www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blospot.com |
Witam serdecznie.
Coraz szybciej płynie ten grudniowy czas i coraz bliżej do Świat. A przecież jeszcze tyle do zrobienia. Chyba tylko naszym małym pociechom się dłuży to ich zniecierpliwione czekanie na prezenty :).
A wiec do pracy - jak co roku z małymi pomocnikami przy kuchennym blacie i pięknymi świątecznymi piosenkami w tle - zaczynamy piec nasze ciasteczka. I choć nie było czasu na fantazyjne wzorki z ozdobnego lukru to i tak wyszło super, a w około posypka i maka :)).
Zapraszam.
Składniki :
- 200 gram miękkiego masła
- 200 gram brązowego cukru ( można użyć 100 gram brązowego cukru + 100 gram muscovado )
- 600 gram maki ( plus to co dodamy w trakcie wyrabiania i podsypywania ciasta na stolnicy )
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 duże jajka
- 8 łyżek miodu
dodatkowo :
- jeśli lukier ozdobny to : 2 białka + ok. 400 gram cukru pudru
- jeśli lukier zwykły np. z posypka to : 300 gram cukru pudru + odrobina soku z cytryny.
Sposób przygotowania :
Do miski robota kuchennego wrzucamy nasze miękkie masło + cukier = miksujemy do białości i puszystości.
Dodajemy make + sol + proszek do pieczenia + cynamon + goździki + pieprz + imbir + przyprawę do piernika = mieszamy na wolnych obrotach. Do połączenia składników.
Stopniowo dorzucamy jajka + miód. Ciasto może być lekko klejące.
Całość przekładamy na lekko podsypana stolnice i najlepiej porcjujemy na mniejsze części.
Każda część formujemy w plaski dysk i zawijamy w folie spożywczy.
Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie kolejno wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej maka stolnicy na cienkie ciasto.
Wykrawamy dowolne kształty .
Układamy na blaszkach z papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Pieczemy ok. 12 - 15 minut. Do zrumienienia boków.
Studzimy.
Teraz jeśli mamy ochotę i czas możemy rozrobić w miseczce lukier ozdobny i za pomocą szprycy - rożka cukierniczego ozdabiać dowolnie nasze ciastka - lub prostsza wersja dla dzieci : ) - rozrobić lukier zwykły i za pomaca pędzelka polukrować nasze ciasteczka. Posypać kolorowa posypka.
A może ktoś woli ozdobić czekolada :)
Możliwości wiele.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz