Przejdź do głównej zawartości

Feta marynowana w ziołach z oliwkami.

www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam bardzo gorąco :)). Dziś chciałabym zachęcić do spróbowania super prostego i szybkiego dodatku do rożnego rodzaju przekąsek, sałatek, szybkich dan czy przystawek.Marynowana feta bardzo dobrze smakuje do letnich kanapek w cieple dni i nie tylko. Slony smak fety jest po zamarynowaniu przełamany smakiem ziół,  czosnku i oliwkami. Naprawdę warto spróbować. Zapraszam.


Składniki:
  • około 300 gram sera typu feta ( najlepiej dobrać taki rodzaj jaki najbardziej lubimy np.mniej słoną)
  • cala główka czosnku 
  • płatki chilli ok. pół łyżeczki na słoik 
  • świeży rozmaryn , gałązki
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek
  • oliwki zielone faszerowane czerwona papryka ok 200 gram
  • oliwki czarne drylowane ok 200 gram
  • olej ( tu dałam słonecznikowy)
Sposób przygotowania:

Fete kroimy w kosteczkę.
Obieramy ząbki czosnku z łupinek.
Przygotowujemy po dobrej garści ziół. Jeśli nie mamy np. oregano świeżego lub bazylii możemy zastąpić suchymi ziołami  jednak w przypadku rozmarynu polecam świeży.
Wyparzamy i osuszamy słoiki. Na ta ilość powinny starczyć 2 litrowe słoiki.
Oliwki przelewamy przez sitko pozbywając się nadmiary wody.
Jeśli mamy wszystko wokół przygotowane wystarczy już tylko pookładać warstwami w słoiku wszystkie składniki. Najpierw po 2 gałązki rozmarynu + 2 ząbki czosnku + chili płatki + parę kawałków fety oraz kilka oliwek czerwonych i czarnych.Posypujemy sypkimi ziołami - jeśli dodajemy zamiast świeżych. Całość okładamy w taki sam sposób etapami dalej do samej góry słoika lekko ugniatając co jakiś czas. Na sama gore dobrze jest włożyć gałązkę rozmarynu. Całość zalewamy olejem i zamykamy. Mozna lekko poruszać słoikiem aby zioła równomiernie oddały swój smak. Teraz nie pozostaje nic innego jak włożyć słoik do lodówki i odczekać niestety około 1-2 tyg- czym dłużej tym lepiej :) .
Jeśli otworzymy słoik i twierdzimy ze feta nam już odpowiada a nie zużyjemy całości możemy jednorazowo śmiało dodać świeże kawałki fety do pozostałej części w słoiku i tak zrobimy świeżą . 
www.swiatmojejk.blogspot.com

Serdecznie polecam i pozdrawiam Goska :) . 




Blog jest w trakcie realizacji wiec proszę o wyrozumiałość i cierpliwość.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych