www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś można śmiało powiedzieć klasyka polskich wigilii. Bardzo uwielbiana i doceniana także za granicami naszego kraju. Malo który dom przy okazji wigilii nie przygotowuje domowych pierogów - prawda :).
Wersji na nie oczywiście jest mnóstwo i dobrze bo każdy może znaleźć w tym coś dla siebie.
Zachęcam do zrobienia pierogów już wcześniej i możecie spokojnie je do Świat zamrozić. Beda sobie czekały już przygotowane.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 pierś ugotowana z rosołu
- 500 gram mielonego mięsa ( najlepiej mieszane )
- ok. 1-2 kubków wywaru warzywnego
- 300 gram pieczarek
- garść grzybów suszonych ( zaparzyć we wrzątku )
- 1 duza cebula
- 1 jajko
- sol i pierz do smaku
dodatkowo na ciasto na pierogi :
- ok 400 gram maki
- szczypta soli
- 1 jajko
- ok. niepełna szklanka gorącej wody
Sposób przygotowania :
Na patelni z odrobina oleju lekko podsmażamy nasze mięso mielone. Dodajemy do niego sol + pieprz + pod koniec trochę wywaru warzywnego. Chodzi o to żeby mięso było mięciutkie i soczyste ale nie pływało w wywarze. Smażymy jeszcze parę minut do lekkiego zredukowania. Odstawiamy.
W miedzy czasie nasze namoczone grzyby odsączymy i drobno kroimy.
Do food procesora lub malaksera wrzucamy nasze lekko przestudzone mielone + pierś z kurczaka + nasze grzyby = miksujemy na gładką masę. Jeśli stwierdzimy ze jest zbyt zbita masa można dolać odrobinę wywaru.
Całość przekładamy do dużej miski. Odstawiamy.
Kroimy drobno cebule + pieczarki i podsmażamy chwilkę na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem.
Nasze usmażone pieczarki dorzucamy do miski z mięsem + dokładamy jajko i całość mieszamy dokładnie.
Odkładamy nasz farsz a w tym czasie zajmujemy się ciastem na pierogi.
Na stolnicy wysypujemy sobie nasza make ( dobrze jest mieć pod ręką jeszcze trochę maki do podsypania w razie potrzeby ). Robimy w środku dziurkę palcem i wrzucamy sol + jajko i lekko mieszając ręką dolewamy po woli wodę = zagniatamy nasze ciasto. W miarę wyrabiania nasze ciasto zrobi się gładkie i elastyczne.
Dobrze jest przykryć na chwilkę folia spożywczą nasze ciasto i dać mu odpocząć .
Po tym czasie rozwałkowujemy nasze ciasto najlepiej po kawałku na stolnicy i wykrawamy kolka z których lepimy pierogi . Wielkość zależy od Was.
Jeśli ktoś posiada maszynkę do wyrabiania ciasta - makaronu to może jak najbardziej użyć maszynki. Pierogi będą cieńsze i na pewno łatwiej będzie nam wyrabiać ciasto.
Przy wyrabianiu można lekko podsypywać maka ale pamiętajmy żeby nie przesadzić bo będą twarde nasze pierogi.
Nasze gotowe pierogi możemy teraz od razu zamrozić lub ugotować kilka minut we wrzątku a na gotowo podsmażyć z cebulka na maśle - jeśli ktoś lubi. Według uznania.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz