Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z mięsem i grzybami.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Dziś można śmiało powiedzieć klasyka polskich wigilii. Bardzo uwielbiana i doceniana także za granicami naszego kraju. Malo który dom przy okazji wigilii nie przygotowuje domowych pierogów - prawda :).
Wersji na nie oczywiście jest mnóstwo i dobrze bo każdy może znaleźć w tym coś dla siebie.
Zachęcam do zrobienia pierogów już wcześniej i możecie spokojnie je do Świat zamrozić. Beda sobie czekały już przygotowane.
Zapraszam.










Składniki : 

  • 1 pierś ugotowana z rosołu
  • 500 gram mielonego mięsa ( najlepiej mieszane )
  • ok. 1-2 kubków wywaru warzywnego
  • 300 gram pieczarek
  • garść grzybów suszonych ( zaparzyć we wrzątku )
  • 1 duza cebula
  • 1 jajko
  • sol i pierz do smaku



dodatkowo na ciasto na pierogi : 

  • ok 400 gram maki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  •  ok. niepełna szklanka gorącej wody 











Sposób przygotowania :




Na patelni z odrobina oleju lekko podsmażamy nasze mięso mielone. Dodajemy do niego sol  + pieprz + pod koniec trochę wywaru warzywnego. Chodzi o to żeby mięso było mięciutkie i soczyste ale nie pływało w wywarze. Smażymy jeszcze parę minut do lekkiego zredukowania. Odstawiamy.
W miedzy czasie nasze namoczone grzyby odsączymy i drobno kroimy.
Do food procesora lub malaksera wrzucamy nasze lekko przestudzone mielone + pierś z kurczaka + nasze grzyby = miksujemy na gładką masę. Jeśli stwierdzimy ze jest zbyt zbita masa można dolać odrobinę wywaru.
Całość przekładamy do dużej miski. Odstawiamy.
Kroimy drobno cebule + pieczarki i podsmażamy chwilkę na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. 
Nasze usmażone pieczarki dorzucamy do miski z mięsem + dokładamy jajko i całość mieszamy dokładnie.
Odkładamy nasz farsz a w tym czasie zajmujemy się ciastem na pierogi.
Na stolnicy wysypujemy sobie nasza make ( dobrze jest mieć pod ręką jeszcze trochę maki do podsypania w razie potrzeby ). Robimy w środku dziurkę palcem i wrzucamy sol + jajko i lekko mieszając ręką dolewamy po woli wodę = zagniatamy nasze ciasto. W miarę wyrabiania nasze ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. 
Dobrze jest przykryć na chwilkę folia spożywczą nasze ciasto i dać mu odpocząć .
Po tym czasie rozwałkowujemy nasze ciasto najlepiej po kawałku na stolnicy i wykrawamy kolka z których lepimy pierogi . Wielkość zależy od Was. 
Jeśli ktoś posiada maszynkę do wyrabiania ciasta - makaronu to może jak najbardziej użyć maszynki. Pierogi będą cieńsze i na pewno łatwiej będzie nam wyrabiać ciasto.
Przy wyrabianiu można lekko podsypywać maka ale pamiętajmy żeby nie przesadzić bo będą twarde nasze pierogi.
Nasze gotowe pierogi możemy teraz od razu zamrozić lub ugotować kilka minut we wrzątku a na gotowo podsmażyć z cebulka na maśle - jeśli ktoś lubi. Według uznania. 
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 









www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...