Przejdź do głównej zawartości

Chleb na zakwasie z maka orkiszowa.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Zycie bez chleba przynajmniej w moim przypadku nie jest możliwe. Nie potrafiłabym odmówić sobie tej przyjemności upieczenia świeżego pieczywa , chrupiących bułeczek i pozbawienia mojej kuchni tego aromatu.
Samo pieczenie chleba niektórym wydaje się trudne i omijają je szerokim lukiem - oznajmiam wiec ze jest bardzoo proste i o niebo zdrowsze. 
A jeśli ktoś tak jak ja ma problem ze znalezieniem dobrego pieczywa wokół siebie to już na pewno powinien skusić się na domowe pieczenie.
Dziś wersja orkiszowa. 
Zapraszam.









Składniki : 

  • 75 g gotowego zakwasu ( możecie użyć domowy lub nawet kupny - użyłam mieszanego pszenno-żytni )
  • 3 łyżki maki orkiszowej
  • 3-4 łyżki cieplej wody
  • 800 g maki graham orkiszowej
  • 200 g orkiszu ( całego )
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 800 ml razowego kwasu chlebowego z żyta jęczmiennego ( możecie zastąpić ewentualnie letnia woda albo nawet ciemnym piwem bezalkoholowym )
  • 2 garści słonecznika
  • 3 łyżki cebuli suszonej








Sposób przygotowania : 


Gotowy zakwas mieszamy w szklanym naczyniu z 3 łyżkami maki orkiszowej i ciepłą woda = na jednolita masę. Przykrywamy i odstawiamy na cały dzień w cieple miejsce.
Wieczorem do dużej miski wsypujemy make orkiszowa + orkisz + suche drożdże + sol + cukier + słonecznik + cebule = mieszamy wszystko dokładnie.
Dorzucamy przygotowany zakwas + razowy kwas chlebowy + ocet = mieszamy całość do połączenia składników.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym do wyrośnięcia ok. 40 minut.
Po tym czasie zagniatamy delikatnie ciasto i dzielimy na pół.
Dwie formy - keksowki smarujemy smalcem ( można innym tłuszczem ale polecam smalec ) i oprószamy tarta bułką.
Przekładamy nasze ciasta do foremek i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Te cale wyrastanie jest bardzo ważne i niestety potrzebne naszemu chlebkowi dlatego musimy uzbroić się w cierpliwość i dać mu spokojnie wyrastać.
Pamiętajmy tez ze ciasto chlebowe lubi ciepło a nie lubi zimna i przeciągów. Wtedy na pewno będzie pięknie Wam rosnąć.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stop. C. 
Wyrośnięte chlebki delikatnie spryskujemy woda i nacinamy na gorze.
Wkładamy do nagrzanego pieca i od razu zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C.
Pieczemy ok. 55- 60 minut.
Po wyłączeniu pieca zostawiam jeszcze w piekarniku jakieś 5 minut.
Po tym czasie wyciągamy nasze chlebki i studzimy na kratce.
U mnie ciężko się powstrzymać zawsze przed skrojeniem zanim ostygnie :) a jak tylko się odwrócę chlebek magicznie znika :)).
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych