Przejdź do głównej zawartości

Pieczona kaczka w winie.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was kaczkę :).
Jeśli lubicie kaczkę -  a nawet dla tych co nie lubią - ta wersja jest super smaczna. Warta przygotowania na przykład na Świętą. Jest aromatyczna a mięso soczyste i rozpływające się w ustach.
Naprawdę warto.
Zapraszam.










Składniki : 


  • 1 cala kaczka ( lub jeśli ktoś woli może równie dobrze zastosować tutaj same piersi z kaczki pamiętając tylko aby zmniejszyć ilość płynów i nieco czas pieczenia )
  • kubek wina czerwonego ( warto wybrać dobre )
  • kubek soku z wiśni ( może być kompot )
  • 2 łyżeczki suchego estragonu
  • 2 łyżeczki suchego majeranku
  • skorka z pomarańczy
  • sol i pieprz
  • gałązka świeżego estragonu 
  • 2 mniejsze jabłka ( umyte i przekrojone na mniejsze części  )




dodatkowo do sosu : 

  • 3 łyżki konfitur z wiśni  
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • kubek wina czerwonego
  • skorka i sok z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 kubka wywaru z upieczonej kaczki









Sposób przygotowania : 






Kaczkę myjemy i nacinamy skórkę na krzyż nożem na obu piersiach.
W malej miseczce mieszamy ze sobą : sol + pieprz + estragon + majeranek + skórkę z pomarańczy.
Wcieramy nasza miksturę dokładnie w nasza cala kaczkę.
Przekładamy kaczkę - piersiami do góry -  do naczynia w którym będziemy zapiekać ( najlepiej brytfankę lub garnek żeliwny ).
Do środka kaczki wciskamy gałązkę estragonu i nasze kawałki jabłek. Mozna związać nogi kaczki sznurkiem bawełnianym.
Teraz zalewamy nasza kaczkę do ok. 2/3 wysokości naszym winem i sokiem z wiśni. Tak aby skorka od piersi pozostała podczas pieczenia chrupiąca.
Całość do lodówki najlepiej na noc lub przynajmniej na 3 -4 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C. i pieczemy nasza kaczkę pod przykryciem ok. dwóch godzin ( zależy od wielkości kaczki i tego jak szybko zrobi nam się miękka ). Warto co jakiś czas polewać kaczkę z góry jej wywarem.
Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 160 stop. C., zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jakaś godzinę.
Najlepiej sprawdzić na wyczucie czy nasza kaczka jest już miękka i sama odchodzi od kości.
Przekładamy nasza kaczkę na talerz i pod folia aluminiowa dajemy jej chwilkę odpocząć a w tym czasie robimy sos.
Z płynów po naszej kaczce zdejmujemy z góry zbędny nadmiar tłuszczu  - nie będzie nam potrzebny.
Odlewamy jakieś pół kubka naszego wywaru do naszego sosu a resztę przechowujemy w lodowce - dobre do innych przepisów :).
W małym garnku wraz z odmierzonym wywarem z kaczki dodajemy resztę składników sosu : konfitury + goździki + wino + pomarańcze + cynamon + kardamon + sol i pierz do smaku = całość gotujemy chwilkę aż do zredukowania i zgęstnienia.
Kroimy nasza kaczkę i polewamy naszym sosem.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...