www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Świąteczny czas to z cala pewnością bakalie, orzechy , mak , miód .... zapachy pieczonych ciast i ciasteczek.
W dzisiejszej propozycji nie będzie inaczej. Trochę pomysł wpadł mi przy pozostałym farszu bakaliowym który robiłam do innej propozycji. Ale dlaczego by nie skorzystać z tej okazji i upiec te szybkie, proste i super pyszne cudeńka. :).
Robi się je bardzo szybko i prosto a jeśli zechcecie możecie je po prostu upiec i zamrozić do Świat.
Polecam.
Składniki :
ciasto kruche :
Składniki :
ciasto kruche :
- 1 1/2 kubka maki
- szczypta soli
- 125 gram zimnego masła (ciasto będzie jeszcze bardziej kruche jeśli użyjecie 65 gram masła + 60 gram tłuszczu roślinnego - wszystko zimne )
- 1 jajko
- ok. 2-3 łyżki zimnej wody
farsz makowo - bakaliowy :
- 50 gram orzechów włoskich
- 50 gram orzechów laskowych
- 50 gram migdałów
- 1/2 kubka brązowego cukru
- 50 gram maku ( przelany wrzątkiem na sitku)
- 1 łyżeczka masła
- skorka i sok z pomarańczy
- pół kubka śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- odrobina likieru kawowego ( opcjonalnie )
- garść rodzynek zaparzonych we wrzątku
- 100 gram kandyzowanej skorki z pomarańczy
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki ciasta ( oprócz wody ) wrzucamy do malaksera - food procesora i chwilkę miksujemy na kruszonkę.
Dolewamy po łyżce zimnej wody i miksujemy. Ciasto powinno zacząć ładnie się łączyć w kule.
Wykładamy ciasto na blat i szybko zagniatamy w plaski dysk. Zawijamy w folie spożywcza i na 30 minut chodzimy w lodowce.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Nasze orzechy + migdały + mak = miksujemy na drobno w malakserze.
Do garnka wrzucamy nasza zmiksowana masę orzechowo - makowa + masło + brązowy cukier + skórkę i sok z pomarańczy + cynamon + przyprawę do piernika + śmietanę kremówkę = całość gotujemy na wolnym ogniu parę minut do zgęstnienia naszej masy. Mieszamy od czasu do czasu.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier + odsączone rodzinki + kandyzowana skórkę z pomarańczy.
Mieszamy całość. Odstawiamy.
Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej stolnicy.
Jeśli mamy formę od mufinek lub mini tartej, smarujemy ja w środku tłuszczem.
W cieście wykrawamy krążki trochę większe niż nasze otwory od foremek.
Wyklejamy foremki naszym ciastem. Lekko dociskamy spod i boki.
Mozna widelcem ponakuwac dno.
Z reszty naszego ciasta jeśli chcemy możemy powycinać male gwiazdki do dekoracji góry.
Kazda foremkę wypełniamy ok. 1 łyżką naszego przygotowanego farszu. Lekko dociskamy.
Na gore układamy nasze gwiazdki i całość smarujemy rozmąconym jajkiem.
Piekarnik 180 stop. C.
Pieczemy ok. 25 - 30 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Pyszne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
;
Komentarze
Prześlij komentarz