www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Oktoberfest trwa już w najlepsze wiec pomyślałam ze czas dodać kolejna moja propozycje precli, które na stale już wpisały się w to święto :)).
Tym razem postawiłam na lekko słonawą - orzechowa wersje która super pasuje do biesiadowania przy tym święcie.
Jeżeli macie ochotę na inna odmianę to zapraszam po inny mój przepis tutaj ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/precle-z-dynia.html ).
Poświęćcie chwilkę i przygotujcie sobie te pychotki - na pewno nie będziecie żałować :))
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 2 kubki ciepłego mleka
- 2 opakowania drożdży suchych
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 4 łyżki masła roztopionego
- 4 1/2 kubka maki
- 2 łyżeczki soli
- 2 kubki uprażonych i lekko solonych orzechów i pestek dyni ( dobrze jest całość drobniej posiekać lub nawet zmiksować w food procesorze )
- ok. 1/2 kubka pasty tazin / tagine ( można zastąpić ewentualnie rozmąconym jajkiem z mlekiem )
- 1/3 kubka sody ( proszek )
- 3 kubki wody
Sposób przygotowania :
Do misy miksera ( lub jeśli ręcznie do dużej miski ) wrzucamy : mleko + drożdże + cukier + cynamon + przyprawa do piernika + rozpuszczone masło + sol + maka + 1 kubek z przygotowanej mieszanki orzechów i pestek dyni = całość przy pomocy końcówki - haka do wyrabiania ciast, wyrabiamy parę minut na sprężystą jednolita masę.
Wyciągamy całość na stolnice i jeszcze chwilkę wyrabiamy w rekach.
Przygotowujemy sobie miskę - lekko natłuszczamy olejem - przekładamy nasze ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszki z papierem do pieczenia.
W miseczce wlewamy przygotowana wodę + sodę = mieszamy do rozpuszczenia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i dzielimy na 12 - 16 części. W zależności od tego jakiej wielkości chcemy nasze precle.
Kazda małą część rozwałkowujemy na długi i cienki wałeczek. Zwijamy końcami do środka tworząc tzw. precla.
Każdego precla na sekundę zamaczamy w przygotowanym roztworze z sody i układamy na blaszce.
Smarujemy pasta tazin i posypujemy obficie nasza mieszanka orzechów.
Pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Spróbujcie sami - pycha :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz