www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie pięknie biało za oknami. W sam raz na Mikołaja :).
Mimo tego wariującego Xaviera nad Europa i za oknami mam nadzieje ze u Was wszystko ok i humory dopisują.
Dziś mam dla Was propozycje na pyszne pizzerki które na pewno zasmakują i rozniosą w domach piękne zapachy. W sam raz na weekendowe jedzonko.
Spróbujcie. Polecam.
Składniki :
na ciasto :
- 3 1/2 kubka maki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/3 kubka cieplej wody
- 40 gram drożdży świeżych
na farsz :
- 1 kg cebuli
- sol i pieprz do smaku
- 1 łyżka oregano
- 2 kubki creme fresh
- 1 jajko
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1/2 kubka startego parmezanu lub dobrego żółtego sera
Sposób przygotowania :
Najpierw zaczynamy od ciasta bo, gdy będzie rosnąć możemy przygotować farsz.
Do naszej cieplej wody wsypujemy cukier + łyżeczkę maki + skruszamy nasze drożdże = całość lekko mieszamy i odstawiamy na parę minut żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski robota kuchennego wsypujemy make + oliwę + sol = mieszamy lekko. Dokładamy nasze drożdże i całość mieszamy z hakiem do wyrabiania ciast jakieś 5-7 minut na jednolite sprężyste ciasto.
Ciasto przekładamy do nasmarowanej oliwa miski i odstawiamy pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 2 godziny. Do podwojenia objętości.
W tym czasie nasze cebule obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie oleju ( może być czosnkowy lub zwykły ).
Doprawiamy sola i pieprzem + oregano .
Gdy nasza cebula zacznie brązowieć dolewamy na dno odrobinę wody i smażymy dalej do całkowitego odparowania płynów. Cebula będzie mięciutka i soczysta. Odstawiamy.
W misce łączymy ze sobą : creme fresh + jajko + oregano + zioła prowansalskie + starty ser = mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 220 stop. C.
Nasze wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice i zagniatamy. Dzielimy na 8 części. Kazda rozwałkowujemy na okrągłą pizzerkę.
Pizzerki układamy na blaszkach z papierem do pieczenia. Na każdej smarujemy po ok. 2 łyżkach masy z creme fresh ( zostawiając boki bez smarowania ) i ok. 2 łyżkach naszej cebuli smażonej.
Całość do pieca na ok 20 minut.
Gotowe.
Smaczne , proste i domowe :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz