www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Po małych walkach z czasem i jak się teraz okazuje także z komputerem, staram się nadrobić czas i dziś zachęcić Was do szybkiego dania z wykorzystaniem np. resztek z pieczonej kaczki.
Danie proste a przy tym bardzo pyszne. Użyłam kawałków kaczki którą piekłam ale możecie zastąpić jeśli macie kawałkami kurczaka.
Sprawdza się na obiad czy obiado - kolacje a nawet jako danie na przekąskę. Dobra alternatywa na wykorzystanie resztek także po - świątecznych i przy tym lekko strawne.
Zapraszam.
Składniki :
- kawałki pozostałego mięsa kaczki ( można zastąpić kurczakiem )
- odrobina przyprawy 5 smaków
- odrobina przyprawy chińskiej
- ok. 4 cm kawałek korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli ( dałam bez pestek )
- 1/2 kubka sosu słodko- kwaśnego
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- pęczek szczypiorku
- 2 świeże papryki podłużne zielone
- 1 czerwona papryka podłużna
- 250 gram fasolki szparagowej
- kilka kropel sosu sojowego
- 2 łyżeczki ziaren sezamu
- 1 - 2 łyżeczki pasty Thai Green Curry
Sposób przygotowania :
Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Nasze papryki myjemy i kroimy na drobne krążki. Tak samo szczypiorek.
Czosnek, papryczkę chilli i imbir kroimy na drobne kawałeczki.
Nasze kawałki mięsa najlepiej rozdzielić widelcem na mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy patelnie z odrobina oleju czosnkowego lub zwykłego.
Podsmażamy chwilkę imbir + chilli + czosnek + szczypiorek.
Dorzucamy kawałki naszego mięsa i przyprószamy całość przyprawa 5 smaków + przyprawa chińską.
Na koniec dodajemy nasze papryki i fasolkę. Smażymy parę minut do lekkiego zmiękczenia.
Doprawiamy sosem słodko - kwaśnym.
Wrzucamy nasz ugotowany i odcedzony makaron ryżowy i na gotowo dodajemy kilka kropel sosu sojowego + sol + pierz + ziarna sezamu.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz