Przejdź do głównej zawartości

Mini tarty z farszem świątecznym.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Świąteczny czas to z cala pewnością bakalie, orzechy , mak , miód .... zapachy pieczonych ciast i ciasteczek. 
W dzisiejszej propozycji nie będzie inaczej. Trochę pomysł wpadł mi przy pozostałym farszu bakaliowym który robiłam do innej propozycji. Ale dlaczego by nie skorzystać z tej okazji i upiec te szybkie, proste i super pyszne cudeńka. :).
Robi się je bardzo szybko i prosto a jeśli zechcecie możecie je po prostu upiec i zamrozić do Świat.
Polecam.








Składniki :


ciasto kruche :


  • 1 1/2 kubka maki
  • szczypta soli
  • 125 gram zimnego masła (ciasto będzie jeszcze bardziej kruche jeśli użyjecie 65 gram masła + 60 gram tłuszczu roślinnego - wszystko zimne )
  • 1 jajko
  • ok. 2-3 łyżki zimnej wody








farsz makowo - bakaliowy :

  • 50 gram orzechów włoskich 
  • 50 gram orzechów laskowych
  • 50 gram migdałów
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • 50 gram maku ( przelany wrzątkiem na sitku)
  • 1 łyżeczka masła
  • skorka i sok z pomarańczy
  • pół kubka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • odrobina likieru kawowego ( opcjonalnie )
  • garść rodzynek zaparzonych we wrzątku
  • 100 gram kandyzowanej skorki z pomarańczy










Sposób przygotowania : 



Wszystkie składniki ciasta ( oprócz wody ) wrzucamy do malaksera - food procesora i chwilkę miksujemy na kruszonkę.
 Dolewamy po łyżce zimnej wody i miksujemy. Ciasto powinno zacząć ładnie się łączyć w kule. 
Wykładamy ciasto na blat i szybko zagniatamy w plaski dysk. Zawijamy w folie spożywcza i na 30 minut chodzimy w lodowce.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Nasze orzechy + migdały + mak = miksujemy na drobno w malakserze.
Do garnka wrzucamy nasza zmiksowana masę orzechowo - makowa + masło + brązowy cukier + skórkę i sok z pomarańczy + cynamon + przyprawę do piernika + śmietanę kremówkę = całość gotujemy na wolnym ogniu parę minut do zgęstnienia naszej masy. Mieszamy od czasu do czasu.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier + odsączone rodzinki + kandyzowana skórkę z pomarańczy. 
Mieszamy całość. Odstawiamy.
Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej stolnicy.
Jeśli mamy formę od mufinek lub mini tartej, smarujemy ja w środku tłuszczem.
W cieście wykrawamy krążki trochę większe niż nasze otwory od foremek.
Wyklejamy foremki naszym ciastem. Lekko dociskamy spod i boki.
Mozna widelcem ponakuwac dno.
Z reszty naszego ciasta jeśli chcemy możemy powycinać male gwiazdki do dekoracji góry.
Kazda foremkę wypełniamy ok. 1 łyżką naszego przygotowanego farszu. Lekko dociskamy.
Na gore układamy nasze gwiazdki i całość smarujemy rozmąconym jajkiem.
Piekarnik 180 stop. C.
Pieczemy ok. 25 - 30 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Pyszne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com


;

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...