Przejdź do głównej zawartości

Swiateczne prezenty jadalne.




www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
W zeszłym roku były mocno rumowe w tym roku postawiłam na lżejszą wersje :).
Mozecie je przygotować i z cala pewnością podarować jako prezent Świąteczny. I będzie to na pewno drogocenny bo wlasno - ręcznie robiony prezent jadalny a do tego kto nie lubi czekolady?
W dzisiejszej mojej wersji mam do wyboru 3 posypki ale jeśli macie ochotę możecie zrobić własne wariacje tych super pralinek.
Zapraszam.















Składniki : 

  • 500 gram czekolady ( warto wybrać dobrej jakości,  możecie użyć mieszanki ciemnej z mleczna )
  • 1 kubek śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżka miodu




dodatkowo na posypki : 

  •  cacao gorzkie ( może być słodkie )
  • płatki białej czekolady
  • zmiksowane orzechy ( mogą być migdały )












Sposób przygotowania : 





W garnku podgrzewamy śmietanę na małym ogniu.
W dużej misce na drobno kroimy nasza czekoladę.
Wrzucamy kawałki czekolady do śmietany + masło + miód = podgrzewamy delikatnie jeszcze chwilkę mieszając cały czas aż powstanie nam gęsta, jednolita i lśniąca konsystencja.
Zdejmujemy z grzania jak tylko czekolada się rozpuści aby nie dopuścić do zagotowania.
Dodajemy likier , mieszamy i całość przelewamy do wyższego naczynia.
Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godz.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie w małych miseczkach nasze posypki. 1 miseczka - cacao , 2 miseczka - płatki białej czekolady , 3 miseczka - zmiksowane orzechy.
Dobrze jest przygotować sobie jakąś bardzo mala gałkę do lodów lub po prostu dwie małe lyzeczki aby odmierzać nasze kulki.
Schłodzoną czekoladę wyciągamy i łyżeczkami wydłubujemy odpowiednia wielkość.
W miarę szybko w rekach formujemy kuleczki i zanurzamy w danej posypce - obtaczamy.
Gotowe pralinki wkładamy ponownie do lodówki.
Mozecie potem je pięknie zapakować i podarować w prezencie lub rozkoszować się nimi w Święta :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com

 













www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...