Przejdź do głównej zawartości

Sernik kawowy - aksamitny.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Sernik - można śmiało powiedzieć klasyka polskich Świat. Jednak ta klasyka choć u mnie także gości co roku na Świątecznym stole, nigdy się nie nudzi. Przecież sposobów na nią jest mnóstwo. Kazdy może śmiało znaleźć coś dla siebie. Czy to z owocami , czy klasycznie śmietankowy czy tez cytrynowy  albo w połączeniu z makiem , z rodzynkami. A gdzie tu mini serniczki z soczystymi owocami czy galaretka , bita śmietaną itd itd. Pomysłów wiele.
Dzis czas na kawowa odsłonę tego klasyka.
Pokuście się  -  naprawdę warto !
Zapraszam.










Składniki : 


na ciasto :

  • 250 gram maki
  • 120 gram masła
  • 50 gram cukru
  • odrobina mleka




na masę sernikowa : 

  • 1 kg twarogu mielonego ( opcjonalnie dobrej jakości Quark - serek homogenizowany )
  •  200 gram cukru
  • 4 jajka ( białka i żółtka osobno )
  • 40 gram maki kukurydzianej
  • 2 lyzeczki extraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy espresso
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka śmietany kremówki












Sposób przygotowania : 





 Wszystkie składniki ciasta - oprócz mleka - wrzucamy do food procesora ( malaksera ) i miksujemy do łączenia się składników. Powoli dolewając po trochu mleko ( ok. 3-4 lyzeczki ) miksujemy dalej aż ciasto zacznie się ładnie łączyć i lepić w kule.
Zagniatamy rękoma i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie formę - tortownice. Dno wykładamy papierem do pieczenia a brzegi smarujemy masłem.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Wyciągamy nasze ciasto schodzone i rozwałkowujemy na średnice naszego dołu od formy plus trochę na boki.
Wyklejamy nasza formę ciastem.
Mozna ponakluwac lekko dno widelcem.
Wkładamy do piekarnika na jakieś 15 minut. Do lekkiego podpieczenia.
Odkładamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy nasz twaróg + cukier + make kukurydziana + żółtka = mieszamy.
W malej miseczce łączymy kawę i kakao z łyżką śmietany.
Dorzucamy do twarogu. Mieszamy.
Ubijamy osobno nasze białka i na koniec dokładamy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy całość do połączenia.
Wlewamy cala masę na podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika.
Temperatura dalej 200 stop. C. Jeżeli Wasz piekarnik mocno piecze możecie zmniejszyć na 180 stop. C.
Pieczemy ok. 45- 50 minut.
Studzimy.
Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 











www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...