Przejdź do głównej zawartości

Donaty pieczone z nutka starych przypraw.




www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Chciałam żeby zapachniało aromatami jesieni prawie świąt  - wiec dodałam cynamon + przyprawę do piernika + gałkę muszkatołową. 
Chciałam żeby były donaty puszyste i pyszne ale nie tłuste - wiec przy pomocy drożdży wyczarowałam pieczone.
Efekt końcowy - oto te przepiękne i super przepyszne Donaty :))
Spróbujcie sami!
Zapraszam serdecznie.










Składniki :

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przypraw do piernika ( w typ przypadku użyłam Lebkuchengewürz ale wszelkie odpowiedniki przypraw korzennych tu się sprawdza )
  • 5 kubków maki
  • szczypta soli
  • 1 kubek cukru
  • kostka świeżych drożdży ( u mnie 40 g )
  • 1 1/3 kubka ciepłego mleka
  • odrobina zmielonych ziaren wanilii - opcjonalnie
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła









Sposób przygotowania :



W miseczce rozgrzewamy mleko ( pamiętajmy żeby nie było gorące tylko cieple ) + 2 łyżeczki cukru + wkruszamy nasze drożdże = mieszamy i odstawiamy do wzrośnięcia. Ok. 5 minut.
W miedzy czasie do misy miksera wsypujemy make + gałkę muszkatołową + sol + wanilie + przyprawa do piernika + cukier + jajka + rozpuszczone masło = mieszamy całość krótko.
Dolewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy wszystko hakiem do wyrabiania ciast.
Wyrabiamy parę minut - ciasto ma być elastyczne ale może lekko się kleić.
Przekładamy ciasto do podsypanej lekko maka miski i zostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wzrośnięcia.
Przygotowujemy blaszki z papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypana maka stolnice.
Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5 cm .
Wycinamy kulka wielkości donatow. W środku każdego robimy mniejszy otwór.
Układamy przygotowane donaty na blaszkach.
Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Pieczemy ok. 8 - 10 minut.
Studzimy i jeżeli mamy ochotę pięknie dekorujemy np. przy pomocy kolorowego lukru lub kuwertury czekoladowej. Kto co lubi :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...