Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczne kruche ciasteczka z lukrem ozdobnym.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Skoro grudzień to zaczynamy odliczanie do Świat. Mam nadzieje ze Wy tez już rozpisujecie i planujecie Wasze świąteczne gotowanie i pieczenie w kuchni. Warto sobie wcześniej zaplanować aby potem nie zwariować :). Niektóre potrawy czy ciasta można przecież śmiało wcześniej przygotować i mieć mniej stresu na koniec. A wiadomo ze jeszcze po drodze zakupy, prezenty, sprzątanie itd itd - nie dajmy się zwariować. W końcu to maja być piękne Święta. 
Postaram się oczywiście do samych Świat kusić Was moimi propozycjami świątecznych potraw. 
W związku z tym już dziś pierwsza z nich - ciasteczka które możecie przygotować dużo wcześniej bez stresu a mogą być cudownym prezentem świątecznym.
Zapraszam.









Składniki : 




  • 180 gram zimnego masła
  • 1 1/2 kubka cukru
  • 350 gram maki pszennej
  • 1 jajko cale
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka extraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • skorka z polowy pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub pumpkin spice


Dodatkowo :

  • 1 białko
  • ok. 200 gram cukru pudru











Sposób przygotowania : 





Wszystkie składniki naszego ciasta : maka + sol + cukier + zimne masło + jajko + żółtko + extrakt waniliowy + kardamon + przyprawa do piernika + skorka z pomarańczy =wrzucamy do naszego robota kuchennego - food procesora i miksujemy do czasu aż składniki zaczną się ładnie łączyć w jedna zwarta kule.
Jeśli ktoś nie ma robota kuchennego i robi to ręcznie , wystarczy wszystkie składniki w miarę szybko zagniatać w dużej misce. 
Ciasto formujemy na plaski dysk i zawijamy w folie spożywczą. Do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki + papier do pieczenia.
Nasze schłodzone ciasto najlepiej podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować cienko. 
Wycinamy ciasteczka o jakich kształtach chcemy. Pelna dowolność.
Przekładamy nasze ciasteczka na blaszki i pieczemy ok. 12 minut. Należy obserwować aby nie spalić.
Studzimy.
Lukier : najlepiej mikserem na wolnych obrotach mieszamy nasze białko + cukier puder stopniowo dodając do czasu aż konsystencja będzie nam odpowiadała. Chodzi tutaj o to , ze konsystencja do drobnych elementów czy pisania powinny być gęstsza a jeśli chcemy tylko gładko wypełnić ciasteczko lukrem to lukier powinien być nieco luźniejszy. Sami na pewno wyczujecie w trakcie.
I oczywiście nie potrzebujecie tu zadnych zabawek cukierniczych - jeśli nie macie nic pod ręką. Wystarcza woreczki śniadaniowe w których w rogu wytniecie rożek i gotowe.
I teraz jeśli mamy ochotę i chcemy troszkę udekorować nasze ciasteczka przygotowujemy sobie lukier ozdobny + jakieś barwniki spożywcze ( opcjonalnie ) + troszkę więcej czasu - najlepiej wieczorem = i robimy dowolne ozdoby i wzorki.
A może dzieci pomogą :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...