Przejdź do głównej zawartości

Mini tarty z farszem świątecznym.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Świąteczny czas to z cala pewnością bakalie, orzechy , mak , miód .... zapachy pieczonych ciast i ciasteczek. 
W dzisiejszej propozycji nie będzie inaczej. Trochę pomysł wpadł mi przy pozostałym farszu bakaliowym który robiłam do innej propozycji. Ale dlaczego by nie skorzystać z tej okazji i upiec te szybkie, proste i super pyszne cudeńka. :).
Robi się je bardzo szybko i prosto a jeśli zechcecie możecie je po prostu upiec i zamrozić do Świat.
Polecam.








Składniki :


ciasto kruche :


  • 1 1/2 kubka maki
  • szczypta soli
  • 125 gram zimnego masła (ciasto będzie jeszcze bardziej kruche jeśli użyjecie 65 gram masła + 60 gram tłuszczu roślinnego - wszystko zimne )
  • 1 jajko
  • ok. 2-3 łyżki zimnej wody








farsz makowo - bakaliowy :

  • 50 gram orzechów włoskich 
  • 50 gram orzechów laskowych
  • 50 gram migdałów
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • 50 gram maku ( przelany wrzątkiem na sitku)
  • 1 łyżeczka masła
  • skorka i sok z pomarańczy
  • pół kubka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • odrobina likieru kawowego ( opcjonalnie )
  • garść rodzynek zaparzonych we wrzątku
  • 100 gram kandyzowanej skorki z pomarańczy










Sposób przygotowania : 



Wszystkie składniki ciasta ( oprócz wody ) wrzucamy do malaksera - food procesora i chwilkę miksujemy na kruszonkę.
 Dolewamy po łyżce zimnej wody i miksujemy. Ciasto powinno zacząć ładnie się łączyć w kule. 
Wykładamy ciasto na blat i szybko zagniatamy w plaski dysk. Zawijamy w folie spożywcza i na 30 minut chodzimy w lodowce.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Nasze orzechy + migdały + mak = miksujemy na drobno w malakserze.
Do garnka wrzucamy nasza zmiksowana masę orzechowo - makowa + masło + brązowy cukier + skórkę i sok z pomarańczy + cynamon + przyprawę do piernika + śmietanę kremówkę = całość gotujemy na wolnym ogniu parę minut do zgęstnienia naszej masy. Mieszamy od czasu do czasu.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier + odsączone rodzinki + kandyzowana skórkę z pomarańczy. 
Mieszamy całość. Odstawiamy.
Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej stolnicy.
Jeśli mamy formę od mufinek lub mini tartej, smarujemy ja w środku tłuszczem.
W cieście wykrawamy krążki trochę większe niż nasze otwory od foremek.
Wyklejamy foremki naszym ciastem. Lekko dociskamy spod i boki.
Mozna widelcem ponakuwac dno.
Z reszty naszego ciasta jeśli chcemy możemy powycinać male gwiazdki do dekoracji góry.
Kazda foremkę wypełniamy ok. 1 łyżką naszego przygotowanego farszu. Lekko dociskamy.
Na gore układamy nasze gwiazdki i całość smarujemy rozmąconym jajkiem.
Piekarnik 180 stop. C.
Pieczemy ok. 25 - 30 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Pyszne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com


;

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...