Przejdź do głównej zawartości

Dynia - jesienne aromaty.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Sezon dyniowy uważam oficjalnie za otwarty :))
Na straganach, w sklepach czy nawet na rozpoczętych już festynach jesiennych króluję dynia.
Uznałam wiec ze i u mnie czas najwyższy się za nią zabrać i Wam nowe przepisy przekazać. W końcu jesień bez darów jesieni ? - nie ma takiej opcji :). 
W związku z tym postanowiłam zacząć od podstawy - czyli puree z dyni, z którego potem będziecie mogli czarować super pyszne przepisy.
W zeszłym roku pokazywałam przepis na puree - muss z gotowanej dyni ( przepis tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/muss-z-dyni.html ) , dziś wersja pieczona. Sami zdecydujcie która wersje wolicie. Obie u mnie sprawdzają się super.
Zapraszam.










Składniki :

  • 1 duza dynia ( ok. 5 - 7 kg )
  • odrobina oliwy
  • dodatkowo wyparzone słoiczki ( u mnie wyszło 16 słoiczków po 200 g )









Sposób przygotowania :



Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy sobie 2 blaszki i wykładamy je folia aluminiowa do pieczenia.
Dynie myjemy i osuszamy.
Przy pomocy ostrego , dużego noża tniemy dynie na pół.
Łyżką wydrążamy pestki i niepotrzebne włókna.
Pestki możecie wysuszyć i zużywać w kuchni.
Wydrążoną dynie kroimy w mniejsze kawałki - ćwiartki.
Każdy kawałek układamy na blaszce skora do dołu.
Całość lekko skrapiamy oliwa.
Pieczemy ok godziny. Do czasu gdy nasza dynia po wkuciu noża będzie mięciutka.
Po lekkim przestudzeniu - u mnie taka żebym mogła ja dotknąć i się nie poparzyć - obieramy ze zbędnej skory.
Po upieczeniu skora z dyni powinna schodzić bardzo lekko.
Całość wrzucamy do food procesora -  można tez blenderem - zmiksować.
Tak przygotowane puree umieszczamy w przygotowanych i wyparzonych słoiczkach i dobrze zakręcamy.
Do dużego naczynia na dno układamy ręczniczki papierowe i wkładamy nasze słoiczki.
Zalewamy letnia woda - jeśli puree jeszcze było cieple - do 3/4 wysokości.
Gotujemy 20 minut.
Wyciągamy i układamy słoiczki górą do dołu. 
Tak zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. U mnie przykryte ręcznikiem kuchennym i zostawione na cala noc.
Po takim upieczeniu i za pasteryzowaniu możecie śmiało cieszyć się takim puree dłuższy czas i zużywać w miarę potrzeb.
Gotowe.
Zabierajcie się do Waszych dyn a ja zapraszam już na kolejne przepisy - niebawem na blogu :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...