Przejdź do głównej zawartości

Makaron ryzowy i soczysta, aromatyczna kaczka.






  
www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Po małych walkach z czasem i jak się teraz okazuje także z komputerem, staram się nadrobić czas i dziś zachęcić Was do szybkiego dania z wykorzystaniem np. resztek z pieczonej kaczki.
Danie proste a przy tym bardzo pyszne. Użyłam kawałków kaczki którą piekłam ale możecie zastąpić jeśli macie kawałkami kurczaka.
Sprawdza się na obiad czy obiado - kolacje a nawet jako danie na przekąskę. Dobra alternatywa na wykorzystanie resztek także po - świątecznych i przy tym lekko strawne.
Zapraszam.










Składniki : 


  • kawałki pozostałego mięsa kaczki ( można zastąpić kurczakiem )
  • odrobina przyprawy 5 smaków
  • odrobina przyprawy chińskiej
  • ok. 4 cm kawałek korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli ( dałam bez pestek )
  • 1/2 kubka sosu słodko- kwaśnego
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • pęczek szczypiorku
  • 2 świeże papryki podłużne zielone
  • 1 czerwona papryka podłużna
  • 250 gram fasolki szparagowej
  • kilka kropel sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 1 - 2 łyżeczki pasty Thai Green Curry












Sposób przygotowania : 





Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Nasze papryki myjemy i kroimy na drobne krążki. Tak samo szczypiorek.
Czosnek, papryczkę chilli i imbir kroimy na drobne kawałeczki.
Nasze kawałki mięsa najlepiej rozdzielić widelcem na mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy patelnie z odrobina oleju czosnkowego lub zwykłego.
 Podsmażamy chwilkę imbir + chilli + czosnek + szczypiorek.
Dorzucamy kawałki naszego mięsa i przyprószamy całość przyprawa 5 smaków + przyprawa chińską.
Na koniec dodajemy nasze papryki i fasolkę. Smażymy parę minut do lekkiego zmiękczenia.
Doprawiamy sosem słodko - kwaśnym.
Wrzucamy nasz ugotowany i odcedzony makaron ryżowy i na gotowo dodajemy kilka kropel sosu sojowego + sol + pierz + ziarna sezamu.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...