Przejdź do głównej zawartości

Pierogi swiateczne z masa makowa i przepysznym sosem pomaranczowym.




www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Wielkie odliczanie czas zacząć :). Większość z Pan Domu zacznie swoja prace w kuchni :) i na pewno wszędzie rozniosą się piękne zapachy Świątecznym potraw.
Zapewne jeszcze jakaś choinka i strojenie z dziećmi , jakieś ostatnie spotkania z gwiazdorem i tor przeszkód miedzy ludźmi w sklepie :) - a potem już nastanie cisza :) - i wszyscy zaszyją się w swoich domach i będą rozkoszować się pysznym jedzonkiem a w tle Świąteczna muzyka.:).
Mam nadzieje ze we wszystkich domach będzie pięknie i Świątecznie.
Dzis dla Was pierogi  które możecie zrobić już dziś żeby potem nie zaprzątać sobie nimi głowy. Trochę pracy i będziecie mieli coś pysznego na stole. Mozna je zamrozić i podgrzać krótko przed podaniem. Sa pyszne a ten sos - nie będziecie mogli się oderwać.
Zapraszam.













Składniki : 




na ciasto : 

  • 300 gram maki + w trakcie pracy do podsypywania
  • 1 jajko
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ok 1/2 szklanki cieplej wody
  • szczypta soli






na masę :

( można jeśli ktoś woli użyć kupnej masy makowej ok 250 gram  lub polecam zrobienie moim sposobem )
  •  100 gram maku
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 100 gram migdałów)
  • odrobina likieru kawowego ( opcjonalnie )
  • kubek śmietany kremówki
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • garść rodzinek
  • 100 gram kandyzowanej skorki z pomarańczy
  • 3/4 kubka brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka masła







na sos :

  •  2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • skorka i sok z pomarańczy ( dobrze jest zetrzeć skórkę na dużych oczkach albo pokroić na drobne paseczki )













Sposób przygotowania :




Zaczynamy od masy.
Do food procesora - malaksera wrzucamy przelany wrzątkiem mak + orzechy + migdały = miksujemy na drobno.
Całość wrzucamy do garnka i dodajemy do tego : łyżkę masła + cukier + przyprawę do piernika = gotujemy kilka minut do zgęstnienia całej masy.
Na koniec dodajemy kandyzowana skórkę z pomarańczy + rodzinki + likier = mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie zabieramy się na ciasto.
Na stolnicy wysypujemy nasza make + jajko + sol + oliwę = zagniatając ręką dolewamy po mału wodę. Wyrabiamy ciasto na jednolita gładką kule.
Dobrze jest teraz przykryć nasze ciasto na chwilkę i zostawić pod folia spożywcza.
Jeżeli posiadamy maszynkę do wyrabiania ciasta - maszynkę do makaronu to warto tutaj jej użyć bo najlepsze według mnie te właśnie pierogi są gdy są cieniutkie.
Ale jeśli nie mamy i będziemy rozwałkowywać ręczną metoda tez będzie dobrze. Trochę ćwiczeń i ciasto będzie cieniutkie.
A wiec - rozwałkowujemy najlepiej po kawałkach nasze ciasto i wykrawamy kulka. Wielkość według waszego uznania.
W środek wkładamy po ok. łyżeczce farszu i zaklejamy nasze pierogi.
Gotujemy w solonej gotującej się wodzie jakieś 2 minuty od wypłynięcia.
Sos - na patelni rozpuszczamy masło + cukier + cynamon + miód + sok i skorka z pomarańczy. Całość zagotowujemy i gotujemy do zredukowania i zgęstnienia.
Polewamy pierogi na gotowo naszym sosem i smacznego :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...