Przejdź do głównej zawartości

Super szybkie lody na upalne dni pięknego lata.

Witam serdecznie. Choć pewnie niektórym te opały już dokuczają to na pewno większość i tak jest bardzo zadowolona ze lato w pełni. Oby trwało jak najdłużej :) . W związku z tym mam dla Was super szybki sposób na przepyszne orzeźwienie. Zapraszam na lody !

www.swiatmojejk.blogspot.com

Składniki:

  • 1 kubek mrożonych malin
  • 1 kubek mrożonych owoców leśnych 
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki lub dobrej jakości jogurt grecki ( jeśli ktoś preferuje bardziej maślany smak może oczywiście dodać troszkę więcej ale należny pamiętać alby nie przesadzić bo zmieni się konsystencja i lody będą zbyt miękkie)
  • ok 3 lyzki cukru lub cukru pudru ( najlepiej w trakcie miksowania spróbować czy nasze owoce trzeba dosłodzić czy nie)
Sposób przygotowania:

Z podanej ilości wyjdzie nam porcji na 2 osoby.  
Tak jak wspomniałam wcześniej to zajmuje sekundę.
Przygotujmy sobie porostu jakikolwiek mikser, melakser, food procesor cokolwiek mamy tego typu pod ręką.
Wszystkie składniki wrzucamy i najlepiej za pomocą krótkiego przyciskania zmiksować całość. Jeśli jest taka potrzeba lekko przemieszajmy. Pamiętajmy aby sprawdzić czy nie jest zbyt kwaśny smak i czy ilość cukru nam odpowiada.
Jak tylko składniki  ładnie nam się połączą i konsystencja zacznie nam przypominać lody należy skończyć miksowanie w przeciwnym razie lody będą za miękkie.
Gotowe, za pomocą gałki do lodów nakładamy .
www.swiatmojejk.blogspot.com



Mam nadzieje ze przepis się spodoba i zachęci do spróbowania i choć nie są to prawdziwie lody na żółtkach czy robione w maszynie do lodów to są równie smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie Goska.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...