www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Nadchodzi małymi krokami weekend wiec pomyślałam ze dobry czas na przygotowanie domowego pieczywa. Spokojnie możemy przygotować zaczyn i zostawić do rośnięcia a my zająć się różnymi innymi sprawami. Potem wystarczy upiec te cuda i delektować się w raz z rodzina domowym pieczywem :))
Make zwykłą zastąpiłam pełnoziarnistą wiec są jeszcze zdrowsze.
Polecam tez zajrzeć tutaj po ten przepis ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/11/domowe-pieczywo-chrupiace-bagiety.html ) .
Zapraszam.
Składniki :
na zaczyn :
- 300 g maki pełnoziarnistej pszennej ( u mnie pełnoziarnista Lubella )
- 300 g wody ( letnia )
- 1 opakowanie drożdży suchych
ciasto właściwie :
- 600 g maki pełnoziarnistej pszennej
- 300 g wody ( letnia )
- 2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie drożdży suchych
- 1 łyżeczka czarnego kminu
- 1 łyżeczka ziaren anyżu
- 1 łyżeczka mix ziaren ( u mnie siemię lniane+ mak + słonecznik + sezam )
- zaczyn wcześniej przygotowany
Sposób przygotowania :
Wieczorem w misce mieszamy składniki zaczynu i zostawiamy pod przykryciem na cala noc - ciasto ma być bardzo geste . U mnie wkładam albo do wyłączonego piekarnika albo mikrofala - drożdże maja spokój i mogą spokojnie rosnąć bez inwazji obcych ciekawych paluszków :))
Następnego dnia rano wrzucam wszystkie składniki ciasta właściwego do dużej miski miksera ( można wyrabiać tez ręcznie ) + dokładamy nasz przygotowany zaczyn = wyrabiamy ciasto ok. 7 minut.
Pod koniec wyrabiania jeśli wyda nam się ciasto zbyt suche - wszystko zależy w tym przypadku od maki - możemy dodać odrobinę wody i dalej wyrobić na sprężyste, gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto oproszone maka przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, lekko rozpłaszczamy i składamy na 3 - tzn. brzegi ciasta do środka. Ta czynność powtarzamy 3 razy , za każdym razem obracając ciasto przed następnym złożeniem o 90 stopni.
Tak przygotowane ponownie zostawiamy w spokoju do wzrośnięcia na 1 godzinę.
Następnie dzielimy ciasto na 4 równe części. Kazda część formujemy w długi walec i układamy na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Lekko posypujemy maka - ostatni raz zostawiamy do wzrośnięcia na 2 godziny. Przykryć bawełnianą ściereczką.
Piekarnik nagrzewamy na 240 st. C - grzanie góra-dol.
Na spod piekarnika wkładamy naczynie z woda.
Bagietki przed włożeniem do pieca lekko skrapiamy woda i nacinamy parę razy na górze.
Pieczemy ok 25 minut.
Studzimy i zajadamy z jakimi dodatkami lubimy najbardziej :)
Wyśmienicie smakują z ziołowym masłem - polecam.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz