Przejdź do głównej zawartości

Bagietki - domowe pieczywo.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Nadchodzi małymi krokami weekend wiec pomyślałam ze dobry czas na przygotowanie domowego pieczywa. Spokojnie możemy przygotować zaczyn i zostawić do rośnięcia a my zająć się różnymi innymi sprawami. Potem wystarczy upiec te cuda i delektować się w raz z rodzina domowym pieczywem :))
Make zwykłą zastąpiłam pełnoziarnistą wiec są jeszcze zdrowsze.
Polecam tez zajrzeć tutaj po ten  przepis ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/11/domowe-pieczywo-chrupiace-bagiety.html ) .
Zapraszam.










Składniki : 


na zaczyn :
  • 300 g maki pełnoziarnistej pszennej ( u mnie pełnoziarnista Lubella )
  • 300 g wody ( letnia )
  • 1 opakowanie drożdży suchych



ciasto właściwie :
  • 600 g maki pełnoziarnistej pszennej 
  • 300 g wody ( letnia )
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie drożdży suchych
  • 1 łyżeczka czarnego kminu
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu
  • 1 łyżeczka mix ziaren ( u mnie siemię lniane+ mak + słonecznik + sezam )
  • zaczyn wcześniej przygotowany









Sposób przygotowania :



Wieczorem w misce mieszamy składniki zaczynu i zostawiamy pod przykryciem na cala noc - ciasto ma być bardzo geste . U mnie wkładam albo do  wyłączonego piekarnika albo mikrofala - drożdże maja spokój i mogą spokojnie rosnąć bez inwazji obcych ciekawych paluszków :))
Następnego dnia rano wrzucam wszystkie składniki ciasta właściwego do dużej miski miksera ( można wyrabiać tez ręcznie )  + dokładamy nasz przygotowany zaczyn = wyrabiamy ciasto ok. 7 minut. 
Pod koniec wyrabiania jeśli wyda nam się ciasto zbyt suche - wszystko zależy w tym przypadku od maki - możemy dodać odrobinę wody i dalej wyrobić na sprężyste, gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto oproszone maka przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, lekko rozpłaszczamy i składamy na 3 -  tzn. brzegi ciasta do środka. Ta czynność powtarzamy 3 razy , za każdym razem obracając ciasto przed następnym złożeniem o 90 stopni.
Tak przygotowane ponownie zostawiamy w spokoju do wzrośnięcia na 1 godzinę.
Następnie dzielimy ciasto na 4 równe części. Kazda część formujemy w długi walec i układamy na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Lekko posypujemy maka - ostatni raz zostawiamy do wzrośnięcia na 2 godziny. Przykryć bawełnianą ściereczką.
Piekarnik nagrzewamy na 240 st. C - grzanie góra-dol.
Na spod piekarnika wkładamy naczynie z woda.
Bagietki przed włożeniem do pieca lekko skrapiamy woda i nacinamy parę razy na górze.
Pieczemy ok 25 minut.
Studzimy i zajadamy z jakimi dodatkami lubimy najbardziej :)
Wyśmienicie smakują z ziołowym masłem - polecam.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...