www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was kaczkę :).
Sposób przygotowania :
Kaczkę myjemy i nacinamy skórkę na krzyż nożem na obu piersiach.
W malej miseczce mieszamy ze sobą : sol + pieprz + estragon + majeranek + skórkę z pomarańczy.
Wcieramy nasza miksturę dokładnie w nasza cala kaczkę.
Przekładamy kaczkę - piersiami do góry - do naczynia w którym będziemy zapiekać ( najlepiej brytfankę lub garnek żeliwny ).
Do środka kaczki wciskamy gałązkę estragonu i nasze kawałki jabłek. Mozna związać nogi kaczki sznurkiem bawełnianym.
Teraz zalewamy nasza kaczkę do ok. 2/3 wysokości naszym winem i sokiem z wiśni. Tak aby skorka od piersi pozostała podczas pieczenia chrupiąca.
Całość do lodówki najlepiej na noc lub przynajmniej na 3 -4 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C. i pieczemy nasza kaczkę pod przykryciem ok. dwóch godzin ( zależy od wielkości kaczki i tego jak szybko zrobi nam się miękka ). Warto co jakiś czas polewać kaczkę z góry jej wywarem.
Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 160 stop. C., zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jakaś godzinę.
Najlepiej sprawdzić na wyczucie czy nasza kaczka jest już miękka i sama odchodzi od kości.
Przekładamy nasza kaczkę na talerz i pod folia aluminiowa dajemy jej chwilkę odpocząć a w tym czasie robimy sos.
Z płynów po naszej kaczce zdejmujemy z góry zbędny nadmiar tłuszczu - nie będzie nam potrzebny.
Odlewamy jakieś pół kubka naszego wywaru do naszego sosu a resztę przechowujemy w lodowce - dobre do innych przepisów :).
W małym garnku wraz z odmierzonym wywarem z kaczki dodajemy resztę składników sosu : konfitury + goździki + wino + pomarańcze + cynamon + kardamon + sol i pierz do smaku = całość gotujemy chwilkę aż do zredukowania i zgęstnienia.
Kroimy nasza kaczkę i polewamy naszym sosem.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Jeśli lubicie kaczkę - a nawet dla tych co nie lubią - ta wersja jest super smaczna. Warta przygotowania na przykład na Świętą. Jest aromatyczna a mięso soczyste i rozpływające się w ustach.
Naprawdę warto.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 cala kaczka ( lub jeśli ktoś woli może równie dobrze zastosować tutaj same piersi z kaczki pamiętając tylko aby zmniejszyć ilość płynów i nieco czas pieczenia )
- kubek wina czerwonego ( warto wybrać dobre )
- kubek soku z wiśni ( może być kompot )
- 2 łyżeczki suchego estragonu
- 2 łyżeczki suchego majeranku
- skorka z pomarańczy
- sol i pieprz
- gałązka świeżego estragonu
- 2 mniejsze jabłka ( umyte i przekrojone na mniejsze części )
dodatkowo do sosu :
- 3 łyżki konfitur z wiśni
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- kubek wina czerwonego
- skorka i sok z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 kubka wywaru z upieczonej kaczki
Sposób przygotowania :
Kaczkę myjemy i nacinamy skórkę na krzyż nożem na obu piersiach.
W malej miseczce mieszamy ze sobą : sol + pieprz + estragon + majeranek + skórkę z pomarańczy.
Wcieramy nasza miksturę dokładnie w nasza cala kaczkę.
Przekładamy kaczkę - piersiami do góry - do naczynia w którym będziemy zapiekać ( najlepiej brytfankę lub garnek żeliwny ).
Do środka kaczki wciskamy gałązkę estragonu i nasze kawałki jabłek. Mozna związać nogi kaczki sznurkiem bawełnianym.
Teraz zalewamy nasza kaczkę do ok. 2/3 wysokości naszym winem i sokiem z wiśni. Tak aby skorka od piersi pozostała podczas pieczenia chrupiąca.
Całość do lodówki najlepiej na noc lub przynajmniej na 3 -4 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C. i pieczemy nasza kaczkę pod przykryciem ok. dwóch godzin ( zależy od wielkości kaczki i tego jak szybko zrobi nam się miękka ). Warto co jakiś czas polewać kaczkę z góry jej wywarem.
Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 160 stop. C., zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jakaś godzinę.
Najlepiej sprawdzić na wyczucie czy nasza kaczka jest już miękka i sama odchodzi od kości.
Przekładamy nasza kaczkę na talerz i pod folia aluminiowa dajemy jej chwilkę odpocząć a w tym czasie robimy sos.
Z płynów po naszej kaczce zdejmujemy z góry zbędny nadmiar tłuszczu - nie będzie nam potrzebny.
Odlewamy jakieś pół kubka naszego wywaru do naszego sosu a resztę przechowujemy w lodowce - dobre do innych przepisów :).
W małym garnku wraz z odmierzonym wywarem z kaczki dodajemy resztę składników sosu : konfitury + goździki + wino + pomarańcze + cynamon + kardamon + sol i pierz do smaku = całość gotujemy chwilkę aż do zredukowania i zgęstnienia.
Kroimy nasza kaczkę i polewamy naszym sosem.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz