www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Kolejna Świąteczna propozycja. Pyszne drożdżówki z masa makowo - orzechowa.
Oczywiście pasują na każdą okazje i możecie się na nie skusić kiedy macie tylko ochotę. U mnie świetnie się sprawdziły dla dzieci do szkoły na drugie śniadanie. Ale często tez zdarza mi się upiec więcej i zamrozić. Wtedy gdy przyjdzie na nie ochota są już gotowe.
Polecam gorąco.
Składniki :
na ciasto:
na farsz :
na polewę :
Sposób przygotowania :
Najlepiej zacząć od ciasta, które w trakcie gdy będzie wyrastało da nam czas na farsz.
Mleko podgrzewamy lekko i dodajemy do niego cukier + nasze drożdże = lekko mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
Do misy robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast ( lub ręcznie w dużej misce ) wsypujemy make + sol + jajko + roztopione masło + nasz wyrośnięty już zaczyn drożdżowy. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 2 godziny.
Teraz zabieramy się za farsz.
Do food procesora - malaksera wrzucamy nasz umyty mak + orzechy włoskie + laskowe + migdały = wszystko miksujemy na drobna masę.
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy do niego nasza zmiksowana masę. Całość chwilkę smażymy.
Po chwili dorzucamy nasze przyprawy ( cynamon + przyprawę do piernika ) + skórkę i sok z pomarańczy + cukier brązowy + śmietanę kremówkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości i zgęstnienia masy , co jakiś czas mieszając.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Nasze wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i jeszcze raz delikatnie zagniatamy. Dzielimy na 12 części.
Kazda cześć rozwałkowujemy na cienki okrągły placek.
Środek każdego placka ( zostawiając brzegi wolne ) smarujemy ok. 1-2 łyżkami farszu.
Całość składamy jak kopertę - 4 boki do środka. Odwracamy ciasto złożeniem do stolnicy i na jednej stronie - boku nacinamy nożem na ok 1/2 wysokości. Nacięcia obkrecamy farszem do góry i lekko całość formujemy rękoma i spłaszczamy.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy jeszcze jakieś 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C .
Nasze drożdżówki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Studzimy i jeśli mamy ochotę lukrujemy.
Gotowe.
Pachnące , aromatyczne i naprawdę pyszne.
Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.
Polecam gorąco.
Składniki :
na ciasto:
- 160 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 1/2 kubka maki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 20 g drożdży świeżych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika ( tym razem dałam lebküchen gewürz )
na farsz :
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g migdałów
- 1 kubek brązowego cukru
- 100 g maku ( przepłukany na sitku )
- skorka i sok z pomarańczy
- 1 kubek śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka masła
na polewę :
- ok 1 kubka cukru pudru
- odrobina wanilii ( opcjonalnie )
- sok z ok. polowy pomarańczy ( należy dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
Sposób przygotowania :
Najlepiej zacząć od ciasta, które w trakcie gdy będzie wyrastało da nam czas na farsz.
Mleko podgrzewamy lekko i dodajemy do niego cukier + nasze drożdże = lekko mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
Do misy robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast ( lub ręcznie w dużej misce ) wsypujemy make + sol + jajko + roztopione masło + nasz wyrośnięty już zaczyn drożdżowy. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 2 godziny.
Teraz zabieramy się za farsz.
Do food procesora - malaksera wrzucamy nasz umyty mak + orzechy włoskie + laskowe + migdały = wszystko miksujemy na drobna masę.
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy do niego nasza zmiksowana masę. Całość chwilkę smażymy.
Po chwili dorzucamy nasze przyprawy ( cynamon + przyprawę do piernika ) + skórkę i sok z pomarańczy + cukier brązowy + śmietanę kremówkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości i zgęstnienia masy , co jakiś czas mieszając.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Nasze wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i jeszcze raz delikatnie zagniatamy. Dzielimy na 12 części.
Kazda cześć rozwałkowujemy na cienki okrągły placek.
Środek każdego placka ( zostawiając brzegi wolne ) smarujemy ok. 1-2 łyżkami farszu.
Całość składamy jak kopertę - 4 boki do środka. Odwracamy ciasto złożeniem do stolnicy i na jednej stronie - boku nacinamy nożem na ok 1/2 wysokości. Nacięcia obkrecamy farszem do góry i lekko całość formujemy rękoma i spłaszczamy.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy jeszcze jakieś 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C .
Nasze drożdżówki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Studzimy i jeśli mamy ochotę lukrujemy.
Gotowe.
Pachnące , aromatyczne i naprawdę pyszne.
Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz