www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Wielkie odliczanie czas zacząć :). Większość z Pan Domu zacznie swoja prace w kuchni :) i na pewno wszędzie rozniosą się piękne zapachy Świątecznym potraw.
Zapewne jeszcze jakaś choinka i strojenie z dziećmi , jakieś ostatnie spotkania z gwiazdorem i tor przeszkód miedzy ludźmi w sklepie :) - a potem już nastanie cisza :) - i wszyscy zaszyją się w swoich domach i będą rozkoszować się pysznym jedzonkiem a w tle Świąteczna muzyka.:).
Mam nadzieje ze we wszystkich domach będzie pięknie i Świątecznie.
Dzis dla Was pierogi które możecie zrobić już dziś żeby potem nie zaprzątać sobie nimi głowy. Trochę pracy i będziecie mieli coś pysznego na stole. Mozna je zamrozić i podgrzać krótko przed podaniem. Sa pyszne a ten sos - nie będziecie mogli się oderwać.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 300 gram maki + w trakcie pracy do podsypywania
- 1 jajko
- łyżeczka oliwy z oliwek
- ok 1/2 szklanki cieplej wody
- szczypta soli
na masę :
( można jeśli ktoś woli użyć kupnej masy makowej ok 250 gram lub polecam zrobienie moim sposobem )
- 100 gram maku
- 100 gram orzechów włoskich
- 100 gram migdałów)
- odrobina likieru kawowego ( opcjonalnie )
- kubek śmietany kremówki
- łyżeczka przyprawy do piernika
- garść rodzinek
- 100 gram kandyzowanej skorki z pomarańczy
- 3/4 kubka brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
- łyżka masła
na sos :
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- skorka i sok z pomarańczy ( dobrze jest zetrzeć skórkę na dużych oczkach albo pokroić na drobne paseczki )
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od masy.
Do food procesora - malaksera wrzucamy przelany wrzątkiem mak + orzechy + migdały = miksujemy na drobno.
Całość wrzucamy do garnka i dodajemy do tego : łyżkę masła + cukier + przyprawę do piernika = gotujemy kilka minut do zgęstnienia całej masy.
Na koniec dodajemy kandyzowana skórkę z pomarańczy + rodzinki + likier = mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie zabieramy się na ciasto.
Na stolnicy wysypujemy nasza make + jajko + sol + oliwę = zagniatając ręką dolewamy po mału wodę. Wyrabiamy ciasto na jednolita gładką kule.
Dobrze jest teraz przykryć nasze ciasto na chwilkę i zostawić pod folia spożywcza.
Jeżeli posiadamy maszynkę do wyrabiania ciasta - maszynkę do makaronu to warto tutaj jej użyć bo najlepsze według mnie te właśnie pierogi są gdy są cieniutkie.
Ale jeśli nie mamy i będziemy rozwałkowywać ręczną metoda tez będzie dobrze. Trochę ćwiczeń i ciasto będzie cieniutkie.
A wiec - rozwałkowujemy najlepiej po kawałkach nasze ciasto i wykrawamy kulka. Wielkość według waszego uznania.
W środek wkładamy po ok. łyżeczce farszu i zaklejamy nasze pierogi.
Gotujemy w solonej gotującej się wodzie jakieś 2 minuty od wypłynięcia.
Sos - na patelni rozpuszczamy masło + cukier + cynamon + miód + sok i skorka z pomarańczy. Całość zagotowujemy i gotujemy do zredukowania i zgęstnienia.
Polewamy pierogi na gotowo naszym sosem i smacznego :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz