Przejdź do głównej zawartości

Pyszny domowy chleb.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Dziś chciałabym Was zachęcić do domowego pieczywa. Chyba nie ma nic lepszego od zapachu świeżo upieczonego chleba w domu. W każdym razie ja nie wyobrażam sobie mojego domu bez chleba.
A skoro czas Świąteczny to może właśnie własnoręcznie upieczony chleb przy Wigilijnym stole :).
Zachęcam do spróbowania tego przepisu. 
Zapraszam.










Składniki :



  • 1 kubek zakwasu zytno - pszennego ( możecie zrobić sami lub użyć kupnego )
  • 2/3 kubka ciepłego mleka
  • 1/4 kubka letniej wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 1/4 kubka maki żytnej
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 garść płatków owsianych
  • 1 garść ziaren słonecznika
  • 1 łyżka kminku
  • 1-2 łyżki  mieszanki ziaren sezamu białego , czarnego + maku.  ( można zastosować inne )
  • 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania wierzchu chleba


















Sposób przygotowania : 





Nasz zakwas wcześniej przygotowany - wyrośnięty mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy
W miseczce wlewamy ciepłą wodę a do niej wsypujemy nasze drożdże + cukier + łyżkę maki. Zostawiamy na chwilkę aż zaczną nasze drożdże pracować.
Do dużej miski ( najlepiej robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast ) wsypujemy make + słonecznik + kminek + płatki owsiane + sol = mieszamy . Dodajemy nasz zakwas + wyrośnięte drożdże i zaczynamy powoli wyrabiać nasz chleb dodając po trochu nasze masło. 
Całość wyrabiamy dokładnie na gładką masę dobre kilka minut.
Przekładamy do lekko oprószonej maka miski i pod przykryciem odstawiamy w cieple miejsce na ok 2 godziny.Ciasto musi podwoić swoja objętość.
Przygotowujemy sobie naczynie - foremki w których będziemy piec nasze chlebki. Moga to być dwie formy keksowki lub jedne - duże żaroodporne naczynie jeśli wolicie.
Środek naczynia smarujemy najlepiej smalcem. 
Nasze wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na stolnicy. Dzielimy na pół jeśli mamy dwie keksowki. Układamy do formy i jeszcze raz pod przykryciem zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przed samym pieczeniem smarujemy nasze bochenki delikatnie z góry rozmąconym jajkiem z mlekiem. Mozna posypać tez ziarnami.
Pieczemy 240 stop. C przez 10 minut, potem zmniejszamy piekarnik na 180 stop. C i pieczemy jakieś 25 minut.
Chlebki pięknie się zrumienia a w środku będą miały głuchawy dźwięk przy popukaniu.
Wyciągamy z foremek i studzimy.
Gotowe.
Polecam gorąco i pozdrawiam.













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych