Przejdź do głównej zawartości

Pieczone warzywa czyli brokuly i fasolka szparagowa.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja to szybka przystawka do obiadu, kolacji czy nawet dodatek do Świątecznego stołu.
Wiadomo ze warzywa są zdrowe ale ważne aby były smacznie przygotowane. Mogę stwierdzić ze w tej wersji przeze mnie robionej są bardzo lubiane - nawet przez niejadków :).
Warto skorzystać z tej propozycji tym bardziej ze bardzo szybko się je przygotowuje.
Polecam serdecznie.











Składniki :

  • 1 główka brokuły
  • 300 gram fasolki szparagowej
  • 200 gram cienkich plasterków boczku wędzonego
  • główka czosnku ( obrane, cale )
  • sol i pierz do smaku
  • łyżka cukru brązowego
  • 2-3 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • oliwa lub olej czosnkowy ( ok 2 łyżek )










 Sposób przygotowania :


Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy sobie naczynie w którym będziemy zapiekać nasze warzywa. Powinno być nieco wyższe.
Myjemy i osuszamy nasze warzywa : brokuł i fasolkę.
Brokuł dzielimy na mniejsze główki a fasolkę oczyszczamy z końcówek.
Wrzucamy nasze warzywa do naczynia.
Dokładamy cale ząbki czosnku + cienkie plasterki boczku + sol + pieprz + cukier brązowy + ocet balsamiczny + oliwę. Całość dokładnie mieszamy.
Wkładamy do piekarnika na ok. 20 - 25 minut.
Dobrze jest od czasu do czasu delikatnie przemieszać wtedy równomiernie się zrumienia.
Gotowe.
Proste i naprawdę smaczne.
Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...