www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie jesień w końcu zwyciężyła i wieje i leje. :(
W związku z tym mam dla Was dziś super aromatyczne i rozgrzewające danie.
W kuchni indyjskiej do jedna chyba z najbardziej znanych potraw. Często można spotkać ja z dodatkiem groszku . fasolki cukrowej czy kukurydzy . Tak naprawdę każdy może mieć swoja ulubiona wersje.
Ja dziś zapraszam do mojej - spróbujcie a myślę ze ja polubicie :)
Zapraszam.
Składniki :
- 6 szt. kartofli - ziemniaków
- 6 marchewek
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka sypkiej curry
- 1 łyżeczka pasty curry ( u mnie Thai Green Curry )
- 1 papryczka chilli ( u mnie bez pestek )
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
Sposób przygotowania :
Kartofle i marchew myjemy i obieramy ze skory. Kroimy w większą kostkę.
W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę.
Smażymy chwilkę do pierwszego zrumienienia.
Dodajemy ziemniaki + curry = smażymy całość kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Dorzucamy paste curry + drobno pokrojona papryczkę chilli + pokrojony szczypiorek + drobno pokrojony czosnek + bulion = całość mieszamy i gotujemy do miękkości.
Na koniec dolewamy mleczko kokosowe = zagotowujemy i chwile gotujemy do zredukowania płynów.
Podajemy np. w posiekana świeżą pietruszka lub kolendra.
Gotowe.
Szybkie, proste, rozgrzewające i pełne aromatów danie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz