www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś chciałabym Was zachęcić do domowego pieczywa. Chyba nie ma nic lepszego od zapachu świeżo upieczonego chleba w domu. W każdym razie ja nie wyobrażam sobie mojego domu bez chleba.
A skoro czas Świąteczny to może właśnie własnoręcznie upieczony chleb przy Wigilijnym stole :).
Zachęcam do spróbowania tego przepisu.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 kubek zakwasu zytno - pszennego ( możecie zrobić sami lub użyć kupnego )
- 2/3 kubka ciepłego mleka
- 1/4 kubka letniej wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 3 1/4 kubka maki żytnej
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- 1 garść płatków owsianych
- 1 garść ziaren słonecznika
- 1 łyżka kminku
- 1-2 łyżki mieszanki ziaren sezamu białego , czarnego + maku. ( można zastosować inne )
- 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania wierzchu chleba
Sposób przygotowania :
Nasz zakwas wcześniej przygotowany - wyrośnięty mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy
W miseczce wlewamy ciepłą wodę a do niej wsypujemy nasze drożdże + cukier + łyżkę maki. Zostawiamy na chwilkę aż zaczną nasze drożdże pracować.
Do dużej miski ( najlepiej robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast ) wsypujemy make + słonecznik + kminek + płatki owsiane + sol = mieszamy . Dodajemy nasz zakwas + wyrośnięte drożdże i zaczynamy powoli wyrabiać nasz chleb dodając po trochu nasze masło.
Całość wyrabiamy dokładnie na gładką masę dobre kilka minut.
Przekładamy do lekko oprószonej maka miski i pod przykryciem odstawiamy w cieple miejsce na ok 2 godziny.Ciasto musi podwoić swoja objętość.
Przygotowujemy sobie naczynie - foremki w których będziemy piec nasze chlebki. Moga to być dwie formy keksowki lub jedne - duże żaroodporne naczynie jeśli wolicie.
Środek naczynia smarujemy najlepiej smalcem.
Nasze wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na stolnicy. Dzielimy na pół jeśli mamy dwie keksowki. Układamy do formy i jeszcze raz pod przykryciem zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przed samym pieczeniem smarujemy nasze bochenki delikatnie z góry rozmąconym jajkiem z mlekiem. Mozna posypać tez ziarnami.
Pieczemy 240 stop. C przez 10 minut, potem zmniejszamy piekarnik na 180 stop. C i pieczemy jakieś 25 minut.
Chlebki pięknie się zrumienia a w środku będą miały głuchawy dźwięk przy popukaniu.
Wyciągamy z foremek i studzimy.
Gotowe.
Polecam gorąco i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz