Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z kruszonka i owocami.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Pamiętam gdy ja chodziłam do szkoły bardzo często zajadaliśmy się takimi drożdżówkami. Kupowane w sklepiku lub rano w piekarni. Były naprawdę pyszne i mam wrażenie ze nie było wtedy jeszcze tyle chemii we wszystkim co się kupowało.
Teraz muszę przyznać gdy moje dzieci chodzą do szkoły nie kupuje. Robie sama. Sa o niebo lepsze i przede wszystkim wiem co w nich jest. 
Nie kusza mnie te kupne nafaszerowane chemia i w ogóle nie przypominające smaków które jako dziecko znałam.
Nie widzę powodu aby nadmiernie faszerować się zbędnym cukrem i chemia a już na pewno nie będę fundować tego dzieciom. 
Jeśli tez cenicie sobie domowe jedzenie zapraszam do upieczenia takich pysznych drożdżówek.
Nie zabiorą Wam dużo czasu i z cala pewnością będą Wam smakowały.
Mozecie użyć owoców które właśnie są w sezonie - będzie pysznie.
Zapraszam.










Składniki : 


na ciasto :
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/2 kubka ciepłego mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/4 łyżeczki potartej Tonkabohnen ( opcjonalnie - u mnie zamawiana przez internet )
  • 500 g maki
  • 1 jajko
  • 1 kubek jogurtu greckiego



kruszonka : 

  • 100 g masła
  • 100 g maki
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu



dodatkowo : 

  • 3 brzoskwinie ( owoce możecie zastąpić np. śliwkami )
  • 2 nektarynki
  • 1 łyżka maki











Sposób przygotowania : 


Do ciepłego mleka ( nie gorącego !) wkruszamy drożdże + cukier = mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Rozpuszczamy masło i lekko studzimy.
Do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast wsypujemy : make + sol + przyprawę tonkabohnen + wanilie + jajko + jogurt = mieszamy sekundę.
Dorzucamy zaczyn drożdżowy i masło = mieszamy i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce na 1 godzinę. Do podwojenia objętości.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie kruszonkę.
Do miseczki wsypujemy : make + cukier + cynamon = mieszamy.
Dorzucamy masło i całość wyrabiamy rękoma jak przy kruszonce - rozdrabniając palcami. Odstawiamy.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Owoce myjemy , osuszamy i kroimy do miseczki na male kawałeczki.
Posypujemy łyżką maki i mieszamy. Odstawiamy.
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na lekko podsypana stolnice.
Ciasto bardzo ładnie się formuje i nie wymaga w zasadzie podsypywania.
Całość dzielimy na równe części - u mnie 8 dużych drożdżówek.
Kazda część formujemy w kulkę i lekko spłaszczamy środek. Tworząc jakby małą pizze.
Brzegi zostawiamy lekko wyższe.
W każdy środek drożdżówki nakładamy odrobinę owoców + posypujemy kruszonka.
Układamy tak przygotowane na blaszce.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
W tym czasie gdy nasz piekarnik się nagrzewa nasze drożdżówki jeszcze zostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy 20 - 25 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Pyszne , proste i domowe.
Naprawdę warto :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...