www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Pamiętam gdy ja chodziłam do szkoły bardzo często zajadaliśmy się takimi drożdżówkami. Kupowane w sklepiku lub rano w piekarni. Były naprawdę pyszne i mam wrażenie ze nie było wtedy jeszcze tyle chemii we wszystkim co się kupowało.
Teraz muszę przyznać gdy moje dzieci chodzą do szkoły nie kupuje. Robie sama. Sa o niebo lepsze i przede wszystkim wiem co w nich jest.
Nie kusza mnie te kupne nafaszerowane chemia i w ogóle nie przypominające smaków które jako dziecko znałam.
Nie widzę powodu aby nadmiernie faszerować się zbędnym cukrem i chemia a już na pewno nie będę fundować tego dzieciom.
Jeśli tez cenicie sobie domowe jedzenie zapraszam do upieczenia takich pysznych drożdżówek.
Nie zabiorą Wam dużo czasu i z cala pewnością będą Wam smakowały.
Mozecie użyć owoców które właśnie są w sezonie - będzie pysznie.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 50 g roztopionego masła
- 1/2 kubka ciepłego mleka
- 40 g drożdży świeżych
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/4 łyżeczki potartej Tonkabohnen ( opcjonalnie - u mnie zamawiana przez internet )
- 500 g maki
- 1 jajko
- 1 kubek jogurtu greckiego
kruszonka :
- 100 g masła
- 100 g maki
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo :
- 3 brzoskwinie ( owoce możecie zastąpić np. śliwkami )
- 2 nektarynki
- 1 łyżka maki
Sposób przygotowania :
Do ciepłego mleka ( nie gorącego !) wkruszamy drożdże + cukier = mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Rozpuszczamy masło i lekko studzimy.
Do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast wsypujemy : make + sol + przyprawę tonkabohnen + wanilie + jajko + jogurt = mieszamy sekundę.
Dorzucamy zaczyn drożdżowy i masło = mieszamy i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce na 1 godzinę. Do podwojenia objętości.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie kruszonkę.
Do miseczki wsypujemy : make + cukier + cynamon = mieszamy.
Dorzucamy masło i całość wyrabiamy rękoma jak przy kruszonce - rozdrabniając palcami. Odstawiamy.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Owoce myjemy , osuszamy i kroimy do miseczki na male kawałeczki.
Posypujemy łyżką maki i mieszamy. Odstawiamy.
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na lekko podsypana stolnice.
Ciasto bardzo ładnie się formuje i nie wymaga w zasadzie podsypywania.
Całość dzielimy na równe części - u mnie 8 dużych drożdżówek.
Kazda część formujemy w kulkę i lekko spłaszczamy środek. Tworząc jakby małą pizze.
Brzegi zostawiamy lekko wyższe.
W każdy środek drożdżówki nakładamy odrobinę owoców + posypujemy kruszonka.
Układamy tak przygotowane na blaszce.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
W tym czasie gdy nasz piekarnik się nagrzewa nasze drożdżówki jeszcze zostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy 20 - 25 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Pyszne , proste i domowe.
Naprawdę warto :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz