Przejdź do głównej zawartości

Bagietki - domowe pieczywo.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Nadchodzi małymi krokami weekend wiec pomyślałam ze dobry czas na przygotowanie domowego pieczywa. Spokojnie możemy przygotować zaczyn i zostawić do rośnięcia a my zająć się różnymi innymi sprawami. Potem wystarczy upiec te cuda i delektować się w raz z rodzina domowym pieczywem :))
Make zwykłą zastąpiłam pełnoziarnistą wiec są jeszcze zdrowsze.
Polecam tez zajrzeć tutaj po ten  przepis ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/11/domowe-pieczywo-chrupiace-bagiety.html ) .
Zapraszam.










Składniki : 


na zaczyn :
  • 300 g maki pełnoziarnistej pszennej ( u mnie pełnoziarnista Lubella )
  • 300 g wody ( letnia )
  • 1 opakowanie drożdży suchych



ciasto właściwie :
  • 600 g maki pełnoziarnistej pszennej 
  • 300 g wody ( letnia )
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie drożdży suchych
  • 1 łyżeczka czarnego kminu
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu
  • 1 łyżeczka mix ziaren ( u mnie siemię lniane+ mak + słonecznik + sezam )
  • zaczyn wcześniej przygotowany









Sposób przygotowania :



Wieczorem w misce mieszamy składniki zaczynu i zostawiamy pod przykryciem na cala noc - ciasto ma być bardzo geste . U mnie wkładam albo do  wyłączonego piekarnika albo mikrofala - drożdże maja spokój i mogą spokojnie rosnąć bez inwazji obcych ciekawych paluszków :))
Następnego dnia rano wrzucam wszystkie składniki ciasta właściwego do dużej miski miksera ( można wyrabiać tez ręcznie )  + dokładamy nasz przygotowany zaczyn = wyrabiamy ciasto ok. 7 minut. 
Pod koniec wyrabiania jeśli wyda nam się ciasto zbyt suche - wszystko zależy w tym przypadku od maki - możemy dodać odrobinę wody i dalej wyrobić na sprężyste, gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto oproszone maka przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, lekko rozpłaszczamy i składamy na 3 -  tzn. brzegi ciasta do środka. Ta czynność powtarzamy 3 razy , za każdym razem obracając ciasto przed następnym złożeniem o 90 stopni.
Tak przygotowane ponownie zostawiamy w spokoju do wzrośnięcia na 1 godzinę.
Następnie dzielimy ciasto na 4 równe części. Kazda część formujemy w długi walec i układamy na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Lekko posypujemy maka - ostatni raz zostawiamy do wzrośnięcia na 2 godziny. Przykryć bawełnianą ściereczką.
Piekarnik nagrzewamy na 240 st. C - grzanie góra-dol.
Na spod piekarnika wkładamy naczynie z woda.
Bagietki przed włożeniem do pieca lekko skrapiamy woda i nacinamy parę razy na górze.
Pieczemy ok 25 minut.
Studzimy i zajadamy z jakimi dodatkami lubimy najbardziej :)
Wyśmienicie smakują z ziołowym masłem - polecam.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...