Przejdź do głównej zawartości

Brioszki dyniowe.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś - skoro powiedziało się A trzeba powiedzieć i B - zgodnie z zapowiedzią jeden z serii przepisów  z udziałem dyni. A dokładnie z udziałem puree które podałam Wam jeden post wcześniej.
Propozycja przepysznych brioszkow , które przez dodanie dyni są żółciutkie , wilgotne i rozpływające się w ustach.
Jedyna trudność w nich taka ze musicie dać im czas wyrosnąć. Ale warto uzbroić się w cierpliwość i dać im czas - wychodzą naprawdę puszyste bombki :)
Na pewno nie będziecie żałować :)
Zapraszam serdecznie.










Składniki :

  • 1 kubek puree z dyni ( u mnie domowe z przepisu który podałam  jeden post wcześniej )
  • 40 g drożdży świeżych
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 kubek cukru
  • 500 g maki pszennej ( u mnie 250 g maki typu 550 i 250 g maki tortowej )
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • dodatkowo 1 jajko + odrobina mleka - do posmarowania bułeczek.










Sposób przygotowania :



Zanim zaczniecie bardzo ważne jest aby składniki były w pokojowej temperaturze.
U mnie dodatkowo robię tak, ze nastawiam piekarnik na 50 stop. C. i w nim daje rosnąć ciastu.
Zaczynamy od drożdży - wkruszamy je do ciepłego - nie gorącego! - mleka + łyżeczka cukru + łyżeczka maki = mieszamy i odstawiamy. U mnie - wkładam do nagrzanego piekarnika wtedy drożdże szybko i mocno się spienia.
Do misy miksera przesiewamy  make - bardzo ważny etap ! + dorzucamy cukier + sol + kardamon = całość mieszamy.
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dolewamy do misy robota z suchymi składnikami i przy pomocy haka do wyrabiania ciast mieszamy - wyrabiamy całość.
Podczas gdy mieszamy dodajemy po kolei jajka.
Dokładamy miękkie masło i dalej całość wyrabiamy parę minut na jednolite , sprężyste ciasto.
Pod koniec wyrabiania dorzucamy lekko podgrzane w mikrofali puree z dyni.
Ciasto wyrabiamy na jednolite i sprężyste.
Przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce ( u mnie dalej ten podgrzany piekarnik ) na ok. 2 godziny. Bardzo ważne aby ciasto miało czas porządnie wyrosnąć.
Po tym czasie wyciągamy i zagniatamy krótko ciasto. Ponownie przykrywamy i odstawiamy tym razem do lodówki na 3 godziny. 
Wyciągnięte ciasto z lodówki zostawiamy na jakieś 15 minut na blacie aby nabrało temperatury pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy sobie foremkę  w której będziemy zapiekać. U mnie 20 cm na 30 cm ale możecie użyć dowolnej. Ważne aby była  o wyższych brzegach.
Foremkę dobrze natłuszczamy i możemy dodatkowo oprószyć tarta bułką lub nawet kasza manna.
Ciasto wyciągamy na stolnice i dzielimy na male bułeczki. U mnie wyszło 16 szt.
Kazda bułeczkę formujemy w kulkę naciągając delikatnie gore.
Układamy do naczynia - przygotowanej foremki.
Przykrywamy i odstawiamy do ostatniego wyrastania na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nastawimy na 180 stop. C.
Bułeczki po takim wyrastaniu powinny być już bardzo duże i puszyste.
Smarujemy delikatnie gore rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy 20 minut. 
Gotowe.
Sami się przekonajcie i przygotujcie a zobaczycie ze znikną jeszcze gorące :))
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...