Przejdź do głównej zawartości

Bagietki - domowe pieczywo.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Nadchodzi małymi krokami weekend wiec pomyślałam ze dobry czas na przygotowanie domowego pieczywa. Spokojnie możemy przygotować zaczyn i zostawić do rośnięcia a my zająć się różnymi innymi sprawami. Potem wystarczy upiec te cuda i delektować się w raz z rodzina domowym pieczywem :))
Make zwykłą zastąpiłam pełnoziarnistą wiec są jeszcze zdrowsze.
Polecam tez zajrzeć tutaj po ten  przepis ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/11/domowe-pieczywo-chrupiace-bagiety.html ) .
Zapraszam.










Składniki : 


na zaczyn :
  • 300 g maki pełnoziarnistej pszennej ( u mnie pełnoziarnista Lubella )
  • 300 g wody ( letnia )
  • 1 opakowanie drożdży suchych



ciasto właściwie :
  • 600 g maki pełnoziarnistej pszennej 
  • 300 g wody ( letnia )
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie drożdży suchych
  • 1 łyżeczka czarnego kminu
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu
  • 1 łyżeczka mix ziaren ( u mnie siemię lniane+ mak + słonecznik + sezam )
  • zaczyn wcześniej przygotowany









Sposób przygotowania :



Wieczorem w misce mieszamy składniki zaczynu i zostawiamy pod przykryciem na cala noc - ciasto ma być bardzo geste . U mnie wkładam albo do  wyłączonego piekarnika albo mikrofala - drożdże maja spokój i mogą spokojnie rosnąć bez inwazji obcych ciekawych paluszków :))
Następnego dnia rano wrzucam wszystkie składniki ciasta właściwego do dużej miski miksera ( można wyrabiać tez ręcznie )  + dokładamy nasz przygotowany zaczyn = wyrabiamy ciasto ok. 7 minut. 
Pod koniec wyrabiania jeśli wyda nam się ciasto zbyt suche - wszystko zależy w tym przypadku od maki - możemy dodać odrobinę wody i dalej wyrobić na sprężyste, gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto oproszone maka przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, lekko rozpłaszczamy i składamy na 3 -  tzn. brzegi ciasta do środka. Ta czynność powtarzamy 3 razy , za każdym razem obracając ciasto przed następnym złożeniem o 90 stopni.
Tak przygotowane ponownie zostawiamy w spokoju do wzrośnięcia na 1 godzinę.
Następnie dzielimy ciasto na 4 równe części. Kazda część formujemy w długi walec i układamy na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Lekko posypujemy maka - ostatni raz zostawiamy do wzrośnięcia na 2 godziny. Przykryć bawełnianą ściereczką.
Piekarnik nagrzewamy na 240 st. C - grzanie góra-dol.
Na spod piekarnika wkładamy naczynie z woda.
Bagietki przed włożeniem do pieca lekko skrapiamy woda i nacinamy parę razy na górze.
Pieczemy ok 25 minut.
Studzimy i zajadamy z jakimi dodatkami lubimy najbardziej :)
Wyśmienicie smakują z ziołowym masłem - polecam.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych