Przejdź do głównej zawartości

Precle na Oktoberfest 2014.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Oktoberfest  trwa już w najlepsze wiec pomyślałam ze czas dodać kolejna moja propozycje precli, które na stale już wpisały się w to święto :)).
Tym razem postawiłam na lekko słonawą - orzechowa wersje która super pasuje do biesiadowania przy tym święcie.
Jeżeli macie ochotę na inna odmianę to zapraszam po inny mój przepis tutaj ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/precle-z-dynia.html ).
Poświęćcie chwilkę i przygotujcie sobie te pychotki - na pewno nie będziecie żałować :))
Zapraszam serdecznie.









Składniki :

  • 2 kubki ciepłego mleka
  • 2 opakowania drożdży suchych
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 4 łyżki masła roztopionego
  • 4 1/2 kubka maki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 kubki uprażonych i lekko solonych orzechów i pestek dyni ( dobrze jest całość drobniej posiekać lub nawet zmiksować w food procesorze )
  • ok. 1/2 kubka pasty tazin / tagine  ( można zastąpić ewentualnie rozmąconym jajkiem z mlekiem )
  • 1/3 kubka sody ( proszek )
  • 3 kubki wody










Sposób przygotowania :




Do misy miksera ( lub jeśli ręcznie do dużej miski ) wrzucamy : mleko + drożdże + cukier + cynamon + przyprawa do piernika + rozpuszczone masło + sol + maka + 1 kubek z przygotowanej mieszanki orzechów i pestek dyni = całość przy pomocy końcówki - haka do wyrabiania ciast, wyrabiamy parę minut na sprężystą jednolita masę.
Wyciągamy całość na stolnice i jeszcze chwilkę wyrabiamy w rekach.
Przygotowujemy sobie miskę - lekko natłuszczamy olejem - przekładamy nasze ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszki z papierem do pieczenia.
W miseczce wlewamy przygotowana wodę + sodę = mieszamy do rozpuszczenia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i dzielimy na 12 - 16 części. W zależności od tego jakiej wielkości chcemy nasze precle.
Kazda małą część rozwałkowujemy na długi i cienki wałeczek. Zwijamy końcami do środka tworząc tzw. precla.
Każdego precla na sekundę zamaczamy w przygotowanym roztworze z sody i układamy na blaszce.
Smarujemy pasta tazin i posypujemy obficie nasza mieszanka orzechów.
Pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Spróbujcie sami - pycha :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...