Przejdź do głównej zawartości

Makaron ryzowy i soczysta, aromatyczna kaczka.






  
www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Po małych walkach z czasem i jak się teraz okazuje także z komputerem, staram się nadrobić czas i dziś zachęcić Was do szybkiego dania z wykorzystaniem np. resztek z pieczonej kaczki.
Danie proste a przy tym bardzo pyszne. Użyłam kawałków kaczki którą piekłam ale możecie zastąpić jeśli macie kawałkami kurczaka.
Sprawdza się na obiad czy obiado - kolacje a nawet jako danie na przekąskę. Dobra alternatywa na wykorzystanie resztek także po - świątecznych i przy tym lekko strawne.
Zapraszam.










Składniki : 


  • kawałki pozostałego mięsa kaczki ( można zastąpić kurczakiem )
  • odrobina przyprawy 5 smaków
  • odrobina przyprawy chińskiej
  • ok. 4 cm kawałek korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli ( dałam bez pestek )
  • 1/2 kubka sosu słodko- kwaśnego
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • pęczek szczypiorku
  • 2 świeże papryki podłużne zielone
  • 1 czerwona papryka podłużna
  • 250 gram fasolki szparagowej
  • kilka kropel sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 1 - 2 łyżeczki pasty Thai Green Curry












Sposób przygotowania : 





Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Nasze papryki myjemy i kroimy na drobne krążki. Tak samo szczypiorek.
Czosnek, papryczkę chilli i imbir kroimy na drobne kawałeczki.
Nasze kawałki mięsa najlepiej rozdzielić widelcem na mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy patelnie z odrobina oleju czosnkowego lub zwykłego.
 Podsmażamy chwilkę imbir + chilli + czosnek + szczypiorek.
Dorzucamy kawałki naszego mięsa i przyprószamy całość przyprawa 5 smaków + przyprawa chińską.
Na koniec dodajemy nasze papryki i fasolkę. Smażymy parę minut do lekkiego zmiękczenia.
Doprawiamy sosem słodko - kwaśnym.
Wrzucamy nasz ugotowany i odcedzony makaron ryżowy i na gotowo dodajemy kilka kropel sosu sojowego + sol + pierz + ziarna sezamu.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...