Przejdź do głównej zawartości

Pieczone warzywa czyli brokuly i fasolka szparagowa.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja to szybka przystawka do obiadu, kolacji czy nawet dodatek do Świątecznego stołu.
Wiadomo ze warzywa są zdrowe ale ważne aby były smacznie przygotowane. Mogę stwierdzić ze w tej wersji przeze mnie robionej są bardzo lubiane - nawet przez niejadków :).
Warto skorzystać z tej propozycji tym bardziej ze bardzo szybko się je przygotowuje.
Polecam serdecznie.











Składniki :

  • 1 główka brokuły
  • 300 gram fasolki szparagowej
  • 200 gram cienkich plasterków boczku wędzonego
  • główka czosnku ( obrane, cale )
  • sol i pierz do smaku
  • łyżka cukru brązowego
  • 2-3 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • oliwa lub olej czosnkowy ( ok 2 łyżek )










 Sposób przygotowania :


Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy sobie naczynie w którym będziemy zapiekać nasze warzywa. Powinno być nieco wyższe.
Myjemy i osuszamy nasze warzywa : brokuł i fasolkę.
Brokuł dzielimy na mniejsze główki a fasolkę oczyszczamy z końcówek.
Wrzucamy nasze warzywa do naczynia.
Dokładamy cale ząbki czosnku + cienkie plasterki boczku + sol + pieprz + cukier brązowy + ocet balsamiczny + oliwę. Całość dokładnie mieszamy.
Wkładamy do piekarnika na ok. 20 - 25 minut.
Dobrze jest od czasu do czasu delikatnie przemieszać wtedy równomiernie się zrumienia.
Gotowe.
Proste i naprawdę smaczne.
Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych