Przejdź do głównej zawartości

Pieczona kaczka w winie.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was kaczkę :).
Jeśli lubicie kaczkę -  a nawet dla tych co nie lubią - ta wersja jest super smaczna. Warta przygotowania na przykład na Świętą. Jest aromatyczna a mięso soczyste i rozpływające się w ustach.
Naprawdę warto.
Zapraszam.










Składniki : 


  • 1 cala kaczka ( lub jeśli ktoś woli może równie dobrze zastosować tutaj same piersi z kaczki pamiętając tylko aby zmniejszyć ilość płynów i nieco czas pieczenia )
  • kubek wina czerwonego ( warto wybrać dobre )
  • kubek soku z wiśni ( może być kompot )
  • 2 łyżeczki suchego estragonu
  • 2 łyżeczki suchego majeranku
  • skorka z pomarańczy
  • sol i pieprz
  • gałązka świeżego estragonu 
  • 2 mniejsze jabłka ( umyte i przekrojone na mniejsze części  )




dodatkowo do sosu : 

  • 3 łyżki konfitur z wiśni  
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • kubek wina czerwonego
  • skorka i sok z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 kubka wywaru z upieczonej kaczki









Sposób przygotowania : 






Kaczkę myjemy i nacinamy skórkę na krzyż nożem na obu piersiach.
W malej miseczce mieszamy ze sobą : sol + pieprz + estragon + majeranek + skórkę z pomarańczy.
Wcieramy nasza miksturę dokładnie w nasza cala kaczkę.
Przekładamy kaczkę - piersiami do góry -  do naczynia w którym będziemy zapiekać ( najlepiej brytfankę lub garnek żeliwny ).
Do środka kaczki wciskamy gałązkę estragonu i nasze kawałki jabłek. Mozna związać nogi kaczki sznurkiem bawełnianym.
Teraz zalewamy nasza kaczkę do ok. 2/3 wysokości naszym winem i sokiem z wiśni. Tak aby skorka od piersi pozostała podczas pieczenia chrupiąca.
Całość do lodówki najlepiej na noc lub przynajmniej na 3 -4 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C. i pieczemy nasza kaczkę pod przykryciem ok. dwóch godzin ( zależy od wielkości kaczki i tego jak szybko zrobi nam się miękka ). Warto co jakiś czas polewać kaczkę z góry jej wywarem.
Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 160 stop. C., zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jakaś godzinę.
Najlepiej sprawdzić na wyczucie czy nasza kaczka jest już miękka i sama odchodzi od kości.
Przekładamy nasza kaczkę na talerz i pod folia aluminiowa dajemy jej chwilkę odpocząć a w tym czasie robimy sos.
Z płynów po naszej kaczce zdejmujemy z góry zbędny nadmiar tłuszczu  - nie będzie nam potrzebny.
Odlewamy jakieś pół kubka naszego wywaru do naszego sosu a resztę przechowujemy w lodowce - dobre do innych przepisów :).
W małym garnku wraz z odmierzonym wywarem z kaczki dodajemy resztę składników sosu : konfitury + goździki + wino + pomarańcze + cynamon + kardamon + sol i pierz do smaku = całość gotujemy chwilkę aż do zredukowania i zgęstnienia.
Kroimy nasza kaczkę i polewamy naszym sosem.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...