy
na ciasto:
- opakowanie ciastek zbożowych ( 133 g )
- 100 g roztopionego masła
- szczypta cynamonu
na posypkę :
- 1 kubek płatków migdałów
- 1 kubek drobno posiekanych orzechów ( mix - dowolne )
Sposób przygotowania :
Na początek przygotowujemy sobie formę - u mnie prostokątna 20 cm / 30 cm = można dno obłożyć papierem do pieczenia.
Zaczynamy od ciasta na spod = ciasteczka zbożowe wrzucamy do food procesora i miksujemy na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło + cynamon = miksujemy całość sekundę.
Powstałą masę wykładamy na dno naszej formy i lekko ugniatając formujemy spod ciasta.
Wkładamy na chwilkę do lodówki.
W miedzy czasie zabieramy się za masę jogurtowa.
Do misy miksera wrzucamy : żółtka + olej + budyń + cukier = miksujemy całość.
Dokładamy : creme fraiche + serek philadelphia + quark + skorka z pomarańczy + likier = mieszamy całość.
Białka ubijamy osobno na puszysta piane i dodajemy do masy = całość delikatnie mieszamy tylko do połączenia.
Wiśnie jeżeli świeże to pozbywamy pestek a jeśli ze słoika to odsączamy z soku na sitku.
Orzechy drobno kroimy i prażymy sekundę na suchej patelni aby puściły aromat.
Piekarnik nastawimy na 175 stop. C.
Wyciągamy przygotowany spod z lodówki i wykładamy na nim nasze wiśnie + wylewamy masę jogurtowa + całość posypujemy uprażonymi orzechami i płatkami migdałów.
Pieczemy ok. 60 minut.
Pod koniec pieczenia możemy przykryć ciasto z góry folia aluminiowa aby nasze migdały się nie spiekły.
Studzimy i na gotowe przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Gotowe.
Naprawdę pyszne - sprawdźcie sami !
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz