Przejdź do głównej zawartości

Makaron ryzowy i soczysta, aromatyczna kaczka.






  
www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Po małych walkach z czasem i jak się teraz okazuje także z komputerem, staram się nadrobić czas i dziś zachęcić Was do szybkiego dania z wykorzystaniem np. resztek z pieczonej kaczki.
Danie proste a przy tym bardzo pyszne. Użyłam kawałków kaczki którą piekłam ale możecie zastąpić jeśli macie kawałkami kurczaka.
Sprawdza się na obiad czy obiado - kolacje a nawet jako danie na przekąskę. Dobra alternatywa na wykorzystanie resztek także po - świątecznych i przy tym lekko strawne.
Zapraszam.










Składniki : 


  • kawałki pozostałego mięsa kaczki ( można zastąpić kurczakiem )
  • odrobina przyprawy 5 smaków
  • odrobina przyprawy chińskiej
  • ok. 4 cm kawałek korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli ( dałam bez pestek )
  • 1/2 kubka sosu słodko- kwaśnego
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • pęczek szczypiorku
  • 2 świeże papryki podłużne zielone
  • 1 czerwona papryka podłużna
  • 250 gram fasolki szparagowej
  • kilka kropel sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 1 - 2 łyżeczki pasty Thai Green Curry












Sposób przygotowania : 





Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Nasze papryki myjemy i kroimy na drobne krążki. Tak samo szczypiorek.
Czosnek, papryczkę chilli i imbir kroimy na drobne kawałeczki.
Nasze kawałki mięsa najlepiej rozdzielić widelcem na mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy patelnie z odrobina oleju czosnkowego lub zwykłego.
 Podsmażamy chwilkę imbir + chilli + czosnek + szczypiorek.
Dorzucamy kawałki naszego mięsa i przyprószamy całość przyprawa 5 smaków + przyprawa chińską.
Na koniec dodajemy nasze papryki i fasolkę. Smażymy parę minut do lekkiego zmiękczenia.
Doprawiamy sosem słodko - kwaśnym.
Wrzucamy nasz ugotowany i odcedzony makaron ryżowy i na gotowo dodajemy kilka kropel sosu sojowego + sol + pierz + ziarna sezamu.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych