Przejdź do głównej zawartości

Pierogi swiateczne z masa makowa i przepysznym sosem pomaranczowym.




www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Wielkie odliczanie czas zacząć :). Większość z Pan Domu zacznie swoja prace w kuchni :) i na pewno wszędzie rozniosą się piękne zapachy Świątecznym potraw.
Zapewne jeszcze jakaś choinka i strojenie z dziećmi , jakieś ostatnie spotkania z gwiazdorem i tor przeszkód miedzy ludźmi w sklepie :) - a potem już nastanie cisza :) - i wszyscy zaszyją się w swoich domach i będą rozkoszować się pysznym jedzonkiem a w tle Świąteczna muzyka.:).
Mam nadzieje ze we wszystkich domach będzie pięknie i Świątecznie.
Dzis dla Was pierogi  które możecie zrobić już dziś żeby potem nie zaprzątać sobie nimi głowy. Trochę pracy i będziecie mieli coś pysznego na stole. Mozna je zamrozić i podgrzać krótko przed podaniem. Sa pyszne a ten sos - nie będziecie mogli się oderwać.
Zapraszam.













Składniki : 




na ciasto : 

  • 300 gram maki + w trakcie pracy do podsypywania
  • 1 jajko
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ok 1/2 szklanki cieplej wody
  • szczypta soli






na masę :

( można jeśli ktoś woli użyć kupnej masy makowej ok 250 gram  lub polecam zrobienie moim sposobem )
  •  100 gram maku
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 100 gram migdałów)
  • odrobina likieru kawowego ( opcjonalnie )
  • kubek śmietany kremówki
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • garść rodzinek
  • 100 gram kandyzowanej skorki z pomarańczy
  • 3/4 kubka brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka masła







na sos :

  •  2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • skorka i sok z pomarańczy ( dobrze jest zetrzeć skórkę na dużych oczkach albo pokroić na drobne paseczki )













Sposób przygotowania :




Zaczynamy od masy.
Do food procesora - malaksera wrzucamy przelany wrzątkiem mak + orzechy + migdały = miksujemy na drobno.
Całość wrzucamy do garnka i dodajemy do tego : łyżkę masła + cukier + przyprawę do piernika = gotujemy kilka minut do zgęstnienia całej masy.
Na koniec dodajemy kandyzowana skórkę z pomarańczy + rodzinki + likier = mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie zabieramy się na ciasto.
Na stolnicy wysypujemy nasza make + jajko + sol + oliwę = zagniatając ręką dolewamy po mału wodę. Wyrabiamy ciasto na jednolita gładką kule.
Dobrze jest teraz przykryć nasze ciasto na chwilkę i zostawić pod folia spożywcza.
Jeżeli posiadamy maszynkę do wyrabiania ciasta - maszynkę do makaronu to warto tutaj jej użyć bo najlepsze według mnie te właśnie pierogi są gdy są cieniutkie.
Ale jeśli nie mamy i będziemy rozwałkowywać ręczną metoda tez będzie dobrze. Trochę ćwiczeń i ciasto będzie cieniutkie.
A wiec - rozwałkowujemy najlepiej po kawałkach nasze ciasto i wykrawamy kulka. Wielkość według waszego uznania.
W środek wkładamy po ok. łyżeczce farszu i zaklejamy nasze pierogi.
Gotujemy w solonej gotującej się wodzie jakieś 2 minuty od wypłynięcia.
Sos - na patelni rozpuszczamy masło + cukier + cynamon + miód + sok i skorka z pomarańczy. Całość zagotowujemy i gotujemy do zredukowania i zgęstnienia.
Polewamy pierogi na gotowo naszym sosem i smacznego :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...