www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja to szybka przystawka do obiadu, kolacji czy nawet dodatek do Świątecznego stołu.
Wiadomo ze warzywa są zdrowe ale ważne aby były smacznie przygotowane. Mogę stwierdzić ze w tej wersji przeze mnie robionej są bardzo lubiane - nawet przez niejadków :).
Warto skorzystać z tej propozycji tym bardziej ze bardzo szybko się je przygotowuje.
Polecam serdecznie.
Składniki :
- 1 główka brokuły
- 300 gram fasolki szparagowej
- 200 gram cienkich plasterków boczku wędzonego
- główka czosnku ( obrane, cale )
- sol i pierz do smaku
- łyżka cukru brązowego
- 2-3 łyżki ciemnego octu balsamicznego
- oliwa lub olej czosnkowy ( ok 2 łyżek )
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy sobie naczynie w którym będziemy zapiekać nasze warzywa. Powinno być nieco wyższe.
Myjemy i osuszamy nasze warzywa : brokuł i fasolkę.
Brokuł dzielimy na mniejsze główki a fasolkę oczyszczamy z końcówek.
Wrzucamy nasze warzywa do naczynia.
Dokładamy cale ząbki czosnku + cienkie plasterki boczku + sol + pieprz + cukier brązowy + ocet balsamiczny + oliwę. Całość dokładnie mieszamy.
Wkładamy do piekarnika na ok. 20 - 25 minut.
Dobrze jest od czasu do czasu delikatnie przemieszać wtedy równomiernie się zrumienia.
Gotowe.
Proste i naprawdę smaczne.
Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Dobrze, że teraz można zdobyć świeże warzywa :)
OdpowiedzUsuńhttps://agronova.net.pl/