Przejdź do głównej zawartości

Pizzerki cebulowe.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie pięknie biało za oknami. W sam raz na Mikołaja :).
 Mimo tego wariującego Xaviera nad Europa i za oknami mam nadzieje ze u Was wszystko ok i humory dopisują. 
Dziś mam dla Was propozycje na pyszne pizzerki które na pewno zasmakują i rozniosą w domach piękne zapachy. W sam raz na weekendowe jedzonko.
Spróbujcie. Polecam.










Składniki : 



na ciasto : 

  • 3 1/2 kubka maki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/3 kubka cieplej wody
  • 40 gram drożdży świeżych


na farsz : 



  • 1 kg cebuli
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oregano
  • 2 kubki creme fresh
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1/2 kubka startego parmezanu lub dobrego żółtego sera








Sposób przygotowania : 






Najpierw zaczynamy od ciasta bo, gdy będzie rosnąć możemy przygotować farsz.
Do naszej cieplej wody wsypujemy cukier + łyżeczkę maki + skruszamy nasze drożdże = całość lekko mieszamy i odstawiamy na parę minut żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski robota kuchennego wsypujemy make + oliwę + sol = mieszamy lekko. Dokładamy nasze drożdże i całość mieszamy z hakiem do wyrabiania ciast jakieś 5-7 minut na jednolite sprężyste ciasto.
Ciasto przekładamy do nasmarowanej oliwa miski i odstawiamy pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 2 godziny. Do podwojenia objętości.
W tym czasie nasze cebule obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie oleju ( może być czosnkowy lub zwykły ).
Doprawiamy sola i pieprzem + oregano . 
Gdy nasza cebula zacznie brązowieć dolewamy na dno odrobinę wody i smażymy dalej do całkowitego odparowania płynów. Cebula będzie mięciutka i soczysta. Odstawiamy.
W misce łączymy ze sobą : creme fresh + jajko + oregano + zioła prowansalskie + starty ser = mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 220 stop. C.
Nasze wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice i zagniatamy. Dzielimy na 8 części. Kazda rozwałkowujemy na okrągłą pizzerkę. 
Pizzerki układamy na blaszkach z papierem do pieczenia. Na każdej smarujemy po ok. 2 łyżkach masy z creme fresh ( zostawiając boki bez smarowania ) i ok. 2 łyżkach naszej cebuli smażonej.
Całość do pieca na ok 20 minut. 
Gotowe.
Smaczne , proste i domowe :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...