Przejdź do głównej zawartości

Cubcakes-y cytrusowe z czekolada.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Wrzesień za pasem i czas szkolny za pasem.
Chłodne, ciemne poranki trzeba czym ciepłym i miłym przywitać. Dlaczego by nie ciepła kawa w towarzystwie przepysznej babeczki :))
A może coś dla małych milusińskich do plecaka na drugie śniadanie.
Przepis prosty, fajny i szybki a przecież warto mieć coś zawsze pysznego pod ręką :)
Zapraszam.







Składniki :

  • 1/2 kubka cukru
  • 1/3 kubka brązowego cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 1/2 kubka maki
  • 1/2 kubka maślanki
  • skorka i sok z pomarańczy
  • skorka i sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki serka typu Philadelfia ( można zastąpić dobrym jogurtem greckim lub quarkiem )
  • 1/2 kubka kawałków czekolady ( można pominąć )







Sposób przygotowania :

Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszkę - foremki do mafinek wykładamy papilotkami. Odkładamy.
Do misy miksera wrzucamy masło + cukier + cukier brązowy + cukier waniliowy = miksujemy wszystko na puszysta masę.
Dodajemy jajka i miksujemy dalej.
Dorzucamy : sok z pomarańczy i cytryny oraz skorki + cynamon + maślankę + philadelfia = miksujemy całość .
Na koniec dokładamy suche składniki : maka + proszek do pieczenia + sol + jeżeli chcemy kawałki czekolady = mieszamy całość do połączenia składników.
Przy pomocy dwóch łyżek lub gałki do lodów nakładamy porcje ciasta do przygotowanych papilotek.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 18 - 20 minut.
Do suchego patyczka.
Gotowe.
Sa naprawdę pyszne i warte zrobienia.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...