Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z masa świąteczną.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Kolejna Świąteczna propozycja. Pyszne drożdżówki z masa makowo - orzechowa. 
Oczywiście pasują na każdą okazje i możecie się na nie skusić kiedy macie tylko ochotę. U mnie świetnie się sprawdziły dla dzieci do szkoły na drugie śniadanie. Ale często tez zdarza mi się upiec więcej i zamrozić. Wtedy gdy przyjdzie na nie ochota są już gotowe.
Polecam gorąco.












Składniki : 


na ciasto:


  • 160 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 1/2 kubka maki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika ( tym razem dałam  lebküchen gewürz )





na farsz : 


  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 100 g maku ( przepłukany na sitku )
  • skorka i sok z pomarańczy
  • 1 kubek śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka masła





na polewę :


  • ok 1 kubka cukru pudru
  • odrobina wanilii ( opcjonalnie )
  • sok z ok. polowy pomarańczy ( należy dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji)














Sposób przygotowania : 







Najlepiej zacząć od ciasta, które w trakcie gdy będzie wyrastało da nam czas na farsz.
Mleko podgrzewamy lekko i dodajemy do niego cukier + nasze drożdże = lekko mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
Do misy robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast ( lub ręcznie w dużej misce ) wsypujemy make + sol + jajko + roztopione masło + nasz wyrośnięty już zaczyn drożdżowy. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 2 godziny.
Teraz zabieramy się za farsz.
Do  food procesora - malaksera wrzucamy nasz umyty mak + orzechy włoskie + laskowe + migdały = wszystko miksujemy na drobna masę.
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy do niego nasza zmiksowana masę. Całość chwilkę smażymy.
Po chwili dorzucamy nasze przyprawy ( cynamon + przyprawę do piernika ) + skórkę i sok z pomarańczy + cukier brązowy + śmietanę kremówkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości i zgęstnienia masy , co jakiś czas mieszając.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Nasze wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i jeszcze raz delikatnie zagniatamy. Dzielimy na 12 części.
Kazda cześć rozwałkowujemy na cienki okrągły placek.
Środek każdego placka ( zostawiając brzegi wolne ) smarujemy ok. 1-2 łyżkami farszu.
Całość składamy jak kopertę - 4 boki do środka. Odwracamy ciasto złożeniem do stolnicy i na jednej stronie - boku  nacinamy nożem na ok 1/2 wysokości. Nacięcia obkrecamy farszem do góry i lekko całość formujemy rękoma i spłaszczamy.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy jeszcze jakieś 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C .
Nasze drożdżówki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Studzimy i jeśli mamy ochotę lukrujemy.
Gotowe.
Pachnące , aromatyczne i naprawdę pyszne.
Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...