Przejdź do głównej zawartości

Kartoffel curry czyli indyjskie aromaty.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie jesień  w końcu zwyciężyła i wieje i leje. :(
W związku z tym mam dla Was dziś super aromatyczne i rozgrzewające danie.
W kuchni indyjskiej do jedna chyba z najbardziej znanych potraw. Często można spotkać ja z dodatkiem groszku . fasolki cukrowej czy kukurydzy . Tak naprawdę każdy może mieć swoja ulubiona wersje.
Ja dziś zapraszam do mojej - spróbujcie a myślę ze ja polubicie :)
Zapraszam.










Składniki :

  • 6 szt. kartofli - ziemniaków 
  • 6 marchewek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka sypkiej curry
  • 1 łyżeczka pasty curry ( u mnie Thai Green Curry )
  • 1 papryczka chilli ( u mnie bez pestek  )
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego







Sposób przygotowania :



Kartofle i marchew myjemy i obieramy ze skory. Kroimy w większą kostkę.
W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę.
Smażymy chwilkę do pierwszego zrumienienia.
Dodajemy ziemniaki + curry = smażymy całość kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Dorzucamy paste curry + drobno pokrojona papryczkę chilli + pokrojony szczypiorek + drobno pokrojony czosnek + bulion = całość mieszamy i gotujemy do miękkości.
Na koniec dolewamy mleczko kokosowe = zagotowujemy i chwile gotujemy do zredukowania płynów.
Podajemy np. w posiekana świeżą pietruszka lub kolendra.
Gotowe.
Szybkie, proste, rozgrzewające i pełne aromatów danie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...