Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z masa świąteczną.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Kolejna Świąteczna propozycja. Pyszne drożdżówki z masa makowo - orzechowa. 
Oczywiście pasują na każdą okazje i możecie się na nie skusić kiedy macie tylko ochotę. U mnie świetnie się sprawdziły dla dzieci do szkoły na drugie śniadanie. Ale często tez zdarza mi się upiec więcej i zamrozić. Wtedy gdy przyjdzie na nie ochota są już gotowe.
Polecam gorąco.












Składniki : 


na ciasto:


  • 160 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 1/2 kubka maki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika ( tym razem dałam  lebküchen gewürz )





na farsz : 


  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 100 g maku ( przepłukany na sitku )
  • skorka i sok z pomarańczy
  • 1 kubek śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka masła





na polewę :


  • ok 1 kubka cukru pudru
  • odrobina wanilii ( opcjonalnie )
  • sok z ok. polowy pomarańczy ( należy dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji)














Sposób przygotowania : 







Najlepiej zacząć od ciasta, które w trakcie gdy będzie wyrastało da nam czas na farsz.
Mleko podgrzewamy lekko i dodajemy do niego cukier + nasze drożdże = lekko mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
Do misy robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast ( lub ręcznie w dużej misce ) wsypujemy make + sol + jajko + roztopione masło + nasz wyrośnięty już zaczyn drożdżowy. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 2 godziny.
Teraz zabieramy się za farsz.
Do  food procesora - malaksera wrzucamy nasz umyty mak + orzechy włoskie + laskowe + migdały = wszystko miksujemy na drobna masę.
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy do niego nasza zmiksowana masę. Całość chwilkę smażymy.
Po chwili dorzucamy nasze przyprawy ( cynamon + przyprawę do piernika ) + skórkę i sok z pomarańczy + cukier brązowy + śmietanę kremówkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości i zgęstnienia masy , co jakiś czas mieszając.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Nasze wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i jeszcze raz delikatnie zagniatamy. Dzielimy na 12 części.
Kazda cześć rozwałkowujemy na cienki okrągły placek.
Środek każdego placka ( zostawiając brzegi wolne ) smarujemy ok. 1-2 łyżkami farszu.
Całość składamy jak kopertę - 4 boki do środka. Odwracamy ciasto złożeniem do stolnicy i na jednej stronie - boku  nacinamy nożem na ok 1/2 wysokości. Nacięcia obkrecamy farszem do góry i lekko całość formujemy rękoma i spłaszczamy.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy jeszcze jakieś 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C .
Nasze drożdżówki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Studzimy i jeśli mamy ochotę lukrujemy.
Gotowe.
Pachnące , aromatyczne i naprawdę pyszne.
Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych