Przejdź do głównej zawartości

Feta marynowana w ziołach z oliwkami.

www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam bardzo gorąco :)). Dziś chciałabym zachęcić do spróbowania super prostego i szybkiego dodatku do rożnego rodzaju przekąsek, sałatek, szybkich dan czy przystawek.Marynowana feta bardzo dobrze smakuje do letnich kanapek w cieple dni i nie tylko. Slony smak fety jest po zamarynowaniu przełamany smakiem ziół,  czosnku i oliwkami. Naprawdę warto spróbować. Zapraszam.


Składniki:
  • około 300 gram sera typu feta ( najlepiej dobrać taki rodzaj jaki najbardziej lubimy np.mniej słoną)
  • cala główka czosnku 
  • płatki chilli ok. pół łyżeczki na słoik 
  • świeży rozmaryn , gałązki
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek
  • oliwki zielone faszerowane czerwona papryka ok 200 gram
  • oliwki czarne drylowane ok 200 gram
  • olej ( tu dałam słonecznikowy)
Sposób przygotowania:

Fete kroimy w kosteczkę.
Obieramy ząbki czosnku z łupinek.
Przygotowujemy po dobrej garści ziół. Jeśli nie mamy np. oregano świeżego lub bazylii możemy zastąpić suchymi ziołami  jednak w przypadku rozmarynu polecam świeży.
Wyparzamy i osuszamy słoiki. Na ta ilość powinny starczyć 2 litrowe słoiki.
Oliwki przelewamy przez sitko pozbywając się nadmiary wody.
Jeśli mamy wszystko wokół przygotowane wystarczy już tylko pookładać warstwami w słoiku wszystkie składniki. Najpierw po 2 gałązki rozmarynu + 2 ząbki czosnku + chili płatki + parę kawałków fety oraz kilka oliwek czerwonych i czarnych.Posypujemy sypkimi ziołami - jeśli dodajemy zamiast świeżych. Całość okładamy w taki sam sposób etapami dalej do samej góry słoika lekko ugniatając co jakiś czas. Na sama gore dobrze jest włożyć gałązkę rozmarynu. Całość zalewamy olejem i zamykamy. Mozna lekko poruszać słoikiem aby zioła równomiernie oddały swój smak. Teraz nie pozostaje nic innego jak włożyć słoik do lodówki i odczekać niestety około 1-2 tyg- czym dłużej tym lepiej :) .
Jeśli otworzymy słoik i twierdzimy ze feta nam już odpowiada a nie zużyjemy całości możemy jednorazowo śmiało dodać świeże kawałki fety do pozostałej części w słoiku i tak zrobimy świeżą . 
www.swiatmojejk.blogspot.com

Serdecznie polecam i pozdrawiam Goska :) . 




Blog jest w trakcie realizacji wiec proszę o wyrozumiałość i cierpliwość.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...