www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Sernik - można śmiało powiedzieć klasyka polskich Świat. Jednak ta klasyka choć u mnie także gości co roku na Świątecznym stole, nigdy się nie nudzi. Przecież sposobów na nią jest mnóstwo. Kazdy może śmiało znaleźć coś dla siebie. Czy to z owocami , czy klasycznie śmietankowy czy tez cytrynowy albo w połączeniu z makiem , z rodzynkami. A gdzie tu mini serniczki z soczystymi owocami czy galaretka , bita śmietaną itd itd. Pomysłów wiele.
Dzis czas na kawowa odsłonę tego klasyka.
Pokuście się - naprawdę warto !
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 250 gram maki
- 120 gram masła
- 50 gram cukru
- odrobina mleka
na masę sernikowa :
- 1 kg twarogu mielonego ( opcjonalnie dobrej jakości Quark - serek homogenizowany )
- 200 gram cukru
- 4 jajka ( białka i żółtka osobno )
- 40 gram maki kukurydzianej
- 2 lyzeczki extraktu waniliowego
- 2 łyżeczki kawy espresso
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka śmietany kremówki
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki ciasta - oprócz mleka - wrzucamy do food procesora ( malaksera ) i miksujemy do łączenia się składników. Powoli dolewając po trochu mleko ( ok. 3-4 lyzeczki ) miksujemy dalej aż ciasto zacznie się ładnie łączyć i lepić w kule.
Zagniatamy rękoma i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie formę - tortownice. Dno wykładamy papierem do pieczenia a brzegi smarujemy masłem.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Wyciągamy nasze ciasto schodzone i rozwałkowujemy na średnice naszego dołu od formy plus trochę na boki.
Wyklejamy nasza formę ciastem.
Mozna ponakluwac lekko dno widelcem.
Wkładamy do piekarnika na jakieś 15 minut. Do lekkiego podpieczenia.
Odkładamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy nasz twaróg + cukier + make kukurydziana + żółtka = mieszamy.
W malej miseczce łączymy kawę i kakao z łyżką śmietany.
Dorzucamy do twarogu. Mieszamy.
Ubijamy osobno nasze białka i na koniec dokładamy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy całość do połączenia.
Wlewamy cala masę na podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika.
Temperatura dalej 200 stop. C. Jeżeli Wasz piekarnik mocno piecze możecie zmniejszyć na 180 stop. C.
Pieczemy ok. 45- 50 minut.
Studzimy.
Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz