Przejdź do głównej zawartości

Donaty pieczone z nutka starych przypraw.




www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Chciałam żeby zapachniało aromatami jesieni prawie świąt  - wiec dodałam cynamon + przyprawę do piernika + gałkę muszkatołową. 
Chciałam żeby były donaty puszyste i pyszne ale nie tłuste - wiec przy pomocy drożdży wyczarowałam pieczone.
Efekt końcowy - oto te przepiękne i super przepyszne Donaty :))
Spróbujcie sami!
Zapraszam serdecznie.










Składniki :

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przypraw do piernika ( w typ przypadku użyłam Lebkuchengewürz ale wszelkie odpowiedniki przypraw korzennych tu się sprawdza )
  • 5 kubków maki
  • szczypta soli
  • 1 kubek cukru
  • kostka świeżych drożdży ( u mnie 40 g )
  • 1 1/3 kubka ciepłego mleka
  • odrobina zmielonych ziaren wanilii - opcjonalnie
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła









Sposób przygotowania :



W miseczce rozgrzewamy mleko ( pamiętajmy żeby nie było gorące tylko cieple ) + 2 łyżeczki cukru + wkruszamy nasze drożdże = mieszamy i odstawiamy do wzrośnięcia. Ok. 5 minut.
W miedzy czasie do misy miksera wsypujemy make + gałkę muszkatołową + sol + wanilie + przyprawa do piernika + cukier + jajka + rozpuszczone masło = mieszamy całość krótko.
Dolewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy wszystko hakiem do wyrabiania ciast.
Wyrabiamy parę minut - ciasto ma być elastyczne ale może lekko się kleić.
Przekładamy ciasto do podsypanej lekko maka miski i zostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wzrośnięcia.
Przygotowujemy blaszki z papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypana maka stolnice.
Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5 cm .
Wycinamy kulka wielkości donatow. W środku każdego robimy mniejszy otwór.
Układamy przygotowane donaty na blaszkach.
Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Pieczemy ok. 8 - 10 minut.
Studzimy i jeżeli mamy ochotę pięknie dekorujemy np. przy pomocy kolorowego lukru lub kuwertury czekoladowej. Kto co lubi :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych