www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Skoro grudzień to zaczynamy odliczanie do Świat. Mam nadzieje ze Wy tez już rozpisujecie i planujecie Wasze świąteczne gotowanie i pieczenie w kuchni. Warto sobie wcześniej zaplanować aby potem nie zwariować :). Niektóre potrawy czy ciasta można przecież śmiało wcześniej przygotować i mieć mniej stresu na koniec. A wiadomo ze jeszcze po drodze zakupy, prezenty, sprzątanie itd itd - nie dajmy się zwariować. W końcu to maja być piękne Święta.
Postaram się oczywiście do samych Świat kusić Was moimi propozycjami świątecznych potraw.
W związku z tym już dziś pierwsza z nich - ciasteczka które możecie przygotować dużo wcześniej bez stresu a mogą być cudownym prezentem świątecznym.
Zapraszam.
Składniki :
- 180 gram zimnego masła
- 1 1/2 kubka cukru
- 350 gram maki pszennej
- 1 jajko cale
- 1 żółtko
- 1 łyżka extraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- skorka z polowy pomarańczy
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub pumpkin spice
Dodatkowo :
- 1 białko
- ok. 200 gram cukru pudru
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki naszego ciasta : maka + sol + cukier + zimne masło + jajko + żółtko + extrakt waniliowy + kardamon + przyprawa do piernika + skorka z pomarańczy =wrzucamy do naszego robota kuchennego - food procesora i miksujemy do czasu aż składniki zaczną się ładnie łączyć w jedna zwarta kule.
Jeśli ktoś nie ma robota kuchennego i robi to ręcznie , wystarczy wszystkie składniki w miarę szybko zagniatać w dużej misce.
Ciasto formujemy na plaski dysk i zawijamy w folie spożywczą. Do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki + papier do pieczenia.
Nasze schłodzone ciasto najlepiej podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować cienko.
Wycinamy ciasteczka o jakich kształtach chcemy. Pelna dowolność.
Przekładamy nasze ciasteczka na blaszki i pieczemy ok. 12 minut. Należy obserwować aby nie spalić.
Studzimy.
Lukier : najlepiej mikserem na wolnych obrotach mieszamy nasze białko + cukier puder stopniowo dodając do czasu aż konsystencja będzie nam odpowiadała. Chodzi tutaj o to , ze konsystencja do drobnych elementów czy pisania powinny być gęstsza a jeśli chcemy tylko gładko wypełnić ciasteczko lukrem to lukier powinien być nieco luźniejszy. Sami na pewno wyczujecie w trakcie.
I oczywiście nie potrzebujecie tu zadnych zabawek cukierniczych - jeśli nie macie nic pod ręką. Wystarcza woreczki śniadaniowe w których w rogu wytniecie rożek i gotowe.
I teraz jeśli mamy ochotę i chcemy troszkę udekorować nasze ciasteczka przygotowujemy sobie lukier ozdobny + jakieś barwniki spożywcze ( opcjonalnie ) + troszkę więcej czasu - najlepiej wieczorem = i robimy dowolne ozdoby i wzorki.
A może dzieci pomogą :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz