www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam bardzo gorąco :)). Dziś chciałabym zachęcić do spróbowania super prostego i szybkiego dodatku do rożnego rodzaju przekąsek, sałatek, szybkich dan czy przystawek.Marynowana feta bardzo dobrze smakuje do letnich kanapek w cieple dni i nie tylko. Slony smak fety jest po zamarynowaniu przełamany smakiem ziół, czosnku i oliwkami. Naprawdę warto spróbować. Zapraszam.
Składniki:
- około 300 gram sera typu feta ( najlepiej dobrać taki rodzaj jaki najbardziej lubimy np.mniej słoną)
- cala główka czosnku
- płatki chilli ok. pół łyżeczki na słoik
- świeży rozmaryn , gałązki
- oregano
- bazylia
- tymianek
- oliwki zielone faszerowane czerwona papryka ok 200 gram
- oliwki czarne drylowane ok 200 gram
- olej ( tu dałam słonecznikowy)
Fete kroimy w kosteczkę.
Obieramy ząbki czosnku z łupinek.
Przygotowujemy po dobrej garści ziół. Jeśli nie mamy np. oregano świeżego lub bazylii możemy zastąpić suchymi ziołami jednak w przypadku rozmarynu polecam świeży.
Wyparzamy i osuszamy słoiki. Na ta ilość powinny starczyć 2 litrowe słoiki.
Oliwki przelewamy przez sitko pozbywając się nadmiary wody.
Jeśli mamy wszystko wokół przygotowane wystarczy już tylko pookładać warstwami w słoiku wszystkie składniki. Najpierw po 2 gałązki rozmarynu + 2 ząbki czosnku + chili płatki + parę kawałków fety oraz kilka oliwek czerwonych i czarnych.Posypujemy sypkimi ziołami - jeśli dodajemy zamiast świeżych. Całość okładamy w taki sam sposób etapami dalej do samej góry słoika lekko ugniatając co jakiś czas. Na sama gore dobrze jest włożyć gałązkę rozmarynu. Całość zalewamy olejem i zamykamy. Mozna lekko poruszać słoikiem aby zioła równomiernie oddały swój smak. Teraz nie pozostaje nic innego jak włożyć słoik do lodówki i odczekać niestety około 1-2 tyg- czym dłużej tym lepiej :) .
Jeśli otworzymy słoik i twierdzimy ze feta nam już odpowiada a nie zużyjemy całości możemy jednorazowo śmiało dodać świeże kawałki fety do pozostałej części w słoiku i tak zrobimy świeżą .
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Serdecznie polecam i pozdrawiam Goska :) .
Blog jest w trakcie realizacji wiec proszę o wyrozumiałość i cierpliwość.
Komentarze
Prześlij komentarz