Przejdź do głównej zawartości

Cubcakes-y cytrusowe z czekolada.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Wrzesień za pasem i czas szkolny za pasem.
Chłodne, ciemne poranki trzeba czym ciepłym i miłym przywitać. Dlaczego by nie ciepła kawa w towarzystwie przepysznej babeczki :))
A może coś dla małych milusińskich do plecaka na drugie śniadanie.
Przepis prosty, fajny i szybki a przecież warto mieć coś zawsze pysznego pod ręką :)
Zapraszam.







Składniki :

  • 1/2 kubka cukru
  • 1/3 kubka brązowego cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 1/2 kubka maki
  • 1/2 kubka maślanki
  • skorka i sok z pomarańczy
  • skorka i sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki serka typu Philadelfia ( można zastąpić dobrym jogurtem greckim lub quarkiem )
  • 1/2 kubka kawałków czekolady ( można pominąć )







Sposób przygotowania :

Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszkę - foremki do mafinek wykładamy papilotkami. Odkładamy.
Do misy miksera wrzucamy masło + cukier + cukier brązowy + cukier waniliowy = miksujemy wszystko na puszysta masę.
Dodajemy jajka i miksujemy dalej.
Dorzucamy : sok z pomarańczy i cytryny oraz skorki + cynamon + maślankę + philadelfia = miksujemy całość .
Na koniec dokładamy suche składniki : maka + proszek do pieczenia + sol + jeżeli chcemy kawałki czekolady = mieszamy całość do połączenia składników.
Przy pomocy dwóch łyżek lub gałki do lodów nakładamy porcje ciasta do przygotowanych papilotek.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 18 - 20 minut.
Do suchego patyczka.
Gotowe.
Sa naprawdę pyszne i warte zrobienia.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...