Przejdź do głównej zawartości

Pieczona kaczka w winie.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was kaczkę :).
Jeśli lubicie kaczkę -  a nawet dla tych co nie lubią - ta wersja jest super smaczna. Warta przygotowania na przykład na Świętą. Jest aromatyczna a mięso soczyste i rozpływające się w ustach.
Naprawdę warto.
Zapraszam.










Składniki : 


  • 1 cala kaczka ( lub jeśli ktoś woli może równie dobrze zastosować tutaj same piersi z kaczki pamiętając tylko aby zmniejszyć ilość płynów i nieco czas pieczenia )
  • kubek wina czerwonego ( warto wybrać dobre )
  • kubek soku z wiśni ( może być kompot )
  • 2 łyżeczki suchego estragonu
  • 2 łyżeczki suchego majeranku
  • skorka z pomarańczy
  • sol i pieprz
  • gałązka świeżego estragonu 
  • 2 mniejsze jabłka ( umyte i przekrojone na mniejsze części  )




dodatkowo do sosu : 

  • 3 łyżki konfitur z wiśni  
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • kubek wina czerwonego
  • skorka i sok z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 kubka wywaru z upieczonej kaczki









Sposób przygotowania : 






Kaczkę myjemy i nacinamy skórkę na krzyż nożem na obu piersiach.
W malej miseczce mieszamy ze sobą : sol + pieprz + estragon + majeranek + skórkę z pomarańczy.
Wcieramy nasza miksturę dokładnie w nasza cala kaczkę.
Przekładamy kaczkę - piersiami do góry -  do naczynia w którym będziemy zapiekać ( najlepiej brytfankę lub garnek żeliwny ).
Do środka kaczki wciskamy gałązkę estragonu i nasze kawałki jabłek. Mozna związać nogi kaczki sznurkiem bawełnianym.
Teraz zalewamy nasza kaczkę do ok. 2/3 wysokości naszym winem i sokiem z wiśni. Tak aby skorka od piersi pozostała podczas pieczenia chrupiąca.
Całość do lodówki najlepiej na noc lub przynajmniej na 3 -4 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C. i pieczemy nasza kaczkę pod przykryciem ok. dwóch godzin ( zależy od wielkości kaczki i tego jak szybko zrobi nam się miękka ). Warto co jakiś czas polewać kaczkę z góry jej wywarem.
Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 160 stop. C., zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jakaś godzinę.
Najlepiej sprawdzić na wyczucie czy nasza kaczka jest już miękka i sama odchodzi od kości.
Przekładamy nasza kaczkę na talerz i pod folia aluminiowa dajemy jej chwilkę odpocząć a w tym czasie robimy sos.
Z płynów po naszej kaczce zdejmujemy z góry zbędny nadmiar tłuszczu  - nie będzie nam potrzebny.
Odlewamy jakieś pół kubka naszego wywaru do naszego sosu a resztę przechowujemy w lodowce - dobre do innych przepisów :).
W małym garnku wraz z odmierzonym wywarem z kaczki dodajemy resztę składników sosu : konfitury + goździki + wino + pomarańcze + cynamon + kardamon + sol i pierz do smaku = całość gotujemy chwilkę aż do zredukowania i zgęstnienia.
Kroimy nasza kaczkę i polewamy naszym sosem.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych