Przejdź do głównej zawartości

Pierogi swiateczne z masa makowa i przepysznym sosem pomaranczowym.




www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Wielkie odliczanie czas zacząć :). Większość z Pan Domu zacznie swoja prace w kuchni :) i na pewno wszędzie rozniosą się piękne zapachy Świątecznym potraw.
Zapewne jeszcze jakaś choinka i strojenie z dziećmi , jakieś ostatnie spotkania z gwiazdorem i tor przeszkód miedzy ludźmi w sklepie :) - a potem już nastanie cisza :) - i wszyscy zaszyją się w swoich domach i będą rozkoszować się pysznym jedzonkiem a w tle Świąteczna muzyka.:).
Mam nadzieje ze we wszystkich domach będzie pięknie i Świątecznie.
Dzis dla Was pierogi  które możecie zrobić już dziś żeby potem nie zaprzątać sobie nimi głowy. Trochę pracy i będziecie mieli coś pysznego na stole. Mozna je zamrozić i podgrzać krótko przed podaniem. Sa pyszne a ten sos - nie będziecie mogli się oderwać.
Zapraszam.













Składniki : 




na ciasto : 

  • 300 gram maki + w trakcie pracy do podsypywania
  • 1 jajko
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ok 1/2 szklanki cieplej wody
  • szczypta soli






na masę :

( można jeśli ktoś woli użyć kupnej masy makowej ok 250 gram  lub polecam zrobienie moim sposobem )
  •  100 gram maku
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 100 gram migdałów)
  • odrobina likieru kawowego ( opcjonalnie )
  • kubek śmietany kremówki
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • garść rodzinek
  • 100 gram kandyzowanej skorki z pomarańczy
  • 3/4 kubka brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka masła







na sos :

  •  2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • skorka i sok z pomarańczy ( dobrze jest zetrzeć skórkę na dużych oczkach albo pokroić na drobne paseczki )













Sposób przygotowania :




Zaczynamy od masy.
Do food procesora - malaksera wrzucamy przelany wrzątkiem mak + orzechy + migdały = miksujemy na drobno.
Całość wrzucamy do garnka i dodajemy do tego : łyżkę masła + cukier + przyprawę do piernika = gotujemy kilka minut do zgęstnienia całej masy.
Na koniec dodajemy kandyzowana skórkę z pomarańczy + rodzinki + likier = mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie zabieramy się na ciasto.
Na stolnicy wysypujemy nasza make + jajko + sol + oliwę = zagniatając ręką dolewamy po mału wodę. Wyrabiamy ciasto na jednolita gładką kule.
Dobrze jest teraz przykryć nasze ciasto na chwilkę i zostawić pod folia spożywcza.
Jeżeli posiadamy maszynkę do wyrabiania ciasta - maszynkę do makaronu to warto tutaj jej użyć bo najlepsze według mnie te właśnie pierogi są gdy są cieniutkie.
Ale jeśli nie mamy i będziemy rozwałkowywać ręczną metoda tez będzie dobrze. Trochę ćwiczeń i ciasto będzie cieniutkie.
A wiec - rozwałkowujemy najlepiej po kawałkach nasze ciasto i wykrawamy kulka. Wielkość według waszego uznania.
W środek wkładamy po ok. łyżeczce farszu i zaklejamy nasze pierogi.
Gotujemy w solonej gotującej się wodzie jakieś 2 minuty od wypłynięcia.
Sos - na patelni rozpuszczamy masło + cukier + cynamon + miód + sok i skorka z pomarańczy. Całość zagotowujemy i gotujemy do zredukowania i zgęstnienia.
Polewamy pierogi na gotowo naszym sosem i smacznego :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych