Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne ciastka korzenne - najlepsze.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blospot.com








Witam serdecznie.
Coraz szybciej płynie ten grudniowy czas i coraz bliżej do Świat. A przecież jeszcze tyle do zrobienia. Chyba tylko naszym małym pociechom się dłuży to ich zniecierpliwione czekanie na prezenty :).
A wiec do pracy - jak co roku z małymi pomocnikami przy kuchennym blacie i pięknymi świątecznymi piosenkami w tle - zaczynamy piec nasze ciasteczka. I choć nie było czasu na fantazyjne wzorki z ozdobnego lukru to i tak wyszło super, a w około posypka i maka :)).
Zapraszam.









Składniki : 


  • 200 gram miękkiego masła
  • 200 gram brązowego cukru ( można użyć 100 gram brązowego cukru + 100 gram muscovado )
  • 600 gram maki ( plus to co dodamy w trakcie wyrabiania i podsypywania ciasta na stolnicy )
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 duże jajka
  • 8 łyżek miodu




dodatkowo :

  • jeśli lukier ozdobny to : 2 białka + ok. 400 gram cukru pudru
  • jeśli lukier zwykły np. z posypka  to : 300 gram cukru pudru + odrobina soku z cytryny.













Sposób przygotowania : 






Do miski robota kuchennego wrzucamy nasze miękkie masło + cukier = miksujemy do białości i puszystości.
Dodajemy make + sol + proszek do pieczenia + cynamon + goździki + pieprz + imbir + przyprawę do piernika = mieszamy na wolnych obrotach. Do połączenia składników.
Stopniowo dorzucamy jajka + miód. Ciasto może być lekko klejące.
Całość przekładamy na lekko podsypana stolnice i najlepiej porcjujemy na mniejsze części.
Każda część formujemy w plaski dysk i zawijamy w folie spożywczy.
Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie kolejno wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej maka stolnicy na cienkie ciasto.
Wykrawamy dowolne kształty .
Układamy na blaszkach z papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Pieczemy ok. 12 - 15 minut. Do zrumienienia boków.
Studzimy.
Teraz jeśli mamy ochotę i czas możemy rozrobić w miseczce lukier ozdobny i za pomocą szprycy - rożka cukierniczego ozdabiać dowolnie nasze ciastka - lub prostsza  wersja dla dzieci : ) - rozrobić lukier zwykły i za pomaca pędzelka polukrować nasze ciasteczka. Posypać kolorowa posypka.
A może ktoś woli ozdobić czekolada :)
Możliwości wiele.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...