Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z kruszonka i owocami.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Pamiętam gdy ja chodziłam do szkoły bardzo często zajadaliśmy się takimi drożdżówkami. Kupowane w sklepiku lub rano w piekarni. Były naprawdę pyszne i mam wrażenie ze nie było wtedy jeszcze tyle chemii we wszystkim co się kupowało.
Teraz muszę przyznać gdy moje dzieci chodzą do szkoły nie kupuje. Robie sama. Sa o niebo lepsze i przede wszystkim wiem co w nich jest. 
Nie kusza mnie te kupne nafaszerowane chemia i w ogóle nie przypominające smaków które jako dziecko znałam.
Nie widzę powodu aby nadmiernie faszerować się zbędnym cukrem i chemia a już na pewno nie będę fundować tego dzieciom. 
Jeśli tez cenicie sobie domowe jedzenie zapraszam do upieczenia takich pysznych drożdżówek.
Nie zabiorą Wam dużo czasu i z cala pewnością będą Wam smakowały.
Mozecie użyć owoców które właśnie są w sezonie - będzie pysznie.
Zapraszam.










Składniki : 


na ciasto :
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/2 kubka ciepłego mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/4 łyżeczki potartej Tonkabohnen ( opcjonalnie - u mnie zamawiana przez internet )
  • 500 g maki
  • 1 jajko
  • 1 kubek jogurtu greckiego



kruszonka : 

  • 100 g masła
  • 100 g maki
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu



dodatkowo : 

  • 3 brzoskwinie ( owoce możecie zastąpić np. śliwkami )
  • 2 nektarynki
  • 1 łyżka maki











Sposób przygotowania : 


Do ciepłego mleka ( nie gorącego !) wkruszamy drożdże + cukier = mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Rozpuszczamy masło i lekko studzimy.
Do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast wsypujemy : make + sol + przyprawę tonkabohnen + wanilie + jajko + jogurt = mieszamy sekundę.
Dorzucamy zaczyn drożdżowy i masło = mieszamy i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce na 1 godzinę. Do podwojenia objętości.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie kruszonkę.
Do miseczki wsypujemy : make + cukier + cynamon = mieszamy.
Dorzucamy masło i całość wyrabiamy rękoma jak przy kruszonce - rozdrabniając palcami. Odstawiamy.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Owoce myjemy , osuszamy i kroimy do miseczki na male kawałeczki.
Posypujemy łyżką maki i mieszamy. Odstawiamy.
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na lekko podsypana stolnice.
Ciasto bardzo ładnie się formuje i nie wymaga w zasadzie podsypywania.
Całość dzielimy na równe części - u mnie 8 dużych drożdżówek.
Kazda część formujemy w kulkę i lekko spłaszczamy środek. Tworząc jakby małą pizze.
Brzegi zostawiamy lekko wyższe.
W każdy środek drożdżówki nakładamy odrobinę owoców + posypujemy kruszonka.
Układamy tak przygotowane na blaszce.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
W tym czasie gdy nasz piekarnik się nagrzewa nasze drożdżówki jeszcze zostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy 20 - 25 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Pyszne , proste i domowe.
Naprawdę warto :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...