Przejdź do głównej zawartości

Dynia - jesienne aromaty.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Sezon dyniowy uważam oficjalnie za otwarty :))
Na straganach, w sklepach czy nawet na rozpoczętych już festynach jesiennych króluję dynia.
Uznałam wiec ze i u mnie czas najwyższy się za nią zabrać i Wam nowe przepisy przekazać. W końcu jesień bez darów jesieni ? - nie ma takiej opcji :). 
W związku z tym postanowiłam zacząć od podstawy - czyli puree z dyni, z którego potem będziecie mogli czarować super pyszne przepisy.
W zeszłym roku pokazywałam przepis na puree - muss z gotowanej dyni ( przepis tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/muss-z-dyni.html ) , dziś wersja pieczona. Sami zdecydujcie która wersje wolicie. Obie u mnie sprawdzają się super.
Zapraszam.










Składniki :

  • 1 duza dynia ( ok. 5 - 7 kg )
  • odrobina oliwy
  • dodatkowo wyparzone słoiczki ( u mnie wyszło 16 słoiczków po 200 g )









Sposób przygotowania :



Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy sobie 2 blaszki i wykładamy je folia aluminiowa do pieczenia.
Dynie myjemy i osuszamy.
Przy pomocy ostrego , dużego noża tniemy dynie na pół.
Łyżką wydrążamy pestki i niepotrzebne włókna.
Pestki możecie wysuszyć i zużywać w kuchni.
Wydrążoną dynie kroimy w mniejsze kawałki - ćwiartki.
Każdy kawałek układamy na blaszce skora do dołu.
Całość lekko skrapiamy oliwa.
Pieczemy ok godziny. Do czasu gdy nasza dynia po wkuciu noża będzie mięciutka.
Po lekkim przestudzeniu - u mnie taka żebym mogła ja dotknąć i się nie poparzyć - obieramy ze zbędnej skory.
Po upieczeniu skora z dyni powinna schodzić bardzo lekko.
Całość wrzucamy do food procesora -  można tez blenderem - zmiksować.
Tak przygotowane puree umieszczamy w przygotowanych i wyparzonych słoiczkach i dobrze zakręcamy.
Do dużego naczynia na dno układamy ręczniczki papierowe i wkładamy nasze słoiczki.
Zalewamy letnia woda - jeśli puree jeszcze było cieple - do 3/4 wysokości.
Gotujemy 20 minut.
Wyciągamy i układamy słoiczki górą do dołu. 
Tak zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. U mnie przykryte ręcznikiem kuchennym i zostawione na cala noc.
Po takim upieczeniu i za pasteryzowaniu możecie śmiało cieszyć się takim puree dłuższy czas i zużywać w miarę potrzeb.
Gotowe.
Zabierajcie się do Waszych dyn a ja zapraszam już na kolejne przepisy - niebawem na blogu :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...