Przejdź do głównej zawartości

Sernik kawowy - aksamitny.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Sernik - można śmiało powiedzieć klasyka polskich Świat. Jednak ta klasyka choć u mnie także gości co roku na Świątecznym stole, nigdy się nie nudzi. Przecież sposobów na nią jest mnóstwo. Kazdy może śmiało znaleźć coś dla siebie. Czy to z owocami , czy klasycznie śmietankowy czy tez cytrynowy  albo w połączeniu z makiem , z rodzynkami. A gdzie tu mini serniczki z soczystymi owocami czy galaretka , bita śmietaną itd itd. Pomysłów wiele.
Dzis czas na kawowa odsłonę tego klasyka.
Pokuście się  -  naprawdę warto !
Zapraszam.










Składniki : 


na ciasto :

  • 250 gram maki
  • 120 gram masła
  • 50 gram cukru
  • odrobina mleka




na masę sernikowa : 

  • 1 kg twarogu mielonego ( opcjonalnie dobrej jakości Quark - serek homogenizowany )
  •  200 gram cukru
  • 4 jajka ( białka i żółtka osobno )
  • 40 gram maki kukurydzianej
  • 2 lyzeczki extraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy espresso
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka śmietany kremówki












Sposób przygotowania : 





 Wszystkie składniki ciasta - oprócz mleka - wrzucamy do food procesora ( malaksera ) i miksujemy do łączenia się składników. Powoli dolewając po trochu mleko ( ok. 3-4 lyzeczki ) miksujemy dalej aż ciasto zacznie się ładnie łączyć i lepić w kule.
Zagniatamy rękoma i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie formę - tortownice. Dno wykładamy papierem do pieczenia a brzegi smarujemy masłem.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Wyciągamy nasze ciasto schodzone i rozwałkowujemy na średnice naszego dołu od formy plus trochę na boki.
Wyklejamy nasza formę ciastem.
Mozna ponakluwac lekko dno widelcem.
Wkładamy do piekarnika na jakieś 15 minut. Do lekkiego podpieczenia.
Odkładamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy nasz twaróg + cukier + make kukurydziana + żółtka = mieszamy.
W malej miseczce łączymy kawę i kakao z łyżką śmietany.
Dorzucamy do twarogu. Mieszamy.
Ubijamy osobno nasze białka i na koniec dokładamy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy całość do połączenia.
Wlewamy cala masę na podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika.
Temperatura dalej 200 stop. C. Jeżeli Wasz piekarnik mocno piecze możecie zmniejszyć na 180 stop. C.
Pieczemy ok. 45- 50 minut.
Studzimy.
Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 











www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych