Przejdź do głównej zawartości

Donaty pieczone z nutka starych przypraw.




www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Chciałam żeby zapachniało aromatami jesieni prawie świąt  - wiec dodałam cynamon + przyprawę do piernika + gałkę muszkatołową. 
Chciałam żeby były donaty puszyste i pyszne ale nie tłuste - wiec przy pomocy drożdży wyczarowałam pieczone.
Efekt końcowy - oto te przepiękne i super przepyszne Donaty :))
Spróbujcie sami!
Zapraszam serdecznie.










Składniki :

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przypraw do piernika ( w typ przypadku użyłam Lebkuchengewürz ale wszelkie odpowiedniki przypraw korzennych tu się sprawdza )
  • 5 kubków maki
  • szczypta soli
  • 1 kubek cukru
  • kostka świeżych drożdży ( u mnie 40 g )
  • 1 1/3 kubka ciepłego mleka
  • odrobina zmielonych ziaren wanilii - opcjonalnie
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła









Sposób przygotowania :



W miseczce rozgrzewamy mleko ( pamiętajmy żeby nie było gorące tylko cieple ) + 2 łyżeczki cukru + wkruszamy nasze drożdże = mieszamy i odstawiamy do wzrośnięcia. Ok. 5 minut.
W miedzy czasie do misy miksera wsypujemy make + gałkę muszkatołową + sol + wanilie + przyprawa do piernika + cukier + jajka + rozpuszczone masło = mieszamy całość krótko.
Dolewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy wszystko hakiem do wyrabiania ciast.
Wyrabiamy parę minut - ciasto ma być elastyczne ale może lekko się kleić.
Przekładamy ciasto do podsypanej lekko maka miski i zostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wzrośnięcia.
Przygotowujemy blaszki z papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypana maka stolnice.
Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5 cm .
Wycinamy kulka wielkości donatow. W środku każdego robimy mniejszy otwór.
Układamy przygotowane donaty na blaszkach.
Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Pieczemy ok. 8 - 10 minut.
Studzimy i jeżeli mamy ochotę pięknie dekorujemy np. przy pomocy kolorowego lukru lub kuwertury czekoladowej. Kto co lubi :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...