Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczne kruche ciasteczka z lukrem ozdobnym.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Skoro grudzień to zaczynamy odliczanie do Świat. Mam nadzieje ze Wy tez już rozpisujecie i planujecie Wasze świąteczne gotowanie i pieczenie w kuchni. Warto sobie wcześniej zaplanować aby potem nie zwariować :). Niektóre potrawy czy ciasta można przecież śmiało wcześniej przygotować i mieć mniej stresu na koniec. A wiadomo ze jeszcze po drodze zakupy, prezenty, sprzątanie itd itd - nie dajmy się zwariować. W końcu to maja być piękne Święta. 
Postaram się oczywiście do samych Świat kusić Was moimi propozycjami świątecznych potraw. 
W związku z tym już dziś pierwsza z nich - ciasteczka które możecie przygotować dużo wcześniej bez stresu a mogą być cudownym prezentem świątecznym.
Zapraszam.









Składniki : 




  • 180 gram zimnego masła
  • 1 1/2 kubka cukru
  • 350 gram maki pszennej
  • 1 jajko cale
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka extraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • skorka z polowy pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub pumpkin spice


Dodatkowo :

  • 1 białko
  • ok. 200 gram cukru pudru











Sposób przygotowania : 





Wszystkie składniki naszego ciasta : maka + sol + cukier + zimne masło + jajko + żółtko + extrakt waniliowy + kardamon + przyprawa do piernika + skorka z pomarańczy =wrzucamy do naszego robota kuchennego - food procesora i miksujemy do czasu aż składniki zaczną się ładnie łączyć w jedna zwarta kule.
Jeśli ktoś nie ma robota kuchennego i robi to ręcznie , wystarczy wszystkie składniki w miarę szybko zagniatać w dużej misce. 
Ciasto formujemy na plaski dysk i zawijamy w folie spożywczą. Do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki + papier do pieczenia.
Nasze schłodzone ciasto najlepiej podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować cienko. 
Wycinamy ciasteczka o jakich kształtach chcemy. Pelna dowolność.
Przekładamy nasze ciasteczka na blaszki i pieczemy ok. 12 minut. Należy obserwować aby nie spalić.
Studzimy.
Lukier : najlepiej mikserem na wolnych obrotach mieszamy nasze białko + cukier puder stopniowo dodając do czasu aż konsystencja będzie nam odpowiadała. Chodzi tutaj o to , ze konsystencja do drobnych elementów czy pisania powinny być gęstsza a jeśli chcemy tylko gładko wypełnić ciasteczko lukrem to lukier powinien być nieco luźniejszy. Sami na pewno wyczujecie w trakcie.
I oczywiście nie potrzebujecie tu zadnych zabawek cukierniczych - jeśli nie macie nic pod ręką. Wystarcza woreczki śniadaniowe w których w rogu wytniecie rożek i gotowe.
I teraz jeśli mamy ochotę i chcemy troszkę udekorować nasze ciasteczka przygotowujemy sobie lukier ozdobny + jakieś barwniki spożywcze ( opcjonalnie ) + troszkę więcej czasu - najlepiej wieczorem = i robimy dowolne ozdoby i wzorki.
A może dzieci pomogą :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...