Przejdź do głównej zawartości

Chleb na zakwasie z maka orkiszowa.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Zycie bez chleba przynajmniej w moim przypadku nie jest możliwe. Nie potrafiłabym odmówić sobie tej przyjemności upieczenia świeżego pieczywa , chrupiących bułeczek i pozbawienia mojej kuchni tego aromatu.
Samo pieczenie chleba niektórym wydaje się trudne i omijają je szerokim lukiem - oznajmiam wiec ze jest bardzoo proste i o niebo zdrowsze. 
A jeśli ktoś tak jak ja ma problem ze znalezieniem dobrego pieczywa wokół siebie to już na pewno powinien skusić się na domowe pieczenie.
Dziś wersja orkiszowa. 
Zapraszam.









Składniki : 

  • 75 g gotowego zakwasu ( możecie użyć domowy lub nawet kupny - użyłam mieszanego pszenno-żytni )
  • 3 łyżki maki orkiszowej
  • 3-4 łyżki cieplej wody
  • 800 g maki graham orkiszowej
  • 200 g orkiszu ( całego )
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 800 ml razowego kwasu chlebowego z żyta jęczmiennego ( możecie zastąpić ewentualnie letnia woda albo nawet ciemnym piwem bezalkoholowym )
  • 2 garści słonecznika
  • 3 łyżki cebuli suszonej








Sposób przygotowania : 


Gotowy zakwas mieszamy w szklanym naczyniu z 3 łyżkami maki orkiszowej i ciepłą woda = na jednolita masę. Przykrywamy i odstawiamy na cały dzień w cieple miejsce.
Wieczorem do dużej miski wsypujemy make orkiszowa + orkisz + suche drożdże + sol + cukier + słonecznik + cebule = mieszamy wszystko dokładnie.
Dorzucamy przygotowany zakwas + razowy kwas chlebowy + ocet = mieszamy całość do połączenia składników.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym do wyrośnięcia ok. 40 minut.
Po tym czasie zagniatamy delikatnie ciasto i dzielimy na pół.
Dwie formy - keksowki smarujemy smalcem ( można innym tłuszczem ale polecam smalec ) i oprószamy tarta bułką.
Przekładamy nasze ciasta do foremek i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Te cale wyrastanie jest bardzo ważne i niestety potrzebne naszemu chlebkowi dlatego musimy uzbroić się w cierpliwość i dać mu spokojnie wyrastać.
Pamiętajmy tez ze ciasto chlebowe lubi ciepło a nie lubi zimna i przeciągów. Wtedy na pewno będzie pięknie Wam rosnąć.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stop. C. 
Wyrośnięte chlebki delikatnie spryskujemy woda i nacinamy na gorze.
Wkładamy do nagrzanego pieca i od razu zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C.
Pieczemy ok. 55- 60 minut.
Po wyłączeniu pieca zostawiam jeszcze w piekarniku jakieś 5 minut.
Po tym czasie wyciągamy nasze chlebki i studzimy na kratce.
U mnie ciężko się powstrzymać zawsze przed skrojeniem zanim ostygnie :) a jak tylko się odwrócę chlebek magicznie znika :)).
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...