Przejdź do głównej zawartości

Feta marynowana w ziołach z oliwkami.

www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam bardzo gorąco :)). Dziś chciałabym zachęcić do spróbowania super prostego i szybkiego dodatku do rożnego rodzaju przekąsek, sałatek, szybkich dan czy przystawek.Marynowana feta bardzo dobrze smakuje do letnich kanapek w cieple dni i nie tylko. Slony smak fety jest po zamarynowaniu przełamany smakiem ziół,  czosnku i oliwkami. Naprawdę warto spróbować. Zapraszam.


Składniki:
  • około 300 gram sera typu feta ( najlepiej dobrać taki rodzaj jaki najbardziej lubimy np.mniej słoną)
  • cala główka czosnku 
  • płatki chilli ok. pół łyżeczki na słoik 
  • świeży rozmaryn , gałązki
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek
  • oliwki zielone faszerowane czerwona papryka ok 200 gram
  • oliwki czarne drylowane ok 200 gram
  • olej ( tu dałam słonecznikowy)
Sposób przygotowania:

Fete kroimy w kosteczkę.
Obieramy ząbki czosnku z łupinek.
Przygotowujemy po dobrej garści ziół. Jeśli nie mamy np. oregano świeżego lub bazylii możemy zastąpić suchymi ziołami  jednak w przypadku rozmarynu polecam świeży.
Wyparzamy i osuszamy słoiki. Na ta ilość powinny starczyć 2 litrowe słoiki.
Oliwki przelewamy przez sitko pozbywając się nadmiary wody.
Jeśli mamy wszystko wokół przygotowane wystarczy już tylko pookładać warstwami w słoiku wszystkie składniki. Najpierw po 2 gałązki rozmarynu + 2 ząbki czosnku + chili płatki + parę kawałków fety oraz kilka oliwek czerwonych i czarnych.Posypujemy sypkimi ziołami - jeśli dodajemy zamiast świeżych. Całość okładamy w taki sam sposób etapami dalej do samej góry słoika lekko ugniatając co jakiś czas. Na sama gore dobrze jest włożyć gałązkę rozmarynu. Całość zalewamy olejem i zamykamy. Mozna lekko poruszać słoikiem aby zioła równomiernie oddały swój smak. Teraz nie pozostaje nic innego jak włożyć słoik do lodówki i odczekać niestety około 1-2 tyg- czym dłużej tym lepiej :) .
Jeśli otworzymy słoik i twierdzimy ze feta nam już odpowiada a nie zużyjemy całości możemy jednorazowo śmiało dodać świeże kawałki fety do pozostałej części w słoiku i tak zrobimy świeżą . 
www.swiatmojejk.blogspot.com

Serdecznie polecam i pozdrawiam Goska :) . 




Blog jest w trakcie realizacji wiec proszę o wyrozumiałość i cierpliwość.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...