Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczne ciasto z orzechami , dynia i marchewka.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Propozycja na szybkie, aromatyczne ciasto. Mozecie je przygotować nawet bez okazji ale pasuje jak najbardziej na Świąteczny stół. I spokojnie może zostać przygotowane przed samymi Świętami i postać gotowe. Nabiera jeszcze lepszego smaku.
Zapraszam serdecznie. 










Składniki : 

  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 kubek orzechów włoskich ( można tez zastosować mix z orzechów i migdałów )
  • 200 gram surowej dyni potartej na wiórki
  • 2 marchewki potarte na wiórki
  • 1 jajko
  • 1/2 kubka cukru brązowego
  • 1/2 kubka cukru muscovado
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii lub pasty z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice lub przyprawy do piernika
  • skorka i sok z 1 pomarańczy
  • 200 gram maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli










Sposób przygotowania : 







Piekarnik nastawiamy na 170 top. C.
Foremkę ( najlepiej kwadratowa 25 / 25 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.
Nasze orzechy jeśli chcemy, najpierw prażymy na suchej patelni a potem miksujemy na drobniejsze kawałki w food procesorze - malakserze.
Dynie myjemy , obieramy i ścieramy na male wiórki.
Tak samo postępujemy z marchewka. Odstawiamy.
Do misy robota kuchennego wrzucamy : jajko + masło + cukier brązowy i muscovado + wanilie + skorka i sok z pomarańczy = miksujemy. Dodajemy nasza dynie i marchew i dalej miksujemy.
Na koniec dodajemy suche składniki : make + proszek do pieczenia + przyprawy ( cynamon, imbir, pumpkin spice ) + sol + nasze zmielone orzechy = całość mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 35 - 40 minut.
Sprawdzić patyczkiem środek .
Ciasto będzie mięciutkie, wilgotne i bardzo aromatyczne.
Na gotowo po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub udekorowac lukrem. Według uznania.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam.









www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...