Przejdź do głównej zawartości

Pizzerki cebulowe.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie pięknie biało za oknami. W sam raz na Mikołaja :).
 Mimo tego wariującego Xaviera nad Europa i za oknami mam nadzieje ze u Was wszystko ok i humory dopisują. 
Dziś mam dla Was propozycje na pyszne pizzerki które na pewno zasmakują i rozniosą w domach piękne zapachy. W sam raz na weekendowe jedzonko.
Spróbujcie. Polecam.










Składniki : 



na ciasto : 

  • 3 1/2 kubka maki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/3 kubka cieplej wody
  • 40 gram drożdży świeżych


na farsz : 



  • 1 kg cebuli
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oregano
  • 2 kubki creme fresh
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1/2 kubka startego parmezanu lub dobrego żółtego sera








Sposób przygotowania : 






Najpierw zaczynamy od ciasta bo, gdy będzie rosnąć możemy przygotować farsz.
Do naszej cieplej wody wsypujemy cukier + łyżeczkę maki + skruszamy nasze drożdże = całość lekko mieszamy i odstawiamy na parę minut żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski robota kuchennego wsypujemy make + oliwę + sol = mieszamy lekko. Dokładamy nasze drożdże i całość mieszamy z hakiem do wyrabiania ciast jakieś 5-7 minut na jednolite sprężyste ciasto.
Ciasto przekładamy do nasmarowanej oliwa miski i odstawiamy pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 2 godziny. Do podwojenia objętości.
W tym czasie nasze cebule obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie oleju ( może być czosnkowy lub zwykły ).
Doprawiamy sola i pieprzem + oregano . 
Gdy nasza cebula zacznie brązowieć dolewamy na dno odrobinę wody i smażymy dalej do całkowitego odparowania płynów. Cebula będzie mięciutka i soczysta. Odstawiamy.
W misce łączymy ze sobą : creme fresh + jajko + oregano + zioła prowansalskie + starty ser = mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 220 stop. C.
Nasze wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice i zagniatamy. Dzielimy na 8 części. Kazda rozwałkowujemy na okrągłą pizzerkę. 
Pizzerki układamy na blaszkach z papierem do pieczenia. Na każdej smarujemy po ok. 2 łyżkach masy z creme fresh ( zostawiając boki bez smarowania ) i ok. 2 łyżkach naszej cebuli smażonej.
Całość do pieca na ok 20 minut. 
Gotowe.
Smaczne , proste i domowe :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...