Przejdź do głównej zawartości

Precle na Oktoberfest 2014.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Oktoberfest  trwa już w najlepsze wiec pomyślałam ze czas dodać kolejna moja propozycje precli, które na stale już wpisały się w to święto :)).
Tym razem postawiłam na lekko słonawą - orzechowa wersje która super pasuje do biesiadowania przy tym święcie.
Jeżeli macie ochotę na inna odmianę to zapraszam po inny mój przepis tutaj ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/precle-z-dynia.html ).
Poświęćcie chwilkę i przygotujcie sobie te pychotki - na pewno nie będziecie żałować :))
Zapraszam serdecznie.









Składniki :

  • 2 kubki ciepłego mleka
  • 2 opakowania drożdży suchych
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 4 łyżki masła roztopionego
  • 4 1/2 kubka maki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 kubki uprażonych i lekko solonych orzechów i pestek dyni ( dobrze jest całość drobniej posiekać lub nawet zmiksować w food procesorze )
  • ok. 1/2 kubka pasty tazin / tagine  ( można zastąpić ewentualnie rozmąconym jajkiem z mlekiem )
  • 1/3 kubka sody ( proszek )
  • 3 kubki wody










Sposób przygotowania :




Do misy miksera ( lub jeśli ręcznie do dużej miski ) wrzucamy : mleko + drożdże + cukier + cynamon + przyprawa do piernika + rozpuszczone masło + sol + maka + 1 kubek z przygotowanej mieszanki orzechów i pestek dyni = całość przy pomocy końcówki - haka do wyrabiania ciast, wyrabiamy parę minut na sprężystą jednolita masę.
Wyciągamy całość na stolnice i jeszcze chwilkę wyrabiamy w rekach.
Przygotowujemy sobie miskę - lekko natłuszczamy olejem - przekładamy nasze ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszki z papierem do pieczenia.
W miseczce wlewamy przygotowana wodę + sodę = mieszamy do rozpuszczenia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i dzielimy na 12 - 16 części. W zależności od tego jakiej wielkości chcemy nasze precle.
Kazda małą część rozwałkowujemy na długi i cienki wałeczek. Zwijamy końcami do środka tworząc tzw. precla.
Każdego precla na sekundę zamaczamy w przygotowanym roztworze z sody i układamy na blaszce.
Smarujemy pasta tazin i posypujemy obficie nasza mieszanka orzechów.
Pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Spróbujcie sami - pycha :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych