Przejdź do głównej zawartości

Precle na Oktoberfest 2014.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Oktoberfest  trwa już w najlepsze wiec pomyślałam ze czas dodać kolejna moja propozycje precli, które na stale już wpisały się w to święto :)).
Tym razem postawiłam na lekko słonawą - orzechowa wersje która super pasuje do biesiadowania przy tym święcie.
Jeżeli macie ochotę na inna odmianę to zapraszam po inny mój przepis tutaj ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/precle-z-dynia.html ).
Poświęćcie chwilkę i przygotujcie sobie te pychotki - na pewno nie będziecie żałować :))
Zapraszam serdecznie.









Składniki :

  • 2 kubki ciepłego mleka
  • 2 opakowania drożdży suchych
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 4 łyżki masła roztopionego
  • 4 1/2 kubka maki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 kubki uprażonych i lekko solonych orzechów i pestek dyni ( dobrze jest całość drobniej posiekać lub nawet zmiksować w food procesorze )
  • ok. 1/2 kubka pasty tazin / tagine  ( można zastąpić ewentualnie rozmąconym jajkiem z mlekiem )
  • 1/3 kubka sody ( proszek )
  • 3 kubki wody










Sposób przygotowania :




Do misy miksera ( lub jeśli ręcznie do dużej miski ) wrzucamy : mleko + drożdże + cukier + cynamon + przyprawa do piernika + rozpuszczone masło + sol + maka + 1 kubek z przygotowanej mieszanki orzechów i pestek dyni = całość przy pomocy końcówki - haka do wyrabiania ciast, wyrabiamy parę minut na sprężystą jednolita masę.
Wyciągamy całość na stolnice i jeszcze chwilkę wyrabiamy w rekach.
Przygotowujemy sobie miskę - lekko natłuszczamy olejem - przekładamy nasze ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszki z papierem do pieczenia.
W miseczce wlewamy przygotowana wodę + sodę = mieszamy do rozpuszczenia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i dzielimy na 12 - 16 części. W zależności od tego jakiej wielkości chcemy nasze precle.
Kazda małą część rozwałkowujemy na długi i cienki wałeczek. Zwijamy końcami do środka tworząc tzw. precla.
Każdego precla na sekundę zamaczamy w przygotowanym roztworze z sody i układamy na blaszce.
Smarujemy pasta tazin i posypujemy obficie nasza mieszanka orzechów.
Pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Spróbujcie sami - pycha :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...