Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z mięsem i grzybami.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Dziś można śmiało powiedzieć klasyka polskich wigilii. Bardzo uwielbiana i doceniana także za granicami naszego kraju. Malo który dom przy okazji wigilii nie przygotowuje domowych pierogów - prawda :).
Wersji na nie oczywiście jest mnóstwo i dobrze bo każdy może znaleźć w tym coś dla siebie.
Zachęcam do zrobienia pierogów już wcześniej i możecie spokojnie je do Świat zamrozić. Beda sobie czekały już przygotowane.
Zapraszam.










Składniki : 

  • 1 pierś ugotowana z rosołu
  • 500 gram mielonego mięsa ( najlepiej mieszane )
  • ok. 1-2 kubków wywaru warzywnego
  • 300 gram pieczarek
  • garść grzybów suszonych ( zaparzyć we wrzątku )
  • 1 duza cebula
  • 1 jajko
  • sol i pierz do smaku



dodatkowo na ciasto na pierogi : 

  • ok 400 gram maki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  •  ok. niepełna szklanka gorącej wody 











Sposób przygotowania :




Na patelni z odrobina oleju lekko podsmażamy nasze mięso mielone. Dodajemy do niego sol  + pieprz + pod koniec trochę wywaru warzywnego. Chodzi o to żeby mięso było mięciutkie i soczyste ale nie pływało w wywarze. Smażymy jeszcze parę minut do lekkiego zredukowania. Odstawiamy.
W miedzy czasie nasze namoczone grzyby odsączymy i drobno kroimy.
Do food procesora lub malaksera wrzucamy nasze lekko przestudzone mielone + pierś z kurczaka + nasze grzyby = miksujemy na gładką masę. Jeśli stwierdzimy ze jest zbyt zbita masa można dolać odrobinę wywaru.
Całość przekładamy do dużej miski. Odstawiamy.
Kroimy drobno cebule + pieczarki i podsmażamy chwilkę na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. 
Nasze usmażone pieczarki dorzucamy do miski z mięsem + dokładamy jajko i całość mieszamy dokładnie.
Odkładamy nasz farsz a w tym czasie zajmujemy się ciastem na pierogi.
Na stolnicy wysypujemy sobie nasza make ( dobrze jest mieć pod ręką jeszcze trochę maki do podsypania w razie potrzeby ). Robimy w środku dziurkę palcem i wrzucamy sol + jajko i lekko mieszając ręką dolewamy po woli wodę = zagniatamy nasze ciasto. W miarę wyrabiania nasze ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. 
Dobrze jest przykryć na chwilkę folia spożywczą nasze ciasto i dać mu odpocząć .
Po tym czasie rozwałkowujemy nasze ciasto najlepiej po kawałku na stolnicy i wykrawamy kolka z których lepimy pierogi . Wielkość zależy od Was. 
Jeśli ktoś posiada maszynkę do wyrabiania ciasta - makaronu to może jak najbardziej użyć maszynki. Pierogi będą cieńsze i na pewno łatwiej będzie nam wyrabiać ciasto.
Przy wyrabianiu można lekko podsypywać maka ale pamiętajmy żeby nie przesadzić bo będą twarde nasze pierogi.
Nasze gotowe pierogi możemy teraz od razu zamrozić lub ugotować kilka minut we wrzątku a na gotowo podsmażyć z cebulka na maśle - jeśli ktoś lubi. Według uznania. 
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 









www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych