Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z kruszonka i owocami.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Pamiętam gdy ja chodziłam do szkoły bardzo często zajadaliśmy się takimi drożdżówkami. Kupowane w sklepiku lub rano w piekarni. Były naprawdę pyszne i mam wrażenie ze nie było wtedy jeszcze tyle chemii we wszystkim co się kupowało.
Teraz muszę przyznać gdy moje dzieci chodzą do szkoły nie kupuje. Robie sama. Sa o niebo lepsze i przede wszystkim wiem co w nich jest. 
Nie kusza mnie te kupne nafaszerowane chemia i w ogóle nie przypominające smaków które jako dziecko znałam.
Nie widzę powodu aby nadmiernie faszerować się zbędnym cukrem i chemia a już na pewno nie będę fundować tego dzieciom. 
Jeśli tez cenicie sobie domowe jedzenie zapraszam do upieczenia takich pysznych drożdżówek.
Nie zabiorą Wam dużo czasu i z cala pewnością będą Wam smakowały.
Mozecie użyć owoców które właśnie są w sezonie - będzie pysznie.
Zapraszam.










Składniki : 


na ciasto :
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/2 kubka ciepłego mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/4 łyżeczki potartej Tonkabohnen ( opcjonalnie - u mnie zamawiana przez internet )
  • 500 g maki
  • 1 jajko
  • 1 kubek jogurtu greckiego



kruszonka : 

  • 100 g masła
  • 100 g maki
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu



dodatkowo : 

  • 3 brzoskwinie ( owoce możecie zastąpić np. śliwkami )
  • 2 nektarynki
  • 1 łyżka maki











Sposób przygotowania : 


Do ciepłego mleka ( nie gorącego !) wkruszamy drożdże + cukier = mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Rozpuszczamy masło i lekko studzimy.
Do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast wsypujemy : make + sol + przyprawę tonkabohnen + wanilie + jajko + jogurt = mieszamy sekundę.
Dorzucamy zaczyn drożdżowy i masło = mieszamy i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce na 1 godzinę. Do podwojenia objętości.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie kruszonkę.
Do miseczki wsypujemy : make + cukier + cynamon = mieszamy.
Dorzucamy masło i całość wyrabiamy rękoma jak przy kruszonce - rozdrabniając palcami. Odstawiamy.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Owoce myjemy , osuszamy i kroimy do miseczki na male kawałeczki.
Posypujemy łyżką maki i mieszamy. Odstawiamy.
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na lekko podsypana stolnice.
Ciasto bardzo ładnie się formuje i nie wymaga w zasadzie podsypywania.
Całość dzielimy na równe części - u mnie 8 dużych drożdżówek.
Kazda część formujemy w kulkę i lekko spłaszczamy środek. Tworząc jakby małą pizze.
Brzegi zostawiamy lekko wyższe.
W każdy środek drożdżówki nakładamy odrobinę owoców + posypujemy kruszonka.
Układamy tak przygotowane na blaszce.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
W tym czasie gdy nasz piekarnik się nagrzewa nasze drożdżówki jeszcze zostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy 20 - 25 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Pyszne , proste i domowe.
Naprawdę warto :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...