Przejdź do głównej zawartości

Chleb na zakwasie z maka orkiszowa.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Zycie bez chleba przynajmniej w moim przypadku nie jest możliwe. Nie potrafiłabym odmówić sobie tej przyjemności upieczenia świeżego pieczywa , chrupiących bułeczek i pozbawienia mojej kuchni tego aromatu.
Samo pieczenie chleba niektórym wydaje się trudne i omijają je szerokim lukiem - oznajmiam wiec ze jest bardzoo proste i o niebo zdrowsze. 
A jeśli ktoś tak jak ja ma problem ze znalezieniem dobrego pieczywa wokół siebie to już na pewno powinien skusić się na domowe pieczenie.
Dziś wersja orkiszowa. 
Zapraszam.









Składniki : 

  • 75 g gotowego zakwasu ( możecie użyć domowy lub nawet kupny - użyłam mieszanego pszenno-żytni )
  • 3 łyżki maki orkiszowej
  • 3-4 łyżki cieplej wody
  • 800 g maki graham orkiszowej
  • 200 g orkiszu ( całego )
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 800 ml razowego kwasu chlebowego z żyta jęczmiennego ( możecie zastąpić ewentualnie letnia woda albo nawet ciemnym piwem bezalkoholowym )
  • 2 garści słonecznika
  • 3 łyżki cebuli suszonej








Sposób przygotowania : 


Gotowy zakwas mieszamy w szklanym naczyniu z 3 łyżkami maki orkiszowej i ciepłą woda = na jednolita masę. Przykrywamy i odstawiamy na cały dzień w cieple miejsce.
Wieczorem do dużej miski wsypujemy make orkiszowa + orkisz + suche drożdże + sol + cukier + słonecznik + cebule = mieszamy wszystko dokładnie.
Dorzucamy przygotowany zakwas + razowy kwas chlebowy + ocet = mieszamy całość do połączenia składników.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym do wyrośnięcia ok. 40 minut.
Po tym czasie zagniatamy delikatnie ciasto i dzielimy na pół.
Dwie formy - keksowki smarujemy smalcem ( można innym tłuszczem ale polecam smalec ) i oprószamy tarta bułką.
Przekładamy nasze ciasta do foremek i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Te cale wyrastanie jest bardzo ważne i niestety potrzebne naszemu chlebkowi dlatego musimy uzbroić się w cierpliwość i dać mu spokojnie wyrastać.
Pamiętajmy tez ze ciasto chlebowe lubi ciepło a nie lubi zimna i przeciągów. Wtedy na pewno będzie pięknie Wam rosnąć.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stop. C. 
Wyrośnięte chlebki delikatnie spryskujemy woda i nacinamy na gorze.
Wkładamy do nagrzanego pieca i od razu zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C.
Pieczemy ok. 55- 60 minut.
Po wyłączeniu pieca zostawiam jeszcze w piekarniku jakieś 5 minut.
Po tym czasie wyciągamy nasze chlebki i studzimy na kratce.
U mnie ciężko się powstrzymać zawsze przed skrojeniem zanim ostygnie :) a jak tylko się odwrócę chlebek magicznie znika :)).
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...