Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne ciastka korzenne - najlepsze.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blospot.com








Witam serdecznie.
Coraz szybciej płynie ten grudniowy czas i coraz bliżej do Świat. A przecież jeszcze tyle do zrobienia. Chyba tylko naszym małym pociechom się dłuży to ich zniecierpliwione czekanie na prezenty :).
A wiec do pracy - jak co roku z małymi pomocnikami przy kuchennym blacie i pięknymi świątecznymi piosenkami w tle - zaczynamy piec nasze ciasteczka. I choć nie było czasu na fantazyjne wzorki z ozdobnego lukru to i tak wyszło super, a w około posypka i maka :)).
Zapraszam.









Składniki : 


  • 200 gram miękkiego masła
  • 200 gram brązowego cukru ( można użyć 100 gram brązowego cukru + 100 gram muscovado )
  • 600 gram maki ( plus to co dodamy w trakcie wyrabiania i podsypywania ciasta na stolnicy )
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 duże jajka
  • 8 łyżek miodu




dodatkowo :

  • jeśli lukier ozdobny to : 2 białka + ok. 400 gram cukru pudru
  • jeśli lukier zwykły np. z posypka  to : 300 gram cukru pudru + odrobina soku z cytryny.













Sposób przygotowania : 






Do miski robota kuchennego wrzucamy nasze miękkie masło + cukier = miksujemy do białości i puszystości.
Dodajemy make + sol + proszek do pieczenia + cynamon + goździki + pieprz + imbir + przyprawę do piernika = mieszamy na wolnych obrotach. Do połączenia składników.
Stopniowo dorzucamy jajka + miód. Ciasto może być lekko klejące.
Całość przekładamy na lekko podsypana stolnice i najlepiej porcjujemy na mniejsze części.
Każda część formujemy w plaski dysk i zawijamy w folie spożywczy.
Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie kolejno wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej maka stolnicy na cienkie ciasto.
Wykrawamy dowolne kształty .
Układamy na blaszkach z papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Pieczemy ok. 12 - 15 minut. Do zrumienienia boków.
Studzimy.
Teraz jeśli mamy ochotę i czas możemy rozrobić w miseczce lukier ozdobny i za pomocą szprycy - rożka cukierniczego ozdabiać dowolnie nasze ciastka - lub prostsza  wersja dla dzieci : ) - rozrobić lukier zwykły i za pomaca pędzelka polukrować nasze ciasteczka. Posypać kolorowa posypka.
A może ktoś woli ozdobić czekolada :)
Możliwości wiele.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...