Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z masa świąteczną.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Kolejna Świąteczna propozycja. Pyszne drożdżówki z masa makowo - orzechowa. 
Oczywiście pasują na każdą okazje i możecie się na nie skusić kiedy macie tylko ochotę. U mnie świetnie się sprawdziły dla dzieci do szkoły na drugie śniadanie. Ale często tez zdarza mi się upiec więcej i zamrozić. Wtedy gdy przyjdzie na nie ochota są już gotowe.
Polecam gorąco.












Składniki : 


na ciasto:


  • 160 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 1/2 kubka maki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika ( tym razem dałam  lebküchen gewürz )





na farsz : 


  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 100 g maku ( przepłukany na sitku )
  • skorka i sok z pomarańczy
  • 1 kubek śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka masła





na polewę :


  • ok 1 kubka cukru pudru
  • odrobina wanilii ( opcjonalnie )
  • sok z ok. polowy pomarańczy ( należy dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji)














Sposób przygotowania : 







Najlepiej zacząć od ciasta, które w trakcie gdy będzie wyrastało da nam czas na farsz.
Mleko podgrzewamy lekko i dodajemy do niego cukier + nasze drożdże = lekko mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
Do misy robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast ( lub ręcznie w dużej misce ) wsypujemy make + sol + jajko + roztopione masło + nasz wyrośnięty już zaczyn drożdżowy. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 2 godziny.
Teraz zabieramy się za farsz.
Do  food procesora - malaksera wrzucamy nasz umyty mak + orzechy włoskie + laskowe + migdały = wszystko miksujemy na drobna masę.
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy do niego nasza zmiksowana masę. Całość chwilkę smażymy.
Po chwili dorzucamy nasze przyprawy ( cynamon + przyprawę do piernika ) + skórkę i sok z pomarańczy + cukier brązowy + śmietanę kremówkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości i zgęstnienia masy , co jakiś czas mieszając.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Nasze wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i jeszcze raz delikatnie zagniatamy. Dzielimy na 12 części.
Kazda cześć rozwałkowujemy na cienki okrągły placek.
Środek każdego placka ( zostawiając brzegi wolne ) smarujemy ok. 1-2 łyżkami farszu.
Całość składamy jak kopertę - 4 boki do środka. Odwracamy ciasto złożeniem do stolnicy i na jednej stronie - boku  nacinamy nożem na ok 1/2 wysokości. Nacięcia obkrecamy farszem do góry i lekko całość formujemy rękoma i spłaszczamy.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy jeszcze jakieś 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C .
Nasze drożdżówki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Studzimy i jeśli mamy ochotę lukrujemy.
Gotowe.
Pachnące , aromatyczne i naprawdę pyszne.
Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...