Przejdź do głównej zawartości

Pyszny domowy chleb.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Dziś chciałabym Was zachęcić do domowego pieczywa. Chyba nie ma nic lepszego od zapachu świeżo upieczonego chleba w domu. W każdym razie ja nie wyobrażam sobie mojego domu bez chleba.
A skoro czas Świąteczny to może właśnie własnoręcznie upieczony chleb przy Wigilijnym stole :).
Zachęcam do spróbowania tego przepisu. 
Zapraszam.










Składniki :



  • 1 kubek zakwasu zytno - pszennego ( możecie zrobić sami lub użyć kupnego )
  • 2/3 kubka ciepłego mleka
  • 1/4 kubka letniej wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 1/4 kubka maki żytnej
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 garść płatków owsianych
  • 1 garść ziaren słonecznika
  • 1 łyżka kminku
  • 1-2 łyżki  mieszanki ziaren sezamu białego , czarnego + maku.  ( można zastosować inne )
  • 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania wierzchu chleba


















Sposób przygotowania : 





Nasz zakwas wcześniej przygotowany - wyrośnięty mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy
W miseczce wlewamy ciepłą wodę a do niej wsypujemy nasze drożdże + cukier + łyżkę maki. Zostawiamy na chwilkę aż zaczną nasze drożdże pracować.
Do dużej miski ( najlepiej robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast ) wsypujemy make + słonecznik + kminek + płatki owsiane + sol = mieszamy . Dodajemy nasz zakwas + wyrośnięte drożdże i zaczynamy powoli wyrabiać nasz chleb dodając po trochu nasze masło. 
Całość wyrabiamy dokładnie na gładką masę dobre kilka minut.
Przekładamy do lekko oprószonej maka miski i pod przykryciem odstawiamy w cieple miejsce na ok 2 godziny.Ciasto musi podwoić swoja objętość.
Przygotowujemy sobie naczynie - foremki w których będziemy piec nasze chlebki. Moga to być dwie formy keksowki lub jedne - duże żaroodporne naczynie jeśli wolicie.
Środek naczynia smarujemy najlepiej smalcem. 
Nasze wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na stolnicy. Dzielimy na pół jeśli mamy dwie keksowki. Układamy do formy i jeszcze raz pod przykryciem zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przed samym pieczeniem smarujemy nasze bochenki delikatnie z góry rozmąconym jajkiem z mlekiem. Mozna posypać tez ziarnami.
Pieczemy 240 stop. C przez 10 minut, potem zmniejszamy piekarnik na 180 stop. C i pieczemy jakieś 25 minut.
Chlebki pięknie się zrumienia a w środku będą miały głuchawy dźwięk przy popukaniu.
Wyciągamy z foremek i studzimy.
Gotowe.
Polecam gorąco i pozdrawiam.













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...